Boek
Nederlands

Het zoutpad : over oude wegen naar een nieuw begin

Raynor Winn (auteur), Annemie De Vries (vertaler)
+1
Het zoutpad : over oude wegen naar een nieuw begin
×
Het zoutpad : over oude wegen naar een nieuw begin Het zoutpad : over oude wegen naar een nieuw begin

Het zoutpad : over oude wegen naar een nieuw begin

In de reeks:
Verslag van een slopende maar wel louterende voettocht langs de zuidwestkust van Engeland van een echtpaar dat elke bestaanszekerheid kwijtraakte.
Titel
Het zoutpad : over oude wegen naar een nieuw begin
Auteur
Raynor Winn
Vertaler
Annemie De Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The salt path
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Balans, 2021 | Andere uitgaven
318 p. : kaart
ISBN
9789463821513 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

In dit autobiografische verhaal beschrijft de Britse debutante Raynor Winn de voettocht die zij en haar man Month als 'daklozen' maakten langs de zuidwestkust van Engeland, nadat hun hele bestaanszekerheid in een paar dagen tijd in elkaar stortte. Ze raakten hun huis en inkomen kwijt en Month kreeg van de artsen een weinig hoopvolle diagnose. Desondanks besloten ze te gaan lopen en wildkamperen over het duizend kilometer lange South West Coast Path. De lezer krijgt niet alleen te lezen welke ontberingen het echtpaar onderweg lijdt, er wordt ook stilgestaan bij de historie van de plaatsen waar ze komen en bij de ontmoetingen met passanten. Wat uitgebreid beschreven wordt, is de natuur en het effect van de zee en het weer op de wandelaars. De ondertitel 'over oude wegen naar een nieuw begin' geeft de lezer bij het begin al het vermoeden dat het om een louterende tocht gaat. Om te weten hoe het precies afloopt, moet hij geduld hebben en net als de auteur blijven stilstaan bij de talloze …Lees verder

Gezouten zijn

Dakloos geworden, besluiten Raynor Winn en haar zieke man Moth maar te gaan wandelen.

'We lopen het pad. We hebben de hele weg wildgekampeerd.'

'Dat kan ik zien. Jullie hebben het over je.'

'Het?'

'Ja, het. Het heeft jullie aangeraakt. Jullie stralen het uit, jullie hebben de hand van de natuur gevoeld. Dat raak je nooit meer kwijt. Jullie zijn gezouten.'

Het is een heldere ochtend in Portheras Cove. De vijftigers Raynor en Moth lopen al maanden dag in dag uit langs de ruige Engelse kust. Ze volgen het South West Coast Path, 1014 kilometer, met niets meer dan een tentje, twee lichtgewicht slaapzakken en 115 pond op de bank. En het vonnis van een dodelijk ziekte op zak.

Maanden eerder raakten Moth en Raynor in een week alles kwijt. Na een jarenlang juridisch gevecht over schulden door een foute investering werd eerst hun boerderij in Wales in beslag genomen. Weg was hun steen voor steen zelf gerenoveerde woning, de tuin met de grote es waar de kinderen hutten in bouwden, hun B&B, hun schapen. Opeens waren ze dakloos.

Vijf…Lees verder

Over Raynor Winn

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Theroadislong

Raynor Winn (1963) is een Engels langeafstandswandelaar en schrijfster. Haar eerste boek The Salt Path was in 2018 een bestseller van de Sunday Times en wordt in 2021 verfilmd.

Winn en haar man Moth, bij wie de diagnose corticobasale degeneratie werd gesteld, hadden een bed and breakfast in Wales. Zij werden dakloos na een slechte investering en besloten een wandeling van duizend kilometer te gaan maken langs het South West Coast Path. Winn schreef het verhaal van de voettocht op om te voorkomen dat haar man door zijn ziekte alles zou vergeten.

The Salt Path stond op de shortlist voor de Wainwrightprijs en de Costa Book Awards 2018 in de categorie biografie. De jury omschreef het als "Een absoluut briljant verhaal dat verteld moet worden, over het menselijk vermogen te volharden en de ene voet voor de andere te blijven zetten." In mei 2019 won The Salt Path de eerste RSL Christopher Blandprijs. In september 2019 was het het bestverkoc…Lees verder op Wikipedia

Suggesties