Boek
Nederlands

Weg met die rotbui!

Paul Van Loon (auteur), Els Van Egeraat (illustrator)
+1
Weg met die rotbui!
×
Weg met die rotbui! Weg met die rotbui!
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Sammie heeft een rotbui. In zijn vensterbank ligt een ei dat tot leven komt. Het ei heeft steeds honger en als het wat gegeten heeft, mag Sammie een wens doen. AVI-M4. Vanaf ca. 7 jaar.
Onderwerp
Dromen
Leesniveau
AVI M4, AVI 4
Titel
Weg met die rotbui!
Auteur
Paul Van Loon 1955-
Illustrator
Els Van Egeraat
Taal
Nederlands
Uitgever
Tilburg: Zwijsen, 2008
33 p. : ill.
ISBN
9789027668721

Besprekingen

Paul van Loon heeft al meer dan negentig boeken geschreven, en is de uitvinder van de term 'grumor', een combinatie van griezel en humor. Hij heeft iets met vampiers, weerwolven en andere griezelbeesten, kan als geen ander een naargeestig sfeertje oproepen en heeft soms een erg bizar gevoel voor humor. Van Loon weet m.a.w. perfect wat zijn doelpubliek lust, en kan de kinderen tegelijkertijd doen schaterlachen en huiveren. Weinigen zullen nachtmerries overhouden aan zijn boeken, maar de sluimerende fascinatie voor de donkere wezens van de nacht wordt in zijn werk wel op een veilige en informatieve manier in leven gehouden.
Sinds kort brengt Zwijsen een aantal oudere verhalen van Van Loon opnieuw uit, eventueel met een nieuwe titel of lay-out. De boeken verkopen nog steeds als zoete broodjes. Weg met die rotbui werd in 1985 al uitgebracht onder de titel Ik ben het beu, zegt Sammie. Het boek vertelt hoe het jongetje Sammie midden in de nacht wakker wordt met een rothumeu…Lees verder
Sammie heeft een rotbui en wat hij ook doet, de rotbui blijft. In zijn vensterbank ligt een ei dat tot leven komt. Het ei heeft steeds honger en als hij wat gegeten heeft, mag Sammie een wens doen. De avonturen die Sammie wenst, is hij al snel beu en zo beleeft Sammie de gekste en griezeligste dingen. Zo worden zijn oom, zijn lievelingspoes en ten slotte hijzelf opgegeten. De goede afloop is belangrijk, anders zou het verhaal een wrange nare smaak achterlaten. Het taalgebruik is vrij eenvoudig. Elke zin begint op een nieuwe regel, AVI-M4. Er zit een duidelijk repeteerelement in het verhaal, wat kinderen vaak aanspreekt. Veel leuke, sfeervolle illustraties. Er is gebruikgemaakt van leestekens en hoofdletters. Fantasieverhaal, met een wat pittiger thema. Deel van de reeks 'Lees! met Paul van Loon'*. Vanaf ca. 7 jaar.

Weg met die rotbui!

Sammie wordt ’s nachts wakker en ziet een ei op zijn vensterbank liggen. Hij voelt ook dat de rotbui die hij ’s middags al had nog steeds niet over is. Sammie staat op en wil een bad gaan nemen. Hij moppert over de stank van de sigaren van zijn oom Raagis, waar hij bij woont. Hij gaat beneden met wat spullen gooien in de hoop zo van zijn rotbui af te raken. Maar niets helpt. Wanneer hij de volgende ochtend wakker wordt voelt hij de rotbui nog steeds hangen. En het ei is gegroeid, heeft armen en benen gekregen en kan spreken. Het heeft honger en eet oom Raagis op. Dan mag Sammie een wens doen. Hij probeert van alles uit om van zijn rotbui af te raken, zoals gaan spelen met het maanmannetje, op een draak vliegen of op de rug van een neushoorn rijden, maar niets helpt. Het ei eet telkens alles op. Sammies laatste wens is dat alles weer gewoon is. Als ook deze wens in vervulling is gegaan, wordt Sammie weer wakker en ziet hij een ei op de vensterbank liggen. Dat gaat hij bakken en opeten!…Lees verder

Over Paul Van Loon

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Sebastiaan ter Burg from Utrecht, The Netherlands

Paulus Stephanus Elisabeth Lambertus Maria (Paul) van Loon (Geleen, 17 april 1955) is een Nederlandse kinderboekenschrijver en zanger. Muziek brengt hij meestal uit in combinatie met een boek. Het genre dat hij beoefent noemt hij zelf grumor: griezelen met humor. Zijn bekendste boeken zijn de reeks over Dolfje Weerwolfje en de reeks De griezelbus. Van beide zijn ook een musical en een film gemaakt. Ook de reeks over Raveleijn behoort na het verschijnen van de televisieserie en de parkshow in de Efteling tot zijn bekendere creaties.

Van Loon zit ruim dertig jaar in het vak en heeft meer dan honderd boeken geschreven. Zijn boeken zijn behalve in Nederland en België ook in andere landen uitgegeven waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Denemarken, Estland, Letland, Zweden, Spanje, Japan en Engeland.

Biografie

In zijn jeugd had Van Loon al belangstelling voor fantasie-griezelverhalen. Zo las hij d…Lees verder op Wikipedia

Suggesties