Boek
Nederlands

Tangramkat

Maranke Rinck (auteur), Martijn van der Linden (illustrator)
Een jongen (ik-figuur) krijgt een puzzel. Hij maakt een kat van de zeven puzzelstukken, en een vriendje voor de kat. Maar dan gaat het mis! Prentenboek met grappige kleurenillustraties, gebaseerd op het spel tangram, opgebouwd uit steeds dezelfde vormen. Met uitneembare puzzelstukken. Vanaf ca. 4 t/m 6 jaar.
Titel
Tangramkat
Auteur
Maranke Rinck
Illustrator
Martijn van der Linden
Taal
Nederlands
Parallelle titel
Tangram kat
Uitgever
Rotterdam: Lemniscaat, 2017
[52] p. : ill. + met tangram (7 stukken)
ISBN
9789047707950 (hardback)

Besprekingen

De ik-figuur, een kind, krijgt een Chinese tangrampuzzel, bestaande uit zeven stukken (driehoeken, een vierkant en een parallellogram), waarmee hij een kat maakt. Als hij beseft dat het dier wil spelen, ontstaat vormend, vanuit de zeven stukken, de verhaallijn. Groot, spannend, speels, kunstzinnig, interactief, vierkant prentenboek waarin kleuters op doordachte manier leren om geabstraheerde, vormende elementen te herkennen. Na het omslaan van de pagina zijn de abstracte vormen fraai beschilderd en veranderd in realistische figuren zoals een kat, hond, krokodil en vogels. Daarbij blijft de silhouetvorm van de puzzelstukken behouden. De tekst bestaat uit een enkele regel of uitroep in eenvoudige, droog-humoristische stijl, waarbij vaak het laatste woord is weggelaten en geraden moet worden (veelal het dier dat met de puzzelstukken is gelegd). Achterin zijn echte puzzelstukken verzonken opgenomen in de binnenkant van het omslag. Vlotte lijntekeningen van tientallen tangramfiguren verlev…Lees verder

Tangram kat

De ik-persoon in dit verhaal zit zich te vervelen. Dan krijgt hij een puzzel. Het is een blauw vierkant dat er wat saai uitziet. Maar met die zeven stukjes zou je honderden figuren kunnen maken. Is dat wel zo? Eerst maakt hij een kat, dan een huis voor de kat en een vis. Telkens wanneer je de bladzijde omdraait, krijgen de blauwe stukken kleur en detail. Daardoor komen de silhouetten tot leven en stilaan ontstaat er interactie tussen de figuren. Een heleboel dieren krijgen vorm en spelen hun fantasierol: een vriendje voor de kat dat een hondje blijkt te zijn, een krokodil die verjaagd moet worden, misschien wel door een stier of een dino. Tenslotte verjaagt een zwerm vogels het beest, maar die worden dan door de kat achterna gezeten. Het kind wil zelf ook spelen en puzzelt zichzelf bij elkaar.Dit vierkante boek met stevige gladde bladen heeft een originele invalshoek. De tekst is eenvoudig en bestaat uit enkele grootgedrukte lijntjes of is soms zelfs enkel een wo…Lees verder

Over Maranke Rinck

Maranke Rinck (Rotterdam, 1976) is kinderboekenschrijver. Ze schrijft prentenboeken, korte verhalen, leesboeken en verhalen in opdracht van culturele instellingen en educatieve uitgeverijen.

Rinck schrijft verhalen voor kinderen tot tien jaar. In 2017 won ze een Zilveren Griffel voor Tangramkat, een prentenboek dat ze maakte met haar man, illustrator Martijn van der Linden. Hun prentenboek Knikkeruil was het Officiële Prentenboek van de Kinderboekenweek. Voor het leesboek Bob Popcorn won Maranke in 2020 het Apeldoorns Uiltje en de Kinderboekwinkelprijs 2020. De prentenboeken van Rinck zijn in vele talen vertaald.

Lees verder op Wikipedia