Lees-, kijk- en luistertips: Tijd

Een verzameling van tips over het verglijden van de tijd.

De kant van Swann

Marcel Proust

Eerste deel van de 'roman fleuve', waarin de verteller herinneringen aan zijn jeugd in het Franse aristocratische milieu van rond 1900 oproept.

Bekijk in catalogus

Herfst

Ali Smith

In de week na de Brexit herinnert een 32-jarige kunstgeschiedenisdocente zich de innige band die ze vanaf haar zesde had met haar kunstminnende vroegere buurman, nu 101 en woonachtig in een verzorgingstehuis.

Bekijk in catalogus

Stil de tijd : pleidooi voor een langzame toekomst

Joke J. Hermsen

Druk bezig zijn en een overvolle agenda hebben is in deze tijd synoniem met een succesvol bestaan. Hermsen schetst de politieke en sociale gevolgen van onze rusteloze en in meerdere opzichten op drift geraakte samenleving. Vanuit het gedachtegoed van Bergson, Bloch, Sloterdijk en Levinas ontwikkelt ze een nieuwe visie op het fenomeen tijd. Tegen de huidige tijdgeest in verkent zij het belang van rust, verveling, aandacht en wachten.

Bekijk in catalogus

In geen tijd : een niet-alledaagse geschiedenis

Kris Merckx

Wat is ‘tijd’? Hoe meten we tijd? Hoe ervaren mensen en dieren tijd? Heeft tijd een begin en eind? Dit overzicht van de geschiedenis van de tijd bespreekt o.m. kalenders en uurwerken, de oerknal, toekomst voorspellen, tijdreizen, Darwins evolutietheorie en Einsteins relativiteitstheorie.

Bekijk in catalogus