De consequenties : roman

Niña Weijers (auteur)
+1
De consequenties : roman
×
De consequenties : roman De consequenties : roman

De consequenties : roman

Genre:
Titel
De consequenties : roman
Auteur
Niña Weijers 1987-
Taal
Nederlands
Editie
6
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, 2014 | Andere uitgaven
286 p.
ISBN
9789025442927 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Libris

LITERATUURPRIJS. Wie wordt de opvolger van Ilja Leonard Pfeijffer als winnaar van de Libris Literatuurprijs op 11 mei? Als we het juryrapport mogen geloven, hebben vrouwelijke auteurs dit jaar een voetje voor.

Adriaan van Dis, Ik kom terug (Atlas/Contact)

Eerlijk moederboek

Het is vergeefs zoeken op de Libris-shortlist naar Jeroen Brouwers en Het hout, zowat het meest bejubelde boek van het voorbije jaar. Een pijnlijke en ongeloofwaardige omissie van de jury. Daarmee is Adriaan van Dis (68) de pater familias van deze shortlist met Ik kom terug. Zal hij zijn medegenomineerden allemaal in zijn immer gladgestreken zak steken?

Zijn roman over de geaccidenteerde relatie met zijn moeder werd uitbundig onthaald in de Nederlandse pers. De laatste vijftien jaar van haar leven kreeg Van Dis 'een geweldige hekel' aan zijn verwekster. Ook omdat ze zich verloor in esoterie en haar geheimen behendig op de knip hield. Toch pelde hij haar stugheid af. Pas wanneer ze over haar traumatiserende detentiejaren in een Jappenkamp praat, breekt de dijk.

Op basis van bijna journalistieke gesprekken maakt Van Dis een volwaardige roman van Ik kom terug. "Het is precies de precieuze beschr…Lees verder

Wie vangt de Gouden Boekenuil?

Volgt Joost de Vries zichzelf morgenavond in de Brusselse KVS op als laureaat van de Gouden Boekenuil? Mag de jarige Jeroen Brouwers zich kronen met een derde Uil? Of gaan biograaf Mark Schaevers of debutante Niña Weijers met de 25.000 euro lopen?

Jeroen Brouwers,Het hout (Atlas Contact)

Barok ronkend proza

Niet enkel qua vergaarde jubel steekt Jeroen Brouwers met kop en schouders boven zijn collega's uit. Ook de omvang van zijn doortimmerd rijke oeuvre én zijn leeftijd maken hem bijna incontournable voor een derde Gouden Uil. Met grote unanimiteit stortte de verzamelde kritiek vier of vijf sterren uit over zijn kostschoolroman Het hout. De felheid van deze uitmuntend gecomponeerde roman, waarin het sadisme en het seksueel misbruik door de gluiperige kloosterorde onder de mat worden geschoven, zindert lang na. De jury: "Nooit eerder diende zijn barok ronkende proza, dooraderd met onder meer de katholieke retoriek, beter het opzet van een roman."

Laudatio's, lauwerkransen en huldigingen: Brouwers heeft er de laatste weken karrenvrachten van ontvangen. Met de vingers in de neus is hij de meest logische en soevereine winnaar. Maar een aantal elementen zorgt voor obstakels. Gedoodverfde laureaten winnen zelden…Lees verder

'Ik zie schrijven toch vooral als een avontuur'

Interview. Weinig debutanten zijn met zo veel egards in de Nederlandse letteren onthaald als Niña Weijers (1987). Met een nominatie voor zowel Gouden Boekenuil als Libris in de koffer zakt de schrijfster dit weekend af naar het Passa Porta Festival in Brussel. Een gesprek over kitsch, macho's en kunst.

Je kunt slechts bezwaarlijk beweren dat Niña Weijers haar entree in de literatuur heeft gemist. Met haar roman De consequenties sleepte ze, in het spoor van kanonnen als A.F.Th. van der Heijden, Arnon Grunberg en Peter Buwalda, de Anton Wachterprijs 2014 voor het beste Nederlandstalige debuut in de wacht.

Mooi, maar het werd nog veel mooier. In februari kwam er een nominatie voor de Gouden Boekenuil bij, begin deze maand kwam het bericht dat haar debuut ook de shortlist van de Libris had gehaald. Geen enkele schrijver kreeg dit jaar zo veel eerbewijs, laat staan dat het te beurt viel aan een debutant.

Je zou bijgevolg kunnen verwachten dat Niña Weijers onze plaats van afspraak, het café van NRC Handelsblad in Amsterdam, binnen komt zweven.

Maar niet dus.

Niña Weijers stapt het café gewoon binnen, en ook in de loop van het gesprek komen de voetjes slechts zelden van de grond.

