Boek
Nederlands

Oorlogshelden

Nadja Van Sever (auteur), Esther Rosier (illustrator)
+1
Oorlogshelden
×
Oorlogshelden Oorlogshelden
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Lowie en Colette zijn elf jaar als in België de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hun paden kruisen op het platteland, waar tussen hen een hechte vriendschap ontstaat. Maar na een onverwachte inval op het Joodse weeshuis om de hoek is Lowie ervan overtuigd dat Colette hem en zijn dorpsgenoten heeft verraden. Met zwart-witillustraties. Vanaf ca. 9 jaar.
Titel
Oorlogshelden
Auteur
Nadja Van Sever
Illustrator
Esther Rosier
Taal
Nederlands
Uitgever
Hasselt: Clavis, 2023
264 p. : ill.
ISBN
9789044852103 (hardback)

Besprekingen

Een spannend jeugdboek over het leven in België tijdens de Tweede Wereldoorlog, en over vriendschap en verraad, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Lowie en Colette zijn elf jaar als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Lowie woont op een boerderij en Colette in de stad, maar hun paden kruisen op het platteland waar tussen hen een hechte vriendschap ontstaat. Colettes vader werkt voor de Duitsers, en haar interesse in het nabijgelegen Joodse weeshuis wekt argwaan. Wanneer er een onverwachte inval plaatsvindt op de boerderij, is Lowie ervan overtuigd dat Colette hem en zijn dorpsgenoten heeft verraden. Achter in het boek zijn een aantal pagina’s opgenomen over de waargebeurde geschiedenis van een Joods jongetje dat tijdens de oorlog in het weeshuis van Wezembeek-Oppem terechtkwam, geëvacueerd werd door het Joodse verzet en de oorlog overleefde. Spannend en inlevend geschreven. Met potloodillustraties in grijstinten en een zwart-witfoto. Vanaf ca. 9 jaar.

Over Nadja Van Sever

Nadja Van Sever (Tervuren, 6 maart 1965) is een Belgische schrijver van jeugdboeken. Van Sever is onderwijzeres in de Gemeentelijke Basisschool van Tervuren. Ze geeft ook lezingen op maat voor kinderen.

Haar eerste boek, De magische pen, heeft ze samen met alle leerlingen van de school gemaakt. Het is het resultaat van een groot lees- en schrijfbevorderingsproject. Door het voorlezen aan kinderen merkt ze wat hen boeit en haar beroepservaring zorgt ervoor dat haar boeken aanleunen bij de leefwereld van de jeugd. Ze schrijft steeds spannende en aangrijpende boeken rond maatschappelijke thema's zoals leerstoornissen, discriminatie, pesten, de vluchtelingenproblematiek, sterrenkindjes, pleegzorg, ...

Bibliografie

  • 2013 - De magische pen
  • 2015 - Het gelaarsde varkentje
  • 2016 - Een koekje van eigen deeg
  • 2017 - Fien is een vijfhoekje
  • 2018 - Weg met de…Lees verder op Wikipedia