Boek
Nederlands

Istanbul : herinneringen en de stad

Orhan Pamuk (auteur), Hanneke Van der Heijden (vertaler)
Herinneringen van de Turkse schrijver (1952) aan zijn geboortestad Istanbul.
Onderwerp
Istanbul, Pamuk, Orhan
Titel
Istanbul : herinneringen en de stad
Auteur
Orhan Pamuk
Vertaler
Hanneke Van der Heijden
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Turks
Oorspr. titel
Istanbul : hatiralar ve sehir
Editie
11
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013 | Andere uitgaves
506 p.
ISBN
9789023477129 (paperback)

Besprekingen

Een wel heel andersoortige stadsgeschiedenis dan die van Mark Mazower (Thessaloniki) is Orhan Pamuks Istanbul. Deze kandidaat voor de nobelprijs literatuur benadert de stad niet als een historicus, maar schaamteloos vanuit zichzelf. Pamuk en Istanbul blijken twee communicerende vaten, waarvan de inhoud bestaat uit een viskeuze zwarte vloeistof die in het Turks hüzün, bij ons weemoed heet. Die hüzün doortrekt het hele boek, van de donkere en weemoedige fotografie tot de zachtjes kabbelende, wat monotone stijl.

De oorzaak van die ziekelijke weemoed ligt volgens Pamuk in een onverwerkt ve1rleden. Met een gespleten blik op het Istanbul van nu en toen, laat hij het verval zien van de stad en de materiële maar vooral morele degeneratie van haar inwoners. Hierbij blijkt Pamuk toch een belangrijke eigenschap gemeen te hebben met Mazower, nl. een grondige afkeer van de moderne nationalistische staat. Zoals Mazower afgeeft op de 'hellenisering' van Thessalonik…Lees verder
De bekende Turkse schrijver Orhan Pamuk werd in 1952 geboren in Istanbul. Pamuk beschrijft hier de stad aan de hand van gebeurtenissen uit zijn jeugd en de herinneringen aan zijn familie. In zijn observaties en beschouwingen zijn de literatuur, architectuur, geschiedenis en politiek betrokken. Hij laat de weemoed voelen die overheerst in Istanbul en schetst de vergane glorie van het Osmaanse rijk. De zwart-witsfeer, die volgens Pamuk zo onverbrekelijk verbonden is met de stad, wordt heel zichtbaar door de vele opgenomen zwart-witfoto's van personen, gebouwen, plaatsen en oude gravures. De jeugd van Pamuk is niet alledaags. De autobiografische fragmenten zijn boeiend beschreven. Daarnaast brengt hij Istanbul en zijn historie op een ongewone en mooie manier tot leven. Van Orhan Pamuk (Nobelprijs voor literatuur 2006) werd een aantal romans in het Nederlands vertaald, onder andere 'Het huis van de stilte' en 'Ik heet Karmozijn en Sneeuw'.

Over Orhan Pamuk

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ferit Orhan Pamuk (Istanboel, 7 juni 1952) is een Turkse schrijver.

Hij geniet internationaal aanzien als een van de grootste Turkse schrijvers van het moment en van deze eeuw. Belangrijkste thema's in zijn werk zijn de conflicten en de tegenstellingen tussen Oost en West, islam en christendom, traditie en moderniteit. Deze thema's worden behandeld in een schrijfstijl die "een mengsel is van oosterse verteltraditie en stijlelementen van de westerse moderniteit" (bron: Juryrapport Vredesprijs). Zijn boeken zijn vertaald in dertig talen. In 2006 is aan Pamuk de Nobelprijs voor Literatuur toegekend. Hij is hiermee de eerste Turk die deze prijs ten deel is gevallen.

Sneeuw

De roman Sneeuw (2003; oorspronkelijk Turkse titel: Kar, 2002) wordt algemeen beschouwd als een van Pamuks belangrijkste werken. Het boek speelt zich af in de oostelijke Turkse grensplaats Kars, plaats van ontmoeting van verschille…Lees verder op Wikipedia