Familiekroniek van dichter Max Temmerman (1975), waarin de verteller als jonge wees wordt opgevangen door zijn zus, ervan droomt om literair vertaler te worden, korte tijd in de VS verblijft en daarna terugkomt in Belgie͏̈, waar het verblijf bij zijn zus een onverwachte wending krijgt.
Onderwerp
Familie
Titel
Coniferen
Auteur
Max Temmerman 1975-
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: B&L, 2020
142 p.
ISBN
9789463931588 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

De ik-figuur in de debuutroman van de Antwerpse dichter Max Temmerman (1975) is 14 wanneer zijn ouders worden doodgereden door een dronken bestuurder. Zijn oudere zus Marianne, gehuwd in een steenrijke familie doch al vroeg weduwe geworden, zal zich over haar broer ontfermen. Ze betrekken een riante woning met een ruime tuin en coniferen. Af en toe krijgen ze bezoek van de oudste zus van hun vader, tante Lia, alias OuiOui, gehuwd met de rijke Brusselse zakenman, nonkel Paul. De ik-figuur is niet zo ‘geld-minded’ en heeft maar één ambitie: literair vertaler worden. Marianne blijkt te lijden aan een ziekelijke achtervolgingswaan, een paranoia die steeds ernstiger proporties aanneemt. In deel 2 van het boek is de ik-figuur uitgeweken naar het stadje Helena, in Montana (VS), om als au pair te zorgen voor de twee kinderen van een Belgisch gezin. Dit loopt uit op een catastrofe. In deel 3 is de ik-figuur opnieuw in België en krijgt het verblijf bij zijn zus een totaal onverwachte wending en…Lees verder

Over Max Temmerman

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Zpeeters

Max Temmerman (Brasschaat, 1975) debuteerde in 2011 met de opgemerkte bundel Vaderland, goed voor een nominatie van de C. Buddingh'-prijs 2012. In oktober 2013 verscheen de succesvolle opvolger Bijna een Amerika. Die bundel kaapte de Herman de Coninck Publieksprijs weg en werd genomineerd voor de Jo Peeters Poëzieprijs 2014 en de J.C. Bloemprijs 2015.

In september 2015 verscheen Temmermans derde bundel Zondag acht dagen, te lezen als het sluitstuk van een drieluik over tijd. Zo universeel immers Temmermans onderwerpen, zo kenmerkend borstelt de dichter het leven hier en nu met trefzekere penseelstreken. In januari 2017 verscheen het luisterboek De meeste mensen die ik ooit ben geweest, een selectie van vijftig gedichten uit dit drieluik, ingesproken door acteur Gene Bervoets.

In 2019 zag Huishoudkunde het licht.

Max Temmerman schrijft gedichten voor de Eenzame Uitvaart te Antwerpen, een initiatief waarbij een passend gedicht bij de…Lees verder op Wikipedia