Boek
Nederlands

Stapelbedbroers

Koos Meinderts (auteur)
+1
Stapelbedbroers
×
Stapelbedbroers Stapelbedbroers

Stapelbedbroers

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Henk (ik-persoon) en Rocco groeien in 1969 op in een volksbuurt in Den Haag. Henk houdt van lezen en wil graag overstappen van de ulo naar het gymnasium. Rocco zit nog op de basisschool en houdt vooral van voetbal. ’s Avonds in hun stapelbed voeren ze eindeloze gesprekken. Dan krijgt Rocco een ernstig ongeluk. Vanaf ca. 11 jaar.
Onderwerp
Broers en zussen
Titel
Stapelbedbroers
Auteur
Koos Meinderts
Taal
Nederlands
Uitgever
[Hoorn]: Hoogland & Van Klaveren, © 2021
206 p.
ISBN
9789089673596 (hardback)

Besprekingen

Het verhaal speelt zich af in 1969 en gaat over de broers Henk en Rocco. Henk (ik-persoon), de oudste, houdt van lezen en leren. Hij zit op de ulo en vraagt zich af of hij, opgegroeid in een eenvoudig gezin, de stap naar het gymnasium kan maken. Rocco, die nog op de basisschool zit, houdt vooral van voetbal. Hij wordt als talent beschouwd. Ondanks de grote verschillen tussen hen, hebben ze een hechte band. Die blijkt vooral ’s avonds in het stapelbed, als ze praten over alles wat hen bezighoudt: meisjes, muziek, doodgaan, het heelal, toekomstplannen, etc. Gaandeweg groeien ze echter toch wat uit elkaar. Als Rocco een ongeluk krijgt, brengt dat veel teweeg, vooral bij Henk. Een warm en invoelend verteld verhaal over broederliefde. De band tussen beide broers staat soms onder druk, maar als het erop aankomt, blijkt deze onverbrekelijk. Een thema dat veel herkenning zal oproepen, niet alleen bij jonge lezers maar ook bij volwassenen. Aan het eind een begrippenlijst waarin de auteur op pe…Lees verder

Over Koos Meinderts

CC BY 4.0 - Foto van/door K. Wennekendonk

Jacobus Petrus Maria (Koos) Meinderts (Den Haag, 20 januari 1953) is een Nederlands schrijver.

Leven en werk

Meinderts studeerde pedagogiek, maar maakte de studie niet af en ging schrijven. In 1983 schreef hij zijn eerste kinderboek Mooi meegenomen. In 1983 begon Meinderts ook de samenwerking met zijn oude schoolvriend Harrie Jekkers. Samen schreven ze een aantal liedteksten voor Klein Orkest, cabaretprogramma’s en (kinder)boeken. Koos Meinderts heeft een van zijn kinderboeken, De snoepwinkel van Zevensloten, bewerkt tot een kindertheaterstuk. In 2007 was deze voorstelling te zien in het Jeugdtheater Hofplein, Martin van Waardenberg vormde samen met leerlingen van het Hofplein theater de cast. De liedjes van het stuk zijn geschreven door Harrie Jekkers. In 2008 ging in het Hofplein theater de voorstelling De winterkoningin in première. Dit stuk is ook geschreven door Koos Meinderts met liedjes van Harrie Jekkers.

Lees verder op Wikipedia