Boek
Nederlands

Zwijg, allochtoon!

Rachida Lamrabet (auteur)
Essay over o.a. privacy voor Moslima's, het boerkaverbod en vrijheid van meningsuiting in België.
Titel
Zwijg, allochtoon!
Auteur
Rachida Lamrabet
Taal
Nederlands
Uitgever
Berchem: EPO, 2017
175 p.
ISBN
9789462671140 (paperback)

Besprekingen

De Vlaamse auteur, Rachida Lamrabet, is juriste en is met name gespecialiseerd in het vrouwenrecht. In dit boek probeert ze de lezer mee te nemen in haar zienswijze omtrent het recht van privacy voor Moslima's. Aan de hand van een door haar geschreven filmscript wordt getracht antwoord te geven op de vraag wat de definitie van privacy is vanuit de context van het al dan niet dragen van lichaamverhullende kleding. Zorgt de Vlaamse wetgever ervoor dat de vrouw juist als inzet wordt gebruikt om het anti-islamiserings proces verder op te voeren of is de bescherming van de burger als centraal aanvangspunt gebruikt? Rachida vertelt onomwonden wat zij van het boerkaverbod vindt en laat aan de hand van voorbeelden uit haar eigen omgeving alsmede analyses vanuit haar ervaringen in het publieke domein zien hoe de staat van vrijheid van meningsuiting in België is.

Over Rachida Lamrabet

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Koen Broos, huisfotograaf

Rachida Lamrabet (Sidiboujedain, 1970) is een Belgisch schrijfster en juriste van Marokkaanse origine.

Levensloop

Lamrabet immigreerde met haar ouders naar België in 1972. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. Lamrabet was daarnaast ook juriste voor Unia (Interfederaal Gelijkekansencentrum).

In 2006 won ze de Kif Kif literatuurprijs "Kleur de kunst!" met het verhaal Mercedes 207. Het werd opgenomen in Kif Kif. Nieuwe stemmen uit Vlaanderen, een bundel verhalen van Nederlandse, Vlaamse, autochtone en allochtone jonge schrijvers waaronder ook Malika Chaara.

In 2007 debuteerde Lamrabet met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen van een beter leven. Vrouwland won in 2008 de Debuutprijs van Boek.be met medewerking van de Provincie Antwerpen. Ze won de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008 voor Een kind van God.

In 2020 krijgt Lamrabet de …Lees verder op Wikipedia