Boek
Nederlands

Ik en mijn straat

Liesbet Slegers (auteur)

Ik en mijn straat

In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 0-2 jaar
Genre:
Vierkant prentenboekje met benoemde schilderingen van voorwerpen uit de dagelijkse omgeving van een peuter.
Onderwerp
Wonen
Titel
Ik en mijn straat / [tekst en illustraties] Liesbet Slegers
Auteur
Liesbet Slegers
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2019
[56] p. : ill.
ISBN
9789044832532 (hardback)

Besprekingen

Op een rode (Ik en ik), blauwe (Ik en mijn straat) of oranje (Ik en mijn huis) achtergrond staat deze vrolijke ikpersoon afgebeeld in een gele trui. In de dik opgevulde kaft vind je stevige gladde bladen die het geknabbel van peutermondjes kunnen overleven. Elke witte pagina toont één voorwerp dat met het thema lichaam, straat of huis te maken heeft. Alles is mooi gepenseeld in speelse streken, die heldere kleuren en omtreklijnen laten vervloeien. De vormen zijn origineel en herkenbaar.

Deze woordenboekjes zien er aantrekkelijk uit met hun bolle kaft. Ook binnenin bieden ze snoepjes voor de ogen. [Heidi Vyncke]
Dit vierkante prentenboekje met licht gewatteerd omslag gaat over een peuter die zijn straat laat zien. Hij begint met zijn huis, inclusief voordeur, raam en zijn mama, en gaat daarna de straat op, waar allerlei voertuigen voorbijkomen. Het volgende hoofdstuk is getiteld Hallo iedereen! en daarin ontmoet hij zijn buurmeisje, huisdieren, postbode en politieagent. In het laatste hoofdstuk, Spelen in het park, speelt hij in de speeltuin en kijkt hij naar de vogels en de eendjes. De belangrijkste woorden staan steeds dikgedrukt. Door middel van korte zinnen wordt uitleg gegeven over het dikgedrukte woord. De peuter spreekt de lezer direct aan en vertelt wat hij aan het doen is. Op sommige pagina’s staan meerdere woorden centraal. De illustratie laat zien wat hij beschrijft; op de rechterpagina staat het jongetje vaak zelf ook afgebeeld. De tekeningen zijn eenvoudig maar kleurrijk; de figuren worden met een zwarte lijn duidelijk afgebakend en zijn ingekleurd met dekkende verf in grove pens…Lees verder

Over Liesbet Slegers

Liesbet Slegers (Geel, 26 juli 1975) is een Vlaams auteur en illustratrice.

Liesbet Slegers studeerde in 1997 af aan de toenmalige Sint-Lucas hogeschool te Antwerpen. Ze illustreert kinderboeken, kinderkranten en -tijdschriften.

In 1998 maakte ze de tekeningen voor het omvangrijke voorleesboek Een keuken vol sop, met teksten van Jeanne Bakker. In 1999 publiceerde ze vier typische peuterboekjes rond het figuurtje van Karel. Dit was de start van een lange reeks Kareltje-boeken.

Kenmerkend voor de stijl die ze hanteert is eenvoud, soberheid en herkenbaarheid.

Bibliografie

  • Karel gaat logeren (Clavis)
  • Karel in het vliegtuig (Clavis)
  • Karel krijgt een hondje (Clavis)
  • Karel gaat naar school (Clavis)
  • Karel in het ziekenhuis (Clavis)
  • Karel op de wc (Clavis)
  • Karel bij de kapper (Clavis)
  • Karel in de douche(Clavis)
  • Karel heeft …Lees verder op Wikipedia

Suggesties