Tot in de hemel : roman

Richard Powers (auteur), Jelle Noorman (vertaler)
Titel
Tot in de hemel : roman
Auteur
Richard Powers 1957-
Vertaler
Jelle Noorman
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The overstory
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2018
602 p.
ISBN
9789025452773 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Zolang er bomen groeien is er hoop

Roman. Richard Powers brengt met Tot in de hemel een monumentale ode aan alle bomen en aan de mens, en hun diepe verwantschap.

Als je ademloos op bladzijde 23 van Richard Powers' nieuwe boek Tot in de hemel bent beland, heb je al meer meegemaakt dan in Oorlog en vrede en Anna Karenina samen. Op dat moment verliest een jonge kunststudent zijn ouders. De 150-jarige kastanje op het erf van de boerderij, nog geplant door zijn overgrootvader, is de stille getuige van vier generaties.

Het eerste hoofdstuk heeft de allures van een kort verhaal met een onwaarschijnlijke inhoudelijke dichtheid. Daarna volgen nog zeven fijnmazige en spannende verhalen in evenveel hoofdstukken. Telkens spelen bomen een belangrijke rol, naast een kleurrijke verzameling mensen van over de hele wereld. Ze vormen samen deel één van het boek: acht wortels die in deel twee overgaan in de stam. Daaruit groeit later de kroon die in deel vier zaden zal leveren.

Die compositie geeft vorm aan het belang van bomen, in dit verhaal en in de wereld. Zij en de rest van het plantenrijk zijn zwijgend in de meerderheid. Ze v…Lees verder

Bomen spelen een belangrijke rol in de levens van meerdere personages. Een professor wordt verketterd vanwege haar theorie dat bomen met elkaar kunnen communiceren, een Noorse immigrant maakt jaarlijks een foto van een groeiende kastanjeboom, een verlamde man krijgt inzicht in het groeiproces van bomen en een vrouw wordt ecoterrorist om te voorkomen dat talloze bomen om commercieel gewin worden gekapt. En nog meer personages worden door bomen geïnspireerd. Dat geldt ook voor de schrijver (1957), die in en tussen de regels aangeeft hoe belangrijk bomen zijn voor ons ecosysteem en hoe achteloos wij daarmee omgaan. Hij maakt tegelijkertijd duidelijk hoe weinig een mensenleven eigenlijk voorstelt in vergelijking met de constante boomgroei van honderden jaren of meer. Uiteraard komen in de loop van de roman personages met elkaar in contact. Essentiëler is het gevoel dat elke boom een eigen roman verdient en dat de uitroeiing van bomen een onomkeerbare stap in de uitputting van de aarde zal…Lees verder

Over Richard Powers

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Phoebe

Richard Powers (Evanston, 18 juni 1957) is een Amerikaans schrijver. Hij staat erom bekend dat hij veel muzikale kennis, alsook wetenschappelijk georiënteerde elementen in zijn romans opneemt. In de jaren 80 leefde en werkte hij enige tijd in Nederland; daar schreef hij Prisoner's Dilemma en The Gold Bug Variations.

Powers heeft talrijke prijzen gekregen, waaronder een MacArthur Fellowship, de Lannan Literary Award, de James Fenimore Cooper Prijs en de John Dos Passos Prize; voor De echomaker kreeg hij de National Book Award.

Bibliografie

  • 1985 Three Farmers on Their Way to a Dance, in 1991 vertaald door Frank van Dixhoorn "Op weg naar een dansfeest"
  • 1988 Prisoner's Dilemma
  • 1991 The Gold Bug Variations, in 1993 in het Nederlands vertaald : De dubbele helix van het verlangen
  • 1993 Operation Wandering Soul<…Lees verder op Wikipedia