De consequenties : roman

De consequenties : roman
Andere formaten:
Besprekingen
Libris
Adriaan van Dis, Ik kom terug (Atlas/Contact)
Eerlijk moederboek
Het is vergeefs zoeken op de Libris-shortlist naar Jeroen Brouwers en Het hout, zowat het meest bejubelde boek van het voorbije jaar. Een pijnlijke en ongeloofwaardige omissie van de jury. Daarmee is Adriaan van Dis (68) de pater familias van deze shortlist met Ik kom terug. Zal hij zijn medegenomineerden allemaal in zijn immer gladgestreken zak steken?
Zijn roman over de geaccidenteerde relatie met zijn moeder werd uitbundig onthaald in de Nederlandse pers. De laatste vijftien jaar van haar leven kreeg Van Dis 'een geweldige hekel' aan zijn verwekster. Ook omdat ze zich verloor in esoterie en haar geheimen behendig op de knip hield. Toch pelde hij haar stugheid af. Pas wanneer ze over haar traumatiserende detentiejaren in een Jappenkamp praat, breekt de dijk.
Op basis van bijna journalistieke gesprekken maakt Van Dis een volwaardige roman van Ik kom terug. "Het is precies de precieuze beschr…Lees verder
Wie vangt de Gouden Boekenuil?
Jeroen Brouwers,Het hout (Atlas Contact)
Barok ronkend proza
Niet enkel qua vergaarde jubel steekt Jeroen Brouwers met kop en schouders boven zijn collega's uit. Ook de omvang van zijn doortimmerd rijke oeuvre én zijn leeftijd maken hem bijna incontournable voor een derde Gouden Uil. Met grote unanimiteit stortte de verzamelde kritiek vier of vijf sterren uit over zijn kostschoolroman Het hout. De felheid van deze uitmuntend gecomponeerde roman, waarin het sadisme en het seksueel misbruik door de gluiperige kloosterorde onder de mat worden geschoven, zindert lang na. De jury: "Nooit eerder diende zijn barok ronkende proza, dooraderd met onder meer de katholieke retoriek, beter het opzet van een roman."
Laudatio's, lauwerkransen en huldigingen: Brouwers heeft er de laatste weken karrenvrachten van ontvangen. Met de vingers in de neus is hij de meest logische en soevereine winnaar. Maar een aantal elementen zorgt voor obstakels. Gedoodverfde laureaten winnen zelden…Lees verder
'Ik zie schrijven toch vooral als een avontuur'
Je kunt slechts bezwaarlijk beweren dat Niña Weijers haar entree in de literatuur heeft gemist. Met haar roman De consequenties sleepte ze, in het spoor van kanonnen als A.F.Th. van der Heijden, Arnon Grunberg en Peter Buwalda, de Anton Wachterprijs 2014 voor het beste Nederlandstalige debuut in de wacht.
Mooi, maar het werd nog veel mooier. In februari kwam er een nominatie voor de Gouden Boekenuil bij, begin deze maand kwam het bericht dat haar debuut ook de shortlist van de Libris had gehaald. Geen enkele schrijver kreeg dit jaar zo veel eerbewijs, laat staan dat het te beurt viel aan een debutant.
Je zou bijgevolg kunnen verwachten dat Niña Weijers onze plaats van afspraak, het café van NRC Handelsblad in Amsterdam, binnen komt zweven.
Maar niet dus.
Niña Weijers stapt het café gewoon binnen, en ook in de loop van het gesprek komen de voetjes slechts zelden van de grond.
De eerste vraag - "hoe voelt het om op deze manier te debuteren?" - beant…Lees verder
Bestaan we wel echt?
De consequenties is zo'n zeldzame roman die vanaf de eerste bladzijde een aparte leeservaring belooft. Dat dit boek uit de pen is gevloeid van een twintiger, als debuut, maakt het des te markanter. Om de haverklap word je verrast door een prikkelende gedachte, een spitse observatie of een zin die zo fraai is geformuleerd dat hij nog bladzijden lang in je hoofd naronkt.
