Vrouwen van de wereld

Tommy Wieringa (auteur)
+1
Vrouwen van de wereld
×
Vrouwen van de wereld Vrouwen van de wereld

Vrouwen van de wereld

Genre:
Prozaschetsen van vrouwen die de schrijver op reis ontmoet, hun profielen en beweegredenen, vaak een vergeefse zoektocht naar geluk.
Onderwerp
Vrouwen
Titel
Vrouwen van de wereld
Auteur
Tommy Wieringa
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
123 p.
ISBN
9789023448365 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Er zijn niet veel hedendaagse auteurs die zo efficiënt en effectief feiten en verbeeldingskracht, en ook registratie en bewogenheid, koppelen als Tommy Wieringa. Zijn titel geeft de belangrijkste motieven al aan. De vrouwen, meestal vluchtig ontmoet op reizen, hebben de meest uiteenlopende achtergronden. De bezochte plaatsen, ook hotelruimtes, worden nauwelijks uitgediept. Ze blijven uitgangspunt, geven hoogstens couleur locale. De thematiek behelst immers steevast die van het korte menselijke bestaan en de omstandigheden, gekozen of opgelegd, die er vorm en richting aan geven. Wieringa trekt de lezer door het hele scala aan gewaarwordingen, van euforisch tot schrijnend. Door zijn ironie behoudt zelfs ware dramatiek een compenserende lichtheid. Deze aanpak levert in de korte maar rake schetsen situaties op die regelmatig aan de spotprenten van Peter van Straaten doen denken. Er zullen dus weinig lezers zijn die hier niet van kunnen genieten. Er is slechts één grote maar: alle teksten …Lees verder

Over Tommy Wieringa

CC BY 3.0 - Foto van/door Scottish Book Trust

Tommy David Wieringa (Goor, 20 mei 1967) is een Nederlands schrijver.

Biografie

Wieringa bracht het eerste deel van zijn jeugd door op Aruba. Op zijn negende verhuisde het gezin terug naar Nederland, waarna Wieringa lang in het Twentse Geesteren woonde. Hij volgde de Vrije School in Zutphen. In Groningen studeerde hij geschiedenis en in Utrecht journalistiek. Naar eigen zeggen werkte hij onder meer als aanstekerverkoper op de markt en als lokettist bij de spoorwegen.

In 1995 verscheen zijn debuutroman Dormantique’s manco. Na de publicatie van deze en nog twee romans kwam in 2005 de doorbraak naar een groter publiek met de ontwikkelingsroman Joe Speedboot. Dit boek werd genomineerd voor vele prijzen waarvan er enkele toegekend werden.

Voor de VPRO schreef hij het scenario voor de korte film Laatste wolf, uit de serie Goede daden bij daglicht, en voor de KRO-radio schreef hij verschillende…Lees verder op Wikipedia