Boek
Nederlands

Tom Boonen : het officiële huldeboek

Tom Boonen (auteur)

Tom Boonen : het officiële huldeboek

Autobiografische informatie in woord en beeld over de Belgische wielrenner Tom Boonen (1980), over zijn carrière, persoonlijke leven en onderwerpen uit het wielermilieu.
Onderwerp
Boonen, Tom
Extra onderwerp
Informatieve werken
Titel
Tom Boonen : het officiële huldeboek
Auteur
Tom Boonen
Taal
Nederlands
Uitgever
Gent: Borgerhoff & Lamberigts, 2017
187 p. : ill.
ISBN
9789089317285 (paperback)

Besprekingen

Op 9 april 2017 reed de Belgische wielrenner Tom Boonen (1980) als dertiende over de streep op de velodroom van Roubaix. Deze editie van de Helleklassieker was het aangekondigde einde van zijn carrière. Onmiddellijk daarna verscheen dit rijkelijk met kleurenfoto's geïllustreerde autobiografische huldeboek, dat werd geredigeerd aan de hand van interviews met Boonen. Bij het lezen herken je dan ook onmiddellijk de vlotte en sympathieke stijl van de renner. In het boek blikt Boonen terug op zijn carrière, waarbij de nadruk vooral ligt op zijn jaren als prof. Hij overloopt hierbij chronologisch zijn belangrijkste wedstrijden met de successen en ontgoochelingen. De renner houdt geen blad voor de mond, maar zeker naar collega-renners toe toont hij zich zeer respectvol. Boonen besteedt ook aandacht aan enkele persoonlijke zaken zoals zijn jeugdjaren, zijn levensbedreigende darmproblemen en de geboorte van zijn kinderen. Verder haalt hij enkele onderwerpen aan uit het wielermilieu: doping, aa…Lees verder

Over Tom Boonen

Tom Boonen (Mol, 15 oktober 1980) is een Belgisch voormalig wielrenner. Hij was profwielrenner van 2002 tot 2017 en werd in 2005 wereldkampioen. Boonen won drie keer de Ronde van Vlaanderen en vier keer Parijs-Roubaix. Hij werd ook tweemaal Belgisch kampioen en won in 2007 het puntenklassement in de Ronde van Frankrijk.

Carrière

Jeugd

Nadat Boonen al het Belgisch scholenkampioenschap wielrennen en het Belgisch scholenkampioenschap veldrijden had gewonnen, begon hij in 1995 bij de nieuwelingen echt aan zijn wielerloopbaan. In zijn eerste jaar won hij slechts één wedstrijd, maar het volgende jaar wist hij zeventien keer als eerste over de meet te komen. Bij de junioren won hij in totaal zestien wedstrijden, waaronder twee keer het provinciaal kampioenschap tijdrijden. In 2000 won Boonen Parijs-Tours voor beloften en een jaar later werd hij Belgisch kampioen.

Lees verder op Wikipedia