De eerste vraag - "hoe voelt het om op deze manier te debuteren?" - beant…Lees verder

Bestaan we wel echt?

RECENSIE Spitse gedachten en observaties, taal die beklijft. De lof is verdiend: Niña Weijers schreef een ambitieus, prikkelend en matuur debuut.

De consequenties is zo'n zeldzame roman die vanaf de eerste bladzijde een aparte leeservaring belooft. Dat dit boek uit de pen is gevloeid van een twintiger, als debuut, maakt het des te markanter. Om de haverklap word je verrast door een prikkelende gedachte, een spitse observatie of een zin die zo fraai is geformuleerd dat hij nog bladzijden lang in je hoofd naronkt.

In de passage waar Niña Weijers (º1987) haar hoofdpersonage introduceert, de 28-jarige Minnie Panis, tref je meteen een knap staaltje van haar talent. 'Als volwassene was ze nog altijd op een bijna kinderlijke manier tenger,' schrijft Weijers, 'wat haar voor een bepaald type man oneindig aantrekkelijk maakte. Dat, en haar asymmetrische gezicht waarin alles net uit het lood stond. Mensen, mannen, zagen daar graag iets wilds en ontembaars in. Misschien was het niet onwaar. Misschien ging je leven naar het gezicht dat je had gekregen.'

Dit doet Weijers nu voortdurend: terloops een gedachte droppen waar je …Lees verder

'We wilden actieve jonge vrouwen portretteren'

Nee, de Nederlandse Nina Polak en Niña Weijers hoeven naar hun gevoel niet meteen de stem van hun generatie te zijn of autobiografisch werk af te leveren. In hun debuutromans willen ze vooral onderzoeken hoe het is om op te groeien in een gezin dat niet bestaat uit papa, mama en de eigen kinderen. Ze hebben er zelf ervaring mee. Noem hun romans dus gerust boeken voor de vaderloze tijd.

Ze zijn 27 en 26, overwogen allebei een academische carrière, maar kozen toch voor een schrijvend leven. En vooral: Nina Polak en Niña Weijers hadden beiden al een uitgever nog voor ze een boek klaar hadden. Polak werd opgemerkt toen ze onder andere in De Groene Amsterdammer publiceerde. Haar uitgever had geluk. Een kort verhaal dat ze schreef toen ze in New York studeerde, wilde Polak wel uitbreiden tot een debuutroman: We zullen niet te pletter slaan.

"Decadent genoeg was het voor mij even gemakkelijk om een uitgever te vinden", vult Weijers aan. "Tegenwoordig wordt er zelfs op basis van tweets aan mensen gevraagd of ze een roman willen schrijven, dat gaat best ver." Weijers zelf werd door uitgevers aangespoord een boek te maken nadat ze enkele jaren geleden de wedstrijd 'Write Now!' had gewonnen. Maar haar uitgever had iets minder geluk.

"Na het winnen van die wedstrijd voelde ik me gedwongen om iets op papier te zetten, maar ik schreef in die tijd toch vooral voor…Lees verder

Doorbreek het GLAZEN PLAFOND!

Op 30 april wordt de Gouden Boekenuil toegekend, op 11 mei de Libris Literatuurprijs. Nog nooit ging de Gouden Boekenuil naar een vrouw; de Librisprijs slechts twee keer. Er is vandaag een Welle van jonge schrijfsters. Lukt het deze keer wel?

De jury van de Librisprijs 2015 heeft haar rapport aangegrepen om een State of the Union over het boekenvak te maken. De val van boekhandelketen Polare, de 'ontlezing' en de digitalisering worden aan de debetkant gezet; aan de creditkant zorgen meer mediabelangstelling, stabilisering van de boekhandel en een hernieuwde belangstelling voor het papieren boek voor het broodnodige evenwicht, aldus de jury. Misschien omdat een juryrapport toch eigenlijk over de stand van zaken in de literatuur moet gaan eindigt het met het inzicht dat de literaire oogst van 2014 wemelt van de 'jonge vrouwen die alle ramen en deuren opengooien en de wereld onverschrokken tegemoet treden'. De 'literaire toekomst van Nederland'(sic, hoewel ook Vlaamse auteurs naar de prijs meedingen, red.) zal 'vrouwelijk' zijn, meent de jury.

