Boek
Nederlands
Het verhaal van het dubbele fiasco van een burgerman, wiens zoontje op school mislukt en die zelf uitgerangeerd wordt als voorzitter van een kaartclub.
Onderwerp
Vader-zoonrelatie
Titel
Een ontgoocheling / Willem Elsschot ; bezorgd door en met aantekeningen van Peter de Bruyn ; met een nawoord van Alma Mathijsen
Auteur
Willem Elsschot
Samensteller
Peter de Bruijn (taalkundige)
Nawoord
Alma Mathijsen 1984-
Taal
Nederlands
Uitgever
Kalmthout: Polis, 2017 | Andere uitgaven
129 p.
ISBN
9789463102537 (paperback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

'Een ontgoocheling' (oorspronkelijke uitgave 1921) is een novelle die de nog altijd veel gelezen Vlaamse schrijver Willem Elsschot (Alfons de Ridder, 1882-1960) zijn 'liefste boek' noemde. Het is het verhaal van het dubbele fiasco van een burgerman, wiens zoontje op school mislukt en die zelf uitgerangeerd wordt als voorzitter van een kaartclub. Met aantekeningen van Peter de Bruijn en een nawoord door Alma Mathijsen.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Belgische romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK (later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kree…Lees verder op Wikipedia