Boek
Nederlands

Wij houden van Tsjernobyl : een kroniek van de toekomst

+1
Wij houden van Tsjernobyl : een kroniek van de toekomst
×
Wij houden van Tsjernobyl : een kroniek van de toekomst Wij houden van Tsjernobyl : een kroniek van de toekomst

Wij houden van Tsjernobyl : een kroniek van de toekomst

Persoonlijke verhalen van mensen die bij de ontploffing van de kerncentrale in Tsjernobyl op 26 april 1986 aanwezig waren en daar hun leven lang de gevolgen van hebben ondervonden.
Titel
Wij houden van Tsjernobyl : een kroniek van de toekomst
Auteur
Svetlana Alexijevitsj
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Tsjernobylskaya molitva
Editie
Tweede druk (herzien)
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
332 p.
ISBN
9789023498827 (hardback)

Besprekingen

Op 26 april 1986 vond de ramp met de kernreactor in Tsjernobyl plaats. Deze bundel bevat de persoonlijke verslagen van betrokkenen bij deze tragedie. De auteur, een Wit-Russische journaliste, interviewde honderden mensen die op uiteenlopende wijze bij de kernramp betrokken waren: soldaten, brandweerlui, bewoners van Tsjernobyl en omliggende plaatsen, en deskundigen. Hun verhalen van onbegrip en angst en hun monologen over de nog steeds voortdurende onzekerheid met betrekking tot de levenslange gevolgen maken dit boek tot een indrukwekkend document. De samenstelster van deze bundel ontving in 2015 de Nobelprijs voor de literatuur.

Over Svetlana Alexijevitsj

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door original author: Elke Wetzig; cropped by: Rlevente

Svetlana Aleksandrovna Aleksijevitsj (Wit-Russisch: Святлана Аляксандраўна Алексіевіч; Russisch: Светлана Александровна Алексиевич) (Stanyslaviv, 31 mei 1948) is een Wit-Russische onderzoeksjournalist en schrijfster aan wie in 2015 de Nobelprijs voor Literatuur werd toegekend.

Aleksijevitsj is bekend vanwege vijf romans, drie toneelstukken en 20 scenario’s voor documentaires. Haar boeken zijn te lezen als meerstemmige geschriften en verwoorden het relaas van uiteenlopende mensen, waaruit vooral het lijden van het Russische volk spreekt. Ook al gelden ze als 'moeilijke boeken', van haar boek De oorlog heeft geen vrouwengezicht zijn alleen al in Rusland meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht,

Leven en werk

Aleksijevitsj is geboren in de Oekraïense stad Stanyslaviv, die sinds 1962 Ivano-Frankivsk heet. Haar vader, een leraar Duits en geschiedenis, was Wit-Rus. Haar moeder, ook lerares, was Oekraïense. Ze studeerd…Lees verder op Wikipedia