Een opmerkelijke conclusie die opzettelijk afstand neemt van de traditie van de Librisprijs. Want de prijs die dit jaar voor de 22ste keer wordt uitgereikt ging slechts twee ke…Lees verder

Een luchtbel uit een modderpoel

De Nederlandse Niña Weijers debuteert met een overdadige roman over een kunstenares die cruciale feiten uit haar kindertijd vergeten is. Mark Cloostermans

De consequenties komt ongelegen. Onlangs maakteDas Magazin bekend welke tien jonge schrijvers cruciaal zullen worden voor de Nederlandse literatuur - en pats, daar ligt opeens het debuut van de jonge en niet doorDas Mag opgemerkte schrijfster Niña Weijers.

De consequenties draait rond Minnie Panis, een jonge kunstenares die naam heeft gemaakt met een installatie van 'afvalfoto's' en zich nog altijd afvraagt hoe ernstig ze haar kunstenaarschap wenst te nemen.

Een inbreuk op haar privacy doet Minnie een idee cadeau. Ze huurt een fotograaf in om haar ongemerkt een tijdlang te volgen, als een betaalde stalker. Het moet een kunstwerk over intimiteit worden. Wat Minnie niet kan voorzien, is dat ze net in die 'gestalkte' periode onbehaaglijke déjà vu's ondergaat. Dat er iets ernstig fout zal lopen, weten we al op de tweede bladzijde van het boek, als Minnie op een bevroren gracht stapt.

Je mag echter niet te happig zijn op drama, want eerst komen er nog ruim honderd blad…Lees verder

Inspiratie zit in een klein hoekje voor de Nederlandse performancekunstenares Minnie Panis. In haar vuilnisbak bijvoorbeeld. Als studente aan de kunstacademie nam ze maar liefst 2095 afvalfoto’s en monteerde ze als afstudeerwerk tot het filmpje Bestaat Minnie Panis?. Ze breekt in 2008 door met Nothing Personal, een project dat voortvloeide uit een gestrande relatie. Daarvoor zette ze haar hele hebben en houden te koop op diverse websites en ze documenteerde dit proces uitgebreid. Het eindresultaat van deze oefening in onthechting hield het midden tussen een verfilmd dagboek, een proces-verbaal en een veilingcatalogus. Maar hoeveel Minnie er ook van zichzelf in liet zien, ze was uiteindelijk ‘uitgevlakt tegen de witte achtergrond van haar gestripte huis’.
 Deze paradox tussen zijn en niet-zijn beheerst haar werk, dat door de manier waarop ze foto’s en tekst verbindt doet denken aan de aanpak van de Franse kunstenares Sophie Calle. Het is dus nauwelijks een toeval dat…Lees verder
Verbluffend goed en intelligent debuut van een jonge auteur die als redacteur werkt voor literair tijdschrift De Gids. Een kunstenares zit min of meer op een dood spoor in haar leven. Met de liefde wil het net zo vlotten en haar eigen, succesvolle kunst kan ze niet al te serieus nemen. Dan besluit ze een rigoureus project aan te gaan in samenwerking met een fotograaf. Dit project raakt aan de wortels van wie ze is en waar ze vandaan komt. Het leert haar veel meer over zichzelf dan ze ooit voor mogelijk had gehouden. Weijers (1987) weet de spanning heel goed op te bouwen. Steeds als de lezer denkt te weten welke kant het op gaat, stuurt ze het verhaal weer een heel andere kant op. Ze ontwikkelt interessante theorieën over kunst in deze roman. Bovendien zit het psychologisch erg goed in elkaar. Ik weet niet of het daadwerkelijk bestaat maar Weijers beschrijft hier heel geloofwaardig het tegenovergestelde van een huilbaby. Vrij kleine druk. Bekroond met de Anton Wachterprijs 2014, de Opz…Lees verder

Over Niña Weijers

CC BY 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Niña Weijers (Nijmegen, 1987) is een Nederlands schrijver.

Biografie

Weijers studeerde literatuurwetenschap in Amsterdam en Dublin. Ze debuteerde met kortverhalen en essays en won in 2010 de Juryprijs van de schrijfwedstrijd Write Now!. Weijers heeft een online column, schrijft recensies voor De Groene Amsterdammer en is redacteur bij De Gids. Van 2009 tot 2014 werkte ze voor het Amsterdams academisch-cultureel centrum SPUI25. Daar presenteerde ze samen met filosofe Simone van Saarloos van oktober 2013 tot voorjaar 2014 enkele malen een maandelijkse talkshow, Weijers & Van Saarloos, de seksistische talkshow, met vrouwelijke gasten uit de kunst, cultuur, wetenschap en journalistiek, eerst op de zaal aan het Spui, nadien in de Club Odeon.

In mei 2014 publiceerde uitgeverij Atlas Contact haar debuutroman De consequenties. Het werk werd genomineerd voor de debuutprijs de Bronzen Uil en won de Opzij Literatu…Lees verder op Wikipedia