Boek
Nederlands

De Engelse patiënt

Michael Ondaatje (auteur)
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog verzorgt een Canadese verpleegster een waarschijnlijk Engelse piloot, die in de woestijn is neergeschoten en niet meer weet wie hij is.
Onderwerp
Liefde
Titel
De Engelse patiënt
Auteur
Michael Ondaatje
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The English patient
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1992 | Andere uitgaves
262 p.
ISBN
90-351-1225-3

Andere talen:

Besprekingen

De Hongaarse graaf Ladislaus de Almásy heeft jarenlang met zijn Engelse collega's Libië en Egypte doorkruist en zijn bevindingen gerapporteerd aan de Royal Geographical Society. Tot het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Nu, in het voorjaar van 1945, herbergt gedurende enige maanden de villa San Girolame, even ten noorden van Florence, vier personen: Hana, een jonge verpleegster; een ten gevolge van een vliegtuigcrash in de Libische woestijn onherkenbaar verbrande Engelsman, verworden tot een met morfine volgespoten klomp vulkanisch vlees (of is het inderdaad de pro-Duitse spion Almásy?); de Indische luitenant Kirpal Singh; en Caravaggio, de voormalige eveneens verminkte inbreker, die voor de geallieerden spioneerde. Het verleden kleurt en laadt de onderlinge betrekkingen in het heden. Het driedimensionale relatiepatroon wordt van alle kanten belicht, geïllustreerd en geïnterpreteerd. Een indrukwekkende, ontroerende en inzichtelijke schildering van het menselijk organisme. Een fasc…Lees verder

Over Michael Ondaatje

Michael Ondaatje (Colombo, Sri Lanka, 12 september 1943) is een Canadees schrijver, van Burgher-oorsprong (Tamil-Nederlands).

Leven en werk

Ondaatje kwam in 1954 met zijn moeder vanuit Sri Lanka naar Engeland en vestigde zich in 1962 in Canada, alwaar hij ook de Canadese nationaliteit aannam. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Toronto en later aan Queen's University in Kingston, Ontario (Master of Arts). Van 1971 tot 1983 doceerde hij aan de York University en het Glendon College te Toronto. In 1988 werd hem de Orde van Canada verleend.

Hoewel Ondaatje een veelomvattend oeuvre op zijn naam heeft (ook poëzie, scenario’s, non-fictie), is hij het meest bekend als schrijver van romans. Zijn romans bestaan vaak uit “snapshots”, korte, filmische scènes, die hij ingenieus met elkaar verbindt. Kenmerkend is het voortdurend wisselen van het perspectief van tijd en verteller. In al zijn werken is sprake van…Lees verder op Wikipedia