Boek
Nederlands

In geen tijd : een niet-alledaagse geschiedenis

Kris Merckx (auteur)
+1
In geen tijd : een niet-alledaagse geschiedenis
×
In geen tijd : een niet-alledaagse geschiedenis In geen tijd : een niet-alledaagse geschiedenis

In geen tijd : een niet-alledaagse geschiedenis

Wat is ‘tijd’? Hoe meten we tijd? Hoe ervaren mensen en dieren tijd? Heeft tijd een begin en eind? Dit overzicht van de geschiedenis van de tijd bespreekt o.m. kalenders en uurwerken, de oerknal, toekomst voorspellen, tijdreizen, Darwins evolutietheorie en Einsteins relativiteitstheorie.
Extra onderwerp
tijd, cultuurgeschiedenis, filosofie
Titel
In geen tijd : een niet-alledaagse geschiedenis
Auteur
Kris Merckx 1970-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2013
191 p. : ill.
ISBN
9789058269652 (paperback)

Besprekingen

Dit boek is geschreven naar aanleiding van Erfgoeddag 2013 in Vlaanderen. Het is geen geschiedenisboek en het gaat ook niet over het erfgoed, het is eerder een stroom van associaties over het begrip 'tijd'. Dat gaat van relativiteitstheorie en big bang naar evolutietheorie en geologie, van tijdmeting met klokken naar de werking van het geheugen. Daarbij worden filosofen, natuurkundigen en schrijvers van songteksten geciteerd. Het boekje heeft deels de vorm van een klok (half rond) en is rijk geïllustreerd. De toon is heel persoonlijk, zo worden de dochters van de schrijver opgevoerd. Bij het bespreken van al deze aspecten van 'tijd' wordt nooit diepgang bereikt, zo wordt de relativiteitstheorie alleen aangestipt en niet met diagrammen of berekeningen toegelicht. Het geheel biedt aardige wetenswaardigheden en verbanden, maar er zit uiteindelijk wat weinig lijn in.

Over Kris Merckx

Kris Merckx (Stekene, 1 augustus 1944) is een Belgisch PVDA-politicus, arts en redacteur van het partijblad Solidair.

Levensloop

Samen met Ludo Martens stond hij in 1970 aan de wieg van AMADA die in 1979 tot PVDA werd omgedoopt. Hij startte samen met Michel Leyers op 4 januari 1971 met de eerste praktijk van Geneeskunde voor het Volk (GvhV). Hij speelde samen met de overige artsen van GvhV en de PVDA een belangrijk rol in het aan het licht brengen van een grote loodverontreiniging door Union Minière in de Antwerpse deelgemeente Hoboken. Van 1976 tot aan de fusie in 1982 met Antwerpen zetelde hij in de gemeenteraad van Hoboken.

Hij is dertien jaar lang hoofdredacteur geweest van het wekelijks verschijnend partijblad Solidair en was ook woordvoerder voor de partij. Door zijn vele politiek werk moest hij zijn praktijk als arts laten vallen. Ondertussen heeft de jonge generatie waaronder Peter Mertens en Mie Branders zi…Lees verder op Wikipedia