Na Mattias

Peter Zantingh (auteur)
Een jongeman verdwijnt op een dag spoorloos en overlijdt en tien personen die hem kenden, vertellen wie hij was en wat er met hem is gebeurd.
Onderwerp
Verlies (emotie)
Titel
Na Mattias
Auteur
Peter Zantingh
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Das Mag Uitgevers, 2018
200 p. : ill.
ISBN
9789492478559 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Doodnormaal rouwen

Rouw is een tricky thema om over te schrijven. Waar heftige emoties beschreven worden, liggen clichés op de loer. Maar al te vaak wordt er ruzie gemaakt vlák voor het dodelijke ongeluk, is er een kinderkamer waarin alle spulletjes nog altijd op hun plek liggen of willen die tranen maar niet komen. Peter Zantingh (1983) laat in zijn derde roman Na Mattias zien dat het ook net even anders kan.

Mattias is een supersympathieke hipster, een twintiger die vol in het leven staat. En toch is hij dood. Hoe en waarom, daar komen we achter via onder meer zijn vriendin, moeder en game-maatje. Ze rouwen op een doodnormale, maar aangrijpende manier.

Vriendin Amber laat de bladwijzer uit een boek van Mattias vallen en moet dan huilen: 'Dat ik nu niet meer wist waar hij was in het boek.' Zoiets kleins en alledaags, en daar dan bij breken; die kennen we, maar tóch is het schrijnend. Beste vriend Quentin verliest zich in hardlopen. 'Zestien kilometer, volgens de satellieten. Het was nog donker. Ik trok me af en nam een douche.' Ach ja, het treurige masturberen als sjabloon voor eenzaamheid. Maar de boodschap komt over.

Het werkt omdat Zantingh het emotionele effect er niet uitwringt. In de hoofdstukken die dit soort scenès omlijsten, hanteert hij een ordentelijke, uitgebalanceerde stijl. Hij laat de keuze bij de lezer: óf je laat je hierdoor ontroeren,…Lees verder

Na een roman over een zelfmoord (‘Een uur en achttien minuten’*, 2011) en een over een psychose (‘De eerste maandag van de maand’**, 2014) nu opnieuw een boek van de auteur (1983; muziekkenner en redacteur bij NRC) waarin een noodlottige gebeurtenis een cruciale rol speelt: de verdwijning en dood van de jonge Mattias, die samenwoonde met Amber, bij een boekingskantoor werkte en muziekgroepen begeleidde. In negen hoofdstukken treden tien personages op – met hun eigen wel en wee – die op een of andere manier iets – soms veel, soms bijna niets – met Mattias te maken hebben of hadden. Hun verhalen zijn met elkaar verbonden door terugkerende personages, liefhebberijen, thematiek en/of relaties. Het resultaat is een netwerk van verhalen rond de titelfiguur, geschreven in een directe, vlotte, gevarieerde en licht ironische stijl. Vooral de hoofdstukken ‘Riet en Hendrik’ (Mattias’ grootouders), ‘Nathan’ en ‘Kristianne’ (Mattias’ moeder) zijn uitschieters, evenals het slothoofdstuk ‘Amber’, wa…Lees verder

De dode en de betrokkenen

Peter Zantingh presenteert de overpeinzingen van verschillende nabestaanden van Mattias.

Het is een betrekkelijk populaire vorm: de roman met het meervoudige perspectief. Het heeft ook wel iets aantrekkelijks, verschillende personages die hun licht over dezelfde gebeurtenis laten schijnen, het haalt de druk van die ene protagonist weg en geeft een soort democratische doorsnee van de wereld.

Anderzijds kan zo'n afwisselende tableau de la troupe, literair gesproken, ook een beetje gemakzuchtig zijn, de schrijver hoeft niets echt uit te werken, hij hoeft nergens de diepte in. Eigenlijk is het geheim van zo'n roman een sterk bindmiddel op de achtergrond. Dat is bijvoorbeeld het geval in de zojuist verschenen vierde roman van Jannah Loontjens 'Wie weet', waar een keur van met elkaar bevriende personages reageert op de aanslag op Charlie Hebdo.

In het geval van 'Na Mattias', de derde roman van Peter Zantingh (1983), is dat bindmiddel de dood van Mattias, een man in de kracht van zijn leven, vriendin, vrienden, op het punt om samen met een kameraad een coffeesho…Lees verder

Over Peter Zantingh

Peter Zantingh (Heerhugowaard, 1983) is een Nederlands schrijver en journalist.

Levensloop

Peter Zantingh groeide op in Heerhugowaard. Hij volgde de opleidingen Small Business, in Alkmaar, en Digitale Communicatie, in Utrecht. Zantingh werkt voor het NRC.

Zijn debuutroman Een uur en achttien minuten werd genomineerd voor zowel de jury- als de publieksprijs van de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs. Na Mattias werd getipt door het boekenpanel van het voormalige BNNVARA-televisieprogramma De Wereld Draait Door (maart 2018). Zijn roman Tussentijds werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 2023.

Bibliografie

  • Een uur en achttien minuten (roman, 2011)
  • De eerste maandag van de maand (roman, 2014)
  • We vergaten te voetballen (non-fictie, 2016)
  • Na Mattias (roman, 2018)…Lees verder op Wikipedia