Boek
Nederlands

Stiene van de Geitenhoek

Marc De Bel (auteur)

Stiene van de Geitenhoek

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De jonge Belgische Stiene (16) wordt in de zomer van 1922 verliefd op Lowie, een rijke brouwerszoon. De liefde is wederzijds en het eerste Oogstbal wordt er één om nooit te vergeten. Dan verliest Stiene haar baan en is ze genoodzaakt om zes weken naar Frankrijk te gaan om te werken. Met zwart-witfoto’s. Vanaf ca. 13 jaar.
Titel
Stiene van de Geitenhoek
Auteur
Marc De Bel
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Pelckmans, 2022
287 p. : ill.
ISBN
9789464017496 (hardback)

Besprekingen

Een waargebeurd verhaal dat wordt verteld als fictie. Het verhaal speelt zich af in Vlaanderen en Noord-Frankrijk in de zomer van 1922. Om de eindjes aan elkaar te knopen werkt Stiene van de Geitenhoek (16) na haar werk op ’t Berkenhof in een café. Daar ontmoet ze de twee jaar oudere rijke brouwerszoon Lowie Boonen. Ze worden op slag verliefd en gaan samen naar het Oogstbal. Wanneer Stiene haar werk op ’t Berkenhof verliest is ze genoodzaakt om seizoenswerk te doen in Frankrijk. Ze moet Lowie dan zes weken missen, een verscheurende keuze voor haar jonge, smoorverliefde hart. In zachte, wat ouderwetse stijl geschreven. Met zwart-witfoto’s. Marc de Bel (Kruishoutem, 1954) is een alom bekende auteur, scenarioschrijver, illustrator en jeugdauteur. Hij schreef meer dan zestig boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven. Vanaf ca. 13 jaar.

Stiene van de Geitenhoek

Vooraleer Stiene op de voorgrond treedt, lezen we een kort verhaal over een Romeinse officier, Valerianus Gravus die in het bos vlakbij Nemetacum (in de buurt van het latere Arras) een kruik vol met gouden munten en sieraden begraaft onder een eik. Hij voelt de ontevredenheid bij de plaatselijke bevolking en vlucht met zijn vrouw. Ruim 1600 jaar later, in het jaar 1922 wordt daar een steenbakkerij opgericht. Stiene van de Geitenhoek wordt op het Oogstbal verliefd op Lowie, de zoon van de rijke brouwer. De liefde is wederzijds, maar dat is niet naar de zin van de vader. Wanneer Stiene haar werk verliest, trekt ze mee op met de andere seizoenarbeiders naar Noord-Frankrijk. Het werk in de steenbakkerij is echte slavenarbeid. Terwijl de mannen klei opgraven en aan de presse stenen vormen, moeten de vrouwen die transporteren en tot hoge muren stapelen. Achteraf worden ze in de oven gebakken. Bij het delven stuiten de arbeiders plots op een kruik vol gouden munten. Hoe het leven van Stie…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Fruitpunchline

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer. Met een van zijn leerlingen, Stedho, maakte hij twee stripalbums, die hij in eigen beheer uitgaf. De Bel werd vervolgens voltijds schrijver. Hij is gehuwd en heeft vier kinderen.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (I…Lees verder op Wikipedia