Boek
Nederlands

Een bloeddorstige meester

Mirjam Mous (auteur), Marja Meijer (illustrator)
+1
Een bloeddorstige meester
×
Een bloeddorstige meester Een bloeddorstige meester
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Vigo verdenkt zijn nieuwe meester Bram ervan dat hij geen vampier is en gaat op onderzoek uit. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Schoolleven, Vampiers
Extra onderwerp
verhalen, avontuur, Griezelverhalen
Leesniveau
AVI 8
Titel
Een bloeddorstige meester
Auteur
Mirjam Mous
Illustrator
Marja Meijer
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2002
80 p. : ill.
ISBN
90-269-9546-6

Besprekingen

Een bloeddorstige meester is een fantasievol verhaal, dat zich weliswaar in de wereld van de vampiers afspeelt, maar toch heel herkenbaar is: de scholier Vigo en zijn vriendjes verschillen in hun doen en laten weinig van de schoolgaande jeugd, zij het dat hun schoolleven zich voornamelijk 's nachts en in donkere ruimtes afspeelt. Er wordt tomatensap uit flesjes geslorpt en voetbal met een braakbal gespeeld. Iets oudere scholieren komen al zwevend op hun vleermuiscape naar school, en een haantje-de-voorste vampier heeft zijn cape al met een ingebouwd computertje opgedreven... Wanneer de juf met acute bloedarmoede in het ziekenhuis opgenomen wordt, krijgen ze een nieuwe meester in de klas, die -- met een knipoog naar de auteur van Dracula -- Bram Tandenstoker heet. De alerte lezer zal bij de kinderopvang "Dikkertje Hap" misschien wel de associatie maken met een beroemd gedicht van Annie M.G. Schmidt en bij MCO -- Medisch Centrum Ondergronds aan een populaire soapreeks denken. Het…Lees verder
Als de juf van Vigo een ongeluk krijgt, komt er een invaller. Meester Bram ziet eruit als een filmster, maar er is iets vreemds met hem aan de hand. Vigo gaat op onderzoek uit. Als hij Bram betrapt op het eten van een gewone boterham en met valse vampiertanden, slaat Vigo alarm. Dit tweede deel uit de serie* over de kleine vampier Vigo speelt zich geheel af op de vampierbasisschool. Het taalgebruik is eenvoudig en het verhaal is goed te volgen voor de doelgroep: kinderen van de middenbouw van de basisschool. Door de oplopende spanning zullen zij het niet snel wegleggen. Door het boek heen staan zwart-witte tekeningen. Met korte getitelde hoofdstukjes. Op het omslag van het aantrekkelijk uitgevoerde boekje ziet Vigo meester Bram aan komen scheuren op een motor met zijspan. Vanaf ca. 8 jaar.

Over Mirjam Mous

Mirjam Mous (Oosterhout, 7 november 1963) is een Nederlandse auteur van kinderboeken.

Levensloop

Haar vader is een kunstschilder en haar moeder een slagersdochter. Ze is opgegroeid in Made. Voordat Mous begon met schrijven, werkte ze op de Berkenhof, een school voor speciaal onderwijs in Breda. Sinds 2005 schrijft zij voltijds. Naast jeugd- en jongerenboeken schrijft ze verhalen voor lesmethoden en tijdschriften.

Mirjam Mous schrijft voor verschillende leeftijden, van beginnende lezers (5+) tot boeken die geschikt zijn voor kinderen van 12 en ouder.

Bibliografie (selectie)

  • Monsters Mollen! (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • De juf is een heks (1998) - Van Holkema & Warendorf
  • Allemaal nijlpaarden (1999) - Van Holkema & Warendorf
  • Harige Harrie (1999) - Van Holkema & W…Lees verder op Wikipedia