IBL

Interbibliothecair leenverkeer

Zoek je een bepaalde titel die de bibliotheek niet in haar collectie heeft? Dan kan je dat werk laten overkomen uit een andere bibliotheek.

Werkwijze

Levert een zoekopdracht niets of bijna niets op in de website van onze eigen bibliotheek, dan wordt er automatisch een achterliggende zoekopdracht uitgevoerd in de Vlaamse catalogus. Meld je aan via mijnbibliotheek.be en reserveer daarna je IBL-materiaal.

Titels jonger dan 365 dagen komen niet in aanmerking voor een IBL-aanvraag. 

Aanvragen kunnen enkel opgehaald en ingeleverd worden aan de non-fictiebalie in de Bib Leuven Tweebronnen.

Wie kan een titel aanvragen uit een andere bibliotheek?

Iedereen die betalend lid is van de bibliotheek.

Voor hoe lang kan ik mijn IBL-materiaal lenen? Kan ik een IBL-materiaal verlengen?

Voor een IBL-materiaal gelden zelfde regels als voor materialen uit onze bib: uitleentermijn van 28 dagen en 2x verlengen mogelijk tenzij het materiaal gereserveerd is.

Hoeveel IBL-aanvragen kan ik plaatsen?

Nieuw: het maximum aantal reserveringen is 5. Gewone reserveringen én IBL-materiaal worden samengeteld.

Waar kan ik mijn IBL-aanvraag opvolgen?

Via Mijn Bibliotheek: IBL-reservaties worden apart opgelijst naast de gewone reservaties.

Krijg ik een bericht wanneer ik het materiaal mag komen ophalen?

Je krijgt een mail of brief toegestuurd wanneer het gereserveerde materiaal voor je klaarstaat in de bib. IBL-materialen kunnen enkel opgehaald en ingeleverd worden aan de non-fictiebalie in de Bib Leuven Tweebronnen.

Is deze service gratis?

De kostprijs tijdens de proefperiode is € 0,90. Vanaf 1 mei 2023 wordt de kostprijs € 3 euro voor een IBL aanvraag. Komt het werk uit een wetenschappelijke bibliotheek? Dan kost de transfer € 8. 

Wat als ik een IBL-materiaal verlies of beschadig?

Als je een IBL-materiaal verliest of beschadigt, vragen wij jou om dit materiaal te vergoeden. De kost wordt bepaald door de bibliotheek waar het IBL-materiaal vandaan komt. Het materiaal kan vergoed worden via een betaling aan de betaalautomaat van de Bib Leuven Tweebronnen. Zelf een nieuw materiaal aankopen wordt niet aanvaard.

Indien je zelf vaststelt dat het materiaal verloren of beschadigd is, mag je onze bib hiervan op de hoogte brengen. Wij zorgen dat het materiaal van de kaart gehaald wordt zodat je het kan vergoeden.

Contactgegevens team IBL
Bib.ibl@leuven.be
016 27.45.32