Boek
Nederlands

Nederland, wo ai ni

Lulu Wang (auteur)
+1
Nederland, wo ai ni
×
Nederland, wo ai ni Nederland, wo ai ni

Nederland, wo ai ni

Genre:
Autobiografische schetsen over de cultuurschok van een jonge Chinese schrijfster bij haar eerste dagen in Nederland.
Onderwerp
Nederland
Titel
Nederland, wo ai ni
Auteur
Lulu Wang
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Regenland, wo ai ni
Editie
1
Uitgever
Den Haag: Wang, 2012
123 p. : ill.
ISBN
9789082004717 (hardback)

Besprekingen

Heruitgave van 'Nederland, wo ai ni' met een nieuwe titel, bedoeld voor de Vlaamse markt. De schrijfster noemt het boek een novelle, maar eigenlijk is het een serie korte, veelal humoristische schetsjes, vaak van 1 à 2 pagina’s, over cultuurverschillen tussen China en Nederland. De sterk op de schrijfster gelijkende hoofdpersoon Qiangwei komt in de jaren tachtig van de 20e eeuw voor het eerst in Nederland aan, waarna de lezer haar eerste dagen van ‘cultuurschok’ meemaakt: in feite het weekend tussen haar aankomst op Schiphol en haar eerste dag als docente in Maastricht. Uiteraard houdt Wang zo ook de Nederlandse lezer een spiegel voor, maar altijd op milde wijze; ‘wo ai ni’ betekent ‘ik hou van jou’. Liefhebbers van Wangs werk zullen de kenmerkende wijze terugvinden waarop zij met de Nederlandse taal speelt. Fleurig geïllustreerd met kleurige tekeningen. De app biedt vele extra’s aan beeld, muziek en interactiviteit. Kleine druk.

Over Lulu Wang

Lulu Wang (Peking, 22 december 1960) is een van oorsprong Chinese schrijfster, die sinds 1986 in Nederland woont en in het Nederlands schrijft. Aanvankelijk doceerde zij Chinese taal in Maastricht voor zij in 1997 doorbrak met haar debuutroman Het Lelietheater. Voor dit boek ontving zij in 1998 het Gouden Ezelsoor voor het bestverkochte literaire debuut (ruim 135.000 verkochte exemplaren) en in het jaar daarop de internationale Nonino Prijs. Alleen al in Nederland werden er meer dan 800.000 exemplaren van "Het Lelietheater" verkocht.

In Het Lelietheater werd de jeugd van de schrijfster in China beschreven. Lulu groeide op ten tijde van de Culturele Revolutie. In 1972 wordt haar moeder in een heropvoedingskamp opgesloten. De dan 12-jarige Lulu mag zich later bij haar voegen. Daar maakt ze kennis met geïnterneerde intellectuelen van wie ze leert over de geschiedenis en de praktijk van het Chinese communisme. Het boek kreeg uitstekende recensies. Haar tweed…Lees verder op Wikipedia