Besprekingen
Een zwoele zomer in het preutse Polen
De Pools-Duitse debutant Tomasz Jedrowski schrijft invoelbaar en lichamelijk over een onhoudbare liefde tussen twee jongens in socialistisch Polen. Met aanstekelijke verontwaardiging legt hij de hypocrisie van het systeem bloot.
Verliefd worden op een jongen, dat kan niet. De liefde voor je vaderland verliezen, dat kan al helemaal niet. In het socialistische Polen van de jaren 80 worstelt de zachtaardige Ludwik met twee liefdes die onverenigbaar zijn. In het onlangs verschenen debuut van de Pools-Duitse Tomasz Jedrowski (1985) lezen we hoe politieke principes en seksualiteit, in kinderen nog zacht en ongevormd, in één klap een bittere volwassene van je kunnen maken.
De studenten Ludwik en Janusz ontmoeten elkaar op een verplicht landbouwkamp. Ze delen een broeierige en onbevangen zomer, waarna ze naar Warschau moeten terugkeren. Daar blijkt de liefde niet houdbaar. Ludwik, die door toedoen van de Poolse Verenigde Arbeiderspartij zijn beide ouders en een jeugdvriendje heeft verloren, wil weg uit Polen, naar het Westen.
Janusz heeft geen begrip voor Ludwiks kritiek op het land. Hun liefde is een geheim, want op homoseksualiteit staat een stevige straf. Als Ludwik erachter komt dat…Lees verder
Broeierige liefde en Sovjet-nostalgie
De Pools-Duitse debutant Tomasz Jedrowski schrijft invoelbaar en lichamelijk over een onhoudbare liefde tussen twee jongens in socialistisch Polen. Met aanstekelijke verontwaardiging legt hij de hypocrisie van het systeem bloot.
Verliefd worden op een jongen, dat kan niet. De liefde voor je vaderland verliezen, dat kan al helemaal niet. In het socialistische Polen van de jaren tachtig worstelt de zachtaardige Ludwik met twee liefdes die onverenigbaar zijn. In het onlangs verschenen debuut van de Pools-Duitse Tomasz Jedrowski (1985) lezen we hoe politieke principes en seksualiteit, in kinderen nog zacht en ongevormd, in één klap een bittere volwassene van je kunnen maken.
De studenten Ludwik en Janusz ontmoeten elkaar tijdens een verplicht landbouwkamp. Ze delen een broeierige en onbevangen zomer, waarna ze moeten terugkeren naar Warschau. Daar blijkt de liefde niet houdbaar. Ludwik, die zijn beide ouders en een jeugdvriendje heeft verloren door toedoen van de Poolse Verenigde Arbeiderspartij, wil weg uit Polen, naar het Westen. Janusz heeft geen begrip voor Ludwiks kritiek op het land. Hun liefde is een geheim, want op homoseksualiteit staat een stevige straf. Als Ludwik erachter komt …Lees verder
Heimelijk homo in Polen
Tomasz Jedrowski vangt meesterlijk een homoseksuele idylle in communistisch Polen.
Ludwik en Janusz leren elkaar kennen tijdens het verplichte zomerkamp na het einde van hun studies. Ze beleven een prachtige, door de schrijver sensueel verwoordde idylle, tijdens hun geïmproviseerde kampeervakantie nabij een verlaten meertje.
Terug in Warschau wordt het leven grimmiger. De twee kunnen elkaar enkel in het geniep ontmoeten. Janusz waarschuwt: 'Weet je wat ze doen als ze erachter komen? Ze hebben lijsten. En ze weten hoe ze informatie in hun voordeel kunnen gebruiken.' Daarmee refereert schrijver Tomasz Jedrowski aan het incident met Michel Foucault, die in 1958 in de val werd gelokt toen het Poolse regime een jongeman op hem afstuurde om hem daarna te beschuldigen van uitlokking tot prostitutie.
Zwemmen in het donker speelt zich af in 1981, het jaar waarin Solidariteit talloze stakingen en manifestaties tegen het regime organiseert, totdat partijleider Jaruzelski op 13 december 1981 de staat van beleg afkondigt. Vlees wordt steeds duurder en mense…Lees verder