Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Het tedere kind

Lulu Wang (auteur)

Het tedere kind

Een jonge schrijfster kijkt terug op drie beslissende perioden van haar leven, waarin seksueel misbruik en een problematische liefdesbeleving een grote rol spelen.
Titel
Het tedere kind
Auteur
Lulu Wang
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Vassallucci, 1999
396 p.
ISBN
90-5000-163-7

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Aan aandacht heeft het Lulu Wang nog niet ontbroken sinds het verschijnen van haar debuut "Het lelietheater" in 1997. Ging het bij die roman nog om positieve en bewonderende aandacht, inmiddels is het tij gekeerd. "Het tedere kind" heeft alleen nog maar weerzin en afkeurende reacties weten op te roepen. In deze roman vertelt Wang het verhaal van Lilan. Drie beslissende periodes in haar leven staan centraal: de periode van haar nulde tot haar zesde, vervolgens de jaren aan de universiteit en tot slot het heden, waarin Lilan zich toelegt op het schrijverschap. Wang legt bij het beschrijven van elke episode de nadruk op het liefdesleven, of beter gezegd het seksleven van Lilan. Weerzin wekken vooral de fragmenten waarin Wang Lilan laat vertellen of nadenken over het seksuele misbruik dat haar vader met haar heeft gepleegd in de jaren voor haar zesde. Deze passages wekken echter niet de door Wang gewenste weerzin op -- nl. tegenover dit soort misbruik --, maar de walging heeft betrekking …Lees verder
Deze roman vertelt het verhaal van een jonge Chinese vrouw die vanaf haar babytijd seksueel misbruikt is door haar vader. Dit verleden zorgt ervoor dat zij als volwassene - ondertussen in Nederland wonend - niet in staat is een normale relatie aan te gaan met een man. Aan het einde van het boek weet zij zich met het verleden te verzoenen. Auteur is de met de roman 'Het Lelietheater' zeer beroemd en populair geworden Nederlands-Chinese Lulu Wang (1960). Uit haar in de media gedane tegengestelde uitspraken is het niet duidelijk in hoeverre deze roman autobiografisch is. Dit boek is in alle opzichten onder de maat, en dikwijls walgelijk, met zijn discutabele uitwerking van het thema, de soms grof-plastische en dan weer bijna pornografische beschrijvingen van het misbruik, en het vaak onhandig aandoende Nederlands. Als geheel komt het boek zeer ongeloofwaardig over. Niettemin zal het door een breed publiek gelezen/bekeken willen worden. Vrij kleine druk.

Over Lulu Wang

Lulu Wang (Peking, 22 december 1960) is een van oorsprong Chinese schrijfster, die sinds 1986 in Nederland woont en in het Nederlands schrijft. Aanvankelijk doceerde zij Chinese taal in Maastricht voor zij in 1997 doorbrak met haar debuutroman Het Lelietheater. Voor dit boek ontving zij in 1998 het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut (ruim 135.000 verkochte exemplaren) en in het jaar daarop de internationale Nonino Prijs. Alleen al in Nederland werden er meer dan 800.000 exemplaren van "Het Lelietheater" verkocht.

In Het Lelietheater werd de jeugd van de schrijfster in China beschreven. Lulu groeide op ten tijde van de Culturele Revolutie. In 1972 wordt haar moeder in een heropvoedingskamp opgesloten. De dan 12-jarige Lulu mag zich later bij haar voegen. Daar maakt ze kennis met geïnterneerde intellectuelen van wie ze leert over de geschiedenis en de praktijk van het Chinese communisme. Het boek kreeg uitstekende recensies. Haar tweed…Lees verder op Wikipedia