Leesclubbing

DIY-boekenclubs voor jou en je vrienden

Is het jou al overkomen? Je komt samen met je vrienden en weet niet wat vertellen. Is alles gezegd? Zit je op droog praatzaad? Is je gespreksstof net dát: stoffig? De remedie komt wellicht uit onverwachte hoek...

leesclubbing

Wat is leesclubbing?

Leesclubbing doe je helemaal zelf. Een echte boekenclub, maar dan hoe, waar en met wie jij wil.
Wij zorgen voor de boeken, jij voor het clubje.

Met steeds nieuwe spraakmakende boeken in 5 verschillende categorieën.
Iedere 6 maanden verandert de selectie. Dan voegen we nieuwe titels toe en schrappen we enkele oude. Kwestie van nooit uitgepraat te raken.

Wat zit er in een leesclubbing-pakket?

Wie een leesclubbing-pakket leent, ontvangt een prachtige totebag met daarin:

 • 5 exemplaren van een gespreksstofrijk boek
 • Een verzegelde envelop met discussievragen: je redder in gespreksnood
 • Een beknopte how-to
 • Een fijne verrassing: bij wijze van sfeermaker

Categorieën

The Book Binge

Waarom zou je zuinig zijn met goede dingen? Waarom knibbelen als je kan verslinden? Weerstaan als je wil zwichten? Je kan iets leren van de gulzigaard: sommige zaken zijn gewoon beter zonder maat. Soms is een beetje te veel nét genoeg.

Een DIY-boekenclub die zelfs Netflix het nakijken geeft. Met boeken die krabben waar het jeukt, om schaamteloos van te genieten.

Lees nu:

bookbinge
chosen few

The Chosen Few

Voor jou enkel het beste van het beste, het nieuwste van het nieuwste, het kruim van het kruim. Als het niet boven het maaiveld uitsteekt, ga jij heus niet in zo’n maaiveld zitten ploeteren! Bewonderd, bejubeld, bekroond... Geef deze lezer wat hem/haar toekomt. Toch?

Een DIY-boekenclub voor literaire lijsttrekkers, titelhouders onder titels en klassiekers in de knop.

Lees nu:

The Greatest Book You've Never Read

Geef het gewoon toe! Madeleine-koekjes doen je niet écht aan Proust denken. Van The Great Gatsby herinner je je enkel DiCaprio. Je gevecht met Don Quichot ís een windmolengevecht, de Ulysses op je nachtkastje een muggenmepper.

Veeg het schaamrood van je wangen. Het is oké! Een DIY-boekenclub om ein-de-lijk te lezen wat je allang had moeten lezen.

Lees nu:

greatest book
matters that matter

Matters That Matter

Gooi eens een knuppel in je vriendenclub. De wereld staat in brand. Wie het vuur wil blussen, mag niet terugdeinzen voor de hitte. Gelukkig zijn jullie niet bang voor hoog oplaaiende gemoederen of verhitte discussies. Elk vurig pleidooi verbrandt lange tenen. Daaraan herken je de dingen die ertoe doen.

Een DIY-boekenclub die overkookt van brandende actualiteit, hete hangijzers en punten om rond te twisten.

Lees nu:

Things Could Be Worse

Je hebt toch zo’n zwaar leven. De crisis woedt. Het onheil dreigt. De inzinking lonkt. Je favoriete trui ging verloren in de was. Je baas is een lul. Je lief wil op vakantie zonder jou. Je hebt dorst, maar de cafés zijn toe en alle glazen half leeg.

Een DIY-boekenclub vol nare avonturen, sinistere verhalen en zwartgallige vertellingen om je eigen zorgen te vergeten.

Lees nu:

could be worse

Hoe werkt het?

Lenen

leesclub
 • Maak je keuze uit onze selectie gespreksstofrijke boeken hierboven.
 • Het leengeld per LEESCLUBBING-pakket bedraagt € 10. Uitgeleend? Reserveren is mogelijk via Mijn Bibliotheek.
 • Pik je LEESCLUBBING-pakket op in de Bib Leuven Tweebronnen, aan de balie in de fictieafdeling (bovenverdieping).

Vooraf

 • Bezorg je vrienden het boek en prik een datum voor de bespreking. Je hebt 8 weken de tijd voor je de boeken weer moet inleveren in de bib.
 • Lees het boek. Deze stap kan je in goed geweten niet overslaan. Iemand niet helemaal klaar?Het zij zo, geen excuus om te skippen. Je bijdrage kan nog altijd waardevol zijn voor je compagnons en hun inzichten zeker ook voor jou.

De grote dag

 • Maak het gezellig. Serveer een hapje en een drankje. De basis daarvoor zit al in je pakket. Een goede sfeer is de beste fond.
 • Vergeet schoolse boekbesprekingen en doe alsof je samen aan de toog zit: spontaan en ongedwongen.
 • Duid een discussieleider aan. Die geeft richting aan de discussie, zorgt dat er niet eindeloos verder gezworven wordt op een ingeslagen pad, dat er geregeld een nieuw topic aangekaart wordt. Weet de discussieleider ook geen raad? Valt er een stilte? De verzegelde enveloppe met discussievragen is je redder in gespreksnood.
 • Meningsverschillen zijn geen dealbreakers. Integendeel! Laat je verrijken door nieuwe inzichten en toon begrip voor elkaars mening. Tenslotte moet je nadien nog samen door één deur kunnen.

Achteraf

 • Verzamel de boeken en de zak en breng ze terug naar de Bib Leuven Tweebronnen, zelfde balie als bij afhaling. Ben je te laat? Dan betaal je € 0,75 boete per dag.
 • Vragen, suggesties of feedback? We hebben niet liever! Stuur een mailtje naar bibliotheek@leuven.be met vermelding leesclubbing.