Boek
Nederlands

De Bradshaw-variaties

Rachel Cusk (auteur), Marijke Versluys (vertaler)
Titel
De Bradshaw-variaties
Auteur
Rachel Cusk 1967-
Vertaler
Marijke Versluys
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Bradshaw variations
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2010
268 p.
ISBN
9789023456742 (paperback)

Besprekingen

Deze familieroman gaat over de drie broers Bradshaw, hun gezinnen en hun ouders. Thomas, 41 jaar, de middelste, staat centraal, samen met zijn echtgenote Tonie. Hij is huisman met de zorg voor hun achtjarige dochter. Tonie heeft een hoge functie aan de universiteit en is daarmee ook de kostwinner. Zijn oudere broer Howard is een gewiekste zakenman, getrouwd met een gemankeerde schilderes en de jongste is onder zijn niveau getrouwd en moet nog beginnen aan zijn beroepscarrière. Ze zijn allen niet tevreden met hun huidige leven, maar evenmin goed in staat iets te veranderen. De vader van de drie broers is een kille tiran die vooral de schone schijn ophoudt. De roman is vrijwel plotloos, maar door de innerlijke monologen van de personages blijft de lezer geboeid. De schrijfster (1967) is geboren en deels getogen in Canada, vandaar haar afstandelijke blik op de Engelse middenklasse. Haar werk wordt verdeeld ontvangen door de critici, hoewel ze in de jaren negentig gerekend werd tot de tw…Lees verder

Over Rachel Cusk

Rachel Cusk (Canada, 8 februari 1967) is een schrijver van romans en non-fictie.

Biografie

Cusk bracht haar vroege jeugd door in Los Angeles. Ze heeft een zus en twee broers. In 1974 verhuisde ze naar Engeland, waar ze Engels studeerde in Oxford aan het New College.

Cusk is getrouwd geweest met fotograaf Adrian Clarke. De echtscheiding, in 2011, was een belangrijk thema in de boeken van Cusk.

Cusk woont in Londen en Norfolk met haar man, kunstenaar Siemon Scamell-Katz, haar twee dochters uit haar eerste huwelijk en zijn zoon (haar stiefzoon).

Carrière

In 1993 bracht Cusk haar eerste roman uit, Saving Agnes. Voor dit debuut ontving ze de Whitbread Book Award.

Haar autobiografische boeken over moederschap (A Life’s uitgever, 2001) en echtscheiding (Aftermath, 2012) riepen gemengde reacties op.

In haar trilogie…Lees verder op Wikipedia