Boek
Nederlands

Het dienstmeisje van Degrelle : hoe Hannah Nadel de oorlog overleefde

Simone Korkus (auteur)

Het dienstmeisje van Degrelle : hoe Hannah Nadel de oorlog overleefde

Geschiedenis van de Belgische joodse vrouw Hannah Nadel (1924-2017) die tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook bij een zus van Léon Degerelle, de nazi-leider van België.
Titel
Het dienstmeisje van Degrelle : hoe Hannah Nadel de oorlog overleefde
Auteur
Simone Korkus
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2017
293 p. : foto's
ISBN
9789463100939 (paperback)

Besprekingen

In de categorie 'ongelofelijke verhalen' uit de Tweede Wereldoorlog past zeker dit boek over het joodse meisje Hannah Nadel (1924-2017). Eind 2012 verscheen in de Belgische pers het bericht dat de zus van de Belgische nazi-leider Léon Degrelle in de oorlog drie joodse vrouwen onderduik had verleend. De auteur ontdekte het verhaal en legde het vast aan de hand van archiefonderzoek en getuigenissen. De familie Cornet woonde buiten Brussel en zocht midden in de oorlog huispersoneel. Hannah, haar moeder en een nichtje – op zoek naar een manier om aan de razzia's te ontkomen – reageerden op hun advertentie en werden aangenomen. Madame Cornet bleek na enige tijd de zus te zijn van de beruchte nazi-leider Léon Degrelle, die in België de pro-Duitse partij 'Rex' leidde. De (katholieke) familie Cornet zorgde ervoor dat de joodse vrouwen de oorlog overleefden. De auteur ontrafelt zorgvuldig de achtergrond van dit bijzondere verhaal en voegt daarmee weer enkele grijstonen toe aan de 'goed-fout'-d…Lees verder

Over Simone Korkus

Simone Korkus (Breda, 25 maart 1956) is een Nederlands schrijfster, columniste, journaliste en juriste.

Levensloop

Na de middelbare school studeerde Simone Korkus Rechten aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Zij werkte als advocate en als juriste bij het Havenbedrijf Rotterdam en ASML. Zij verhuisde in 1986 naar Kaulille in België. In 1995 emigreerde zij met haar gezin naar Israël.

Vanaf 2000 werkte zij als journaliste en columniste in Israël, de Palestijnse Autoriteit, Jordanië en Egypte voor de Nederlandse, Belgische, Engelse en Israëlische pers. Zij schreef artikelen voor De Tijd, Trouw, Algemeen Dagblad, Knack, Historisch Nieuwsblad, De Groene Amsterdammer, Internationale Samenwerking, MO*, De Standaard, Vrij Nederland, Haaretz, Jerusalem Post en The Sunday Telegraph.

In 2008 publiceerde zij het boek De Belofte e…Lees verder op Wikipedia