Boek
Nederlands

Haas en bedelaar

Tuomas Kyrö (auteur), Annemarie Raas (vertaler)
Een Roemeen wordt als bedelaar aan het werk gezet in Helsinki door een maffiose Rus, maar hij probeert zich los te maken van de criminele organisatie en trekt met een gewonde haas door Finland.
Titel
Haas en bedelaar
Auteur
Tuomas Kyrö
Vertaler
Annemarie Raas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Fins
Oorspr. titel
Kerjäläinen ja jänis
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2014
240 p.
ISBN
9789028425835 (paperback)

Besprekingen

De Roemeen Vatanescu wordt als bedelaar aan het werk gezet in Helsinki door een maffiose Rus. Hij probeert zich los te maken van de criminele organisatie en trekt met een gewonde haas door Finland, tot aan Lapland toe, terwijl hij van de ene onwaarschijnlijke situatie in de andere geraakt en doelwit is van zowel maffia als politie. Hij wordt na een moordaanslag op hem een invloedrijk politicus. Kyrö (1974) is een belangrijke Finse auteur en striptekenaar in wiens werk humor een grote rol speelt. De roman is een pastiche op en een eerbetoon aan (het ook in het Nederlands vertaalde) 'Haas' van Arto Paasilinna*. Satire met absurdistische en sterk maatschappijkritische kanten. Voor literatuurlezers en liefhebbers van Paasilinna. Vrij kleine druk.

Over Tuomas Kyrö

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Soppakanuuna

Tuomas Kyrö (Helsinki, 4 juni 1974) is een Fins schrijver, in 2005 onderscheiden met de Kalevi Jäntti-prijs.

Onderscheidingen

  • Kalevi Jäntti-prijs, 2005
  • Dank voor het boek-medaille, 2011

Bibliografie

  • 2001 - Nahkatakki
  • 2003 - Tilkka
  • 2005 - Liitto
  • 2007 - Benjamin Kivi
  • 2008 - Taide ja tolkku
  • 2009 - 700 grammaa
  • 2010 - Mielensäpahoittaja
  • 2011 - Urheilukirja
  • 2011 - Kerjäläinen ja jänis
  • 2011 - Pukin paha päivä (met Antti Kyrö)
  • 2012 - Mielensäpahoittaja ja ruskeakastike
  • 2012 - Miniä

Externe links

  • WSOY - Tuomas Kyrö
  • (en)  Tuomas Kyrö in de Internet Movie Database
Lees verder op Wikipedia