In de passage waar Niña Weijers (º1987) haar hoofdpersonage introduceert, de 28-jarige Minnie Panis, tref je meteen een knap staaltje van haar talent. 'Als volwassene was ze nog altijd op een bijna kinderlijke manier tenger,' schrijft Weijers, 'wat haar voor een bepaald type man oneindig aantrekkelijk maakte. Dat, en haar asymmetrische gezicht waarin alles net uit het lood stond. Mensen, mannen, zagen daar graag iets wilds en ontembaars in. Misschien was het niet onwaar. Misschien ging je leven naar het gezicht dat je had gekregen.'
Dit doet Weijers nu voortdurend: terloops een gedachte droppen waar je …Lees verder
'We wilden actieve jonge vrouwen portretteren'
Ze zijn 27 en 26, overwogen allebei een academische carrière, maar kozen toch voor een schrijvend leven. En vooral: Nina Polak en Niña Weijers hadden beiden al een uitgever nog voor ze een boek klaar hadden. Polak werd opgemerkt toen ze onder andere in De Groene Amsterdammer publiceerde. Haar uitgever had geluk. Een kort verhaal dat ze schreef toen ze in New York studeerde, wilde Polak wel uitbreiden tot een debuutroman: We zullen niet te pletter slaan.
"Decadent genoeg was het voor mij even gemakkelijk om een uitgever te vinden", vult Weijers aan. "Tegenwoordig wordt er zelfs op basis van tweets aan mensen gevraagd of ze een roman willen schrijven, dat gaat best ver." Weijers zelf werd door uitgevers aangespoord een boek te maken nadat ze enkele jaren geleden de wedstrijd 'Write Now!' had gewonnen. Maar haar uitgever had iets minder geluk.
"Na het winnen van die wedstrijd voelde ik me gedwongen om iets op papier te zetten, maar ik schreef in die tijd toch vooral voor…Lees verder
Doorbreek het GLAZEN PLAFOND!
De jury van de Librisprijs 2015 heeft haar rapport aangegrepen om een State of the Union over het boekenvak te maken. De val van boekhandelketen Polare, de 'ontlezing' en de digitalisering worden aan de debetkant gezet; aan de creditkant zorgen meer mediabelangstelling, stabilisering van de boekhandel en een hernieuwde belangstelling voor het papieren boek voor het broodnodige evenwicht, aldus de jury. Misschien omdat een juryrapport toch eigenlijk over de stand van zaken in de literatuur moet gaan eindigt het met het inzicht dat de literaire oogst van 2014 wemelt van de 'jonge vrouwen die alle ramen en deuren opengooien en de wereld onverschrokken tegemoet treden'. De 'literaire toekomst van Nederland'(sic, hoewel ook Vlaamse auteurs naar de prijs meedingen, red.) zal 'vrouwelijk' zijn, meent de jury.
Een opmerkelijke conclusie die opzettelijk afstand neemt van de traditie van de Librisprijs. Want de prijs die dit jaar voor de 22ste keer wordt uitgereikt ging slechts twee ke…Lees verder
Een luchtbel uit een modderpoel
De consequenties komt ongelegen. Onlangs maakteDas Magazin bekend welke tien jonge schrijvers cruciaal zullen worden voor de Nederlandse literatuur - en pats, daar ligt opeens het debuut van de jonge en niet doorDas Mag opgemerkte schrijfster Niña Weijers.
De consequenties draait rond Minnie Panis, een jonge kunstenares die naam heeft gemaakt met een installatie van 'afvalfoto's' en zich nog altijd afvraagt hoe ernstig ze haar kunstenaarschap wenst te nemen.
Een inbreuk op haar privacy doet Minnie een idee cadeau. Ze huurt een fotograaf in om haar ongemerkt een tijdlang te volgen, als een betaalde stalker. Het moet een kunstwerk over intimiteit worden. Wat Minnie niet kan voorzien, is dat ze net in die 'gestalkte' periode onbehaaglijke déjà vu's ondergaat. Dat er iets ernstig fout zal lopen, weten we al op de tweede bladzijde van het boek, als Minnie op een bevroren gracht stapt.
Je mag echter niet te happig zijn op drama, want eerst komen er nog ruim honderd blad…Lees verder
Deze paradox tussen zijn en niet-zijn beheerst haar werk, dat door de manier waarop ze foto’s en tekst verbindt doet denken aan de aanpak van de Franse kunstenares Sophie Calle. Het is dus nauwelijks een toeval dat…Lees verder