Boek
Nederlands

De erfenis van het verlies

Kiran Desai (auteur), Hien Montijn (vertaler)
+1
De erfenis van het verlies
×
De erfenis van het verlies De erfenis van het verlies
Genre:
Als een Indiaas meisje verliefd wordt op een Nepalese jongen, krijgen beiden te maken met identiteitsproblemen.
Extra onderwerp
India, 1945 -
Titel
De erfenis van het verlies
Auteur
Kiran Desai
Vertaler
Hien Montijn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The inheritance of loss
Editie
7
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008 | Andere uitgaves
430 p.
ISBN
9789023436270 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Anita Desai, Kiran Desai's moeder werd driemaal genomineerd voor de Booker Prize. De dochter doet beter, want met haar tweede roman, The inheritance of loss (vert. De erfenis van het verlies) sleept ze de gegeerde en hoog gewaardeerde bekroning (tegenwoordig Man Booker Prize) in de wacht. Daarmee krijgt ze een plaats in de galerij der groten, na voorgangers met Indische wortels als Salman Rushdie of Arundhati Roy.

De erfenis van het verlies is een breedvoerig verhaal waarin onvervulde verlangens en frustrerende maatschappelijke veranderingen centraal staan. Jemubhai, een oude Indische rechter, woont met zijn kleindochter Sai en hun kok in het noorden van India, dicht bij de Himalaya. Op een avond duiken uit de mist Nepalese jongeren op, op zoek naar wapens, voedsel en erkenning van hun nog prille macht. Hun buit is karig, maar het rustige, daadloze leventje in het van eenzaamheid doortrokken huis wordt bruusk verstoord. Wanneer de kok, gedwongen door de rechter, de overval aan…Lees verder
Het verhaal begint in 1986, wanneer een stelletje Nepalese opstandelingen de woning van de gepensioneerde rechter Jemubhai Popatlal en zijn zeventienjarige kleindochter Sai binnenvalt. Ze werden getipt over de verzameling jachtgeweren van de rechter door Gyan, de knappe Nepalese huisleraar op wie Sai heimelijk verliefd is. De rust in Kalimpong, aan de noordoostelijke voet van de Himalaya blijkt voorgoed verstoord. Ver daar vandaan in New York leidt Biju, de zoon van de kok van de rechter, het bestaan van een illegaal die door iedereen wordt uitgebuit. Hoop, verlies en verraad bepalen de onderlinge verstandhouding. Dromen gevoed door kolonialisme, Britser willen zijn dan de Britten, niet kunnen gedijen in het ‘beloofde land’ en ten slotte de Nepalese opstand tegen hun tweederangs burgerschap: allemaal ingrediënten die door Desai (1971) op weergaloze wijze worden uitgewerkt. Haar schrijfstijl, waarin voortdurend humor doorklinkt, houdt zelfs de meest grimmige gebeurtenis in evenwicht. B…Lees verder

Over Kiran Desai

CC BY 2.0 - Foto van/door PEN American Center

Kiran Desai (New Delhi, 3 september 1971) is een in India geboren en in de Verenigde Staten woonachtig Engelstalig schrijfster.

Leven

Kiran Desai verhuisde op 14-jarige leeftijd met haar familie van India naar Engeland, en een jaar later naar de Verenigde Staten, waar ze studies creatief schrijven volgde aan universiteiten in Vermont, Virginia en New York (Columbia-universiteit).

Desai is de dochter van de bekende Indiase schrijfster Anita Desai.

Werk

Desais debuteerde in 1998 met Hullabaloo in the Guava Orchard (De goeroe in de guaveboom), dat handelt over een luie dromer die zich terugtrekt in een Guaveboom en plotseling als een soort van goeroe wordt gezien. De roman ontving lovende kritieken, onder andere van Salman Rushdie, en werd onderscheiden met de Betty Trask Award, een prijs voor de beste roman van een Commonwealth-auteur onder de 35 jaar.

De tweede roman …Lees verder op Wikipedia