Boek
Nederlands
Inspecteur Cato Isaksen van de Noorse politie onderzoekt de moord op een 57-jarige vrouw die van het balkon van haar flat op de zesde verdieping is geduwd.
Titel
Boeman
Auteur
Unni Lindell
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Noors
Oorspr. titel
Mørkemannen
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2009 | Andere uitgaves
326 p.
ISBN
9789021434711

Besprekingen

Een oude vrouw hoort een mannenstem fluiten. Het deuntje herinnert haar aan een verschrikkelijke gebeurtenis uit haar verleden. Ze weet waarom de man is gekomen, maar begrijpt niet hoe hij het heeft ontdekt. Alles is weer terug: de woede, het verdriet, de pijn, de eenzaamheid, de haat, de onmacht, de afschuw en de verschrikkelijke angst. "Het dubbele spoor waarop ze leefde, heeft haar van het leven beroofd. Kon ze de film maar terugspoelen en opnieuw beginnen." De boeman tilt haar over de reling van haar balkon op de zesde verdieping en ze stort te pletter. Ondertussen werkt een illegaal Pools meisje als manusje-van-alles op een camping. 's Nachts wordt ze begluurd door een man die een kinderliedje fluit. De vrouw verdwijnt. Cato Isaksen en zijn team worden op de twee zaken gezet. Verschillende personen uit de flats blijken een link met de camping te hebben, maar hoe en waarom is het lot van deze twee vrouwen precies met elkaar verbonden?
Boeman is de zevende titel uit Unni…Lees verder
Inspecteur Cato Isaksen van de Noorse politie onderzoekt de moord op een eenzame 57-jarige vrouw die van het balkon van haar flat op de zesde verdieping is geduwd. Een tienermeisje op een camping ontdekt dat ze wordt geobserveerd door een onbekende man. Wat is de link tussen de twee vrouwen en zal het meisje het volgende slachtoffer zijn? Cato en zijn team komen stukje bij beetje achter de waarheid. Ondertussen heeft Cato het ook moeilijk met zijn ingewikkelde gezinsleven en met zijn nieuwe collega Marian Dahle (maakte haar opwachting in ‘Honingval’), een gecompliceerde, krachtige vrouw van Koreaanse afkomst die hem irriteert. Goed geschreven, spannende, psychologische misdaadroman met een mooie sfeer- en karaktertekening en een goed uitgewerkte plot. Het verhaal wordt in korte hoofdstukjes vanuit verschillende gezichtspunten verteld, wat de vaart er in houdt maar het verhaal ook erg verbrokkelt. Nieuw deel uit de populaire, meermalen bekroonde thrillerserie rond inspecteur Cato Isaks…Lees verder

Over Unni Lindell

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Jarvin

Unni Maria Lindell (Oslo, 3 april 1957) is een Noorse schrijver, freelance journalist en vertaler, die het meest bekend is vanwege haar detectiveverhalen over inspecteur Cato Isaksen, maar ook een dichtbundel en diverse kinderboeken heeft geschreven.

Carrière

Lindell werd geboren in Oslo als dochter van Kari Christiansen (uit Stavanger) en ingenieur Wilhelm Leif Lindell (uit Bærum). Haar overgrootvader was wagenmaker Carl Wilhelm Theodor Lindell, zoon van een Zweedse mijnwerker, die in 1913 in de gemeenteraad van Bærum werd gekozen voor de Arbeiderspartij. Later werd hij communist.

Lindell bezocht de 'Valler middelbare school' in Bærum. Ze werkte eerst als journalist voordat ze boeken ging schrijven. Ze debuteerde in 1986 met "Den grønne dagen".

Sindsdien heeft ze een poëziebundel, misdaadromans, korte verhalen, humoristische boeken en jeugdliteratuur gepubliceerd. Het meest bekend zijn …Lees verder op Wikipedia