Afhaaldienst

De Bib Leuven biedt haar leden een afhaaldienst voor reserveringen aan.

de bib

De Bib Leuven biedt haar leden een afhaaldienst voor reserveringen aan. Onder meer om de veiligheid van publiek en personeel te garanderen, zijn de bibliotheek en haar filialen sinds de start van de corona-crisis tijdelijk gesloten. Omwille van de verlenging van de maatregelen en op verzoek van het Federaal Crisiscentrum past de Bib Leuven haar essentiële dienstverlening aan. Zij blijft daarbij vanzelfsprekend alle geldende veiligheidsvoorschriften voor leners en medewerkers vooropstellen.

 

Hoe werkt het?

 

 1. Je reserveert je materialen op voorhand via onze website 24/24 of telefonisch tussen 12-18 uur op werkdagen (niet op zaterdag) .
 2. Wanneer onze medewerkers je reservatie verwerken, krijg je een bevestigingsmail van je aanvraag.
 3. We proberen je pakket zo volledig mogelijk samen te stellen. Je krijgt van ons een uitnodigingsmail met concrete info over het ophalen van je pakket in de Bib Leuven Tweebronnen. 
 4. Je komt je pakket ophalen op de toegewezen dag, bij voorkeur op het voorgestelde moment tussen 12-18 uur. 

Stappenplan voor reserveren

Je reserveert via onze website (bij voorkeur) of per telefoon.

Via de website:

 1. Ga naar https://leuven.bibliotheek.be/
 2. Zoek je materiaal op via de zoekbalk van de catalogus. Staat je materiaal op "beschikbaar"? Dan kan je het reserveren via de reservatieknop. Log hiervoor in op Mijn Bibliotheek met je Mijn Bibliotheekprofiel. Je kan maximaal 5 items reserveren. Een materiaal dat is uitgeleend, kan je niet reserveren.
 3. Je reservering wordt geregistreerd. Je krijgt een mail wanneer onze medewerkers je reservatie verwerken. Let op: je reservering staat dan nog niet klaar.  

Per telefoon: 

 1. Heb je geen toegang tot onze website? Dan kunnen we je reservatie ook telefonisch vastleggen. Je kan ons dagelijks van 12:00 -18:00 uur telefonisch bereiken op 016 27 45 33. Hou je lidkaartnummer in de buurt, evenals je lijstje met gewenste titels.

Stappenplan voor afhalen

 • We proberen je pakket zo volledig mogelijk samen te stellen. Je krijgt een uitnodigingsmail met concrete informatie, zoals de dag en het richtuur waarop je je reservaties kan afhalen Lukt het voorgestelde momen niet? Neem dan contact op met de bib via telefoon of mail.
 • Je haalt je pakket af in de Bib Leuven Tweebronnen, Rijschoolstraat 4 in Leuven. Het afhaalpunt bevindt zich in het café van de Velde op de binnenkoer. De grote poort is de enige toegang tot de binnenkoer. 
 • We laten telkens slechts één bezoeker binnen. Is er een wachtrij? Hou dan rekening met social distancing en bewaar genoeg afstand. Volg de richtlijnen ter plekke. 
 • Op vertoon van je identiteitskaart en/of biblidkaart kan je de papieren tas met jouw bibmaterialen ophalen.  

Belangrijk

 • De afhaaldienst is er voor gebruikers met een nog geldig lidmaatschap. 
 • Reserveren is tijdelijk gratis. Er is voor reservatie tijdens deze periode ook geen leenkost voor dvd's. 
 • Je kan maximum 5 items reserveren, naast de materialen die al op je kaart staan . 
 • Elke gebruiker kan tijdens de maand april slechts éénmaal een pakket komen ophalen. In mei kan je je tweede pakket reserveren. Reserveer dus dadelijk je vijf stuks samen.
 • Inleveren van materialen is toegestaan vanaf maandagmiddag 18 mei om 12:00 uur. Dit is niet verplicht. Inleveren kan in de inleverluiken van de Bib Leuven Tweebronnen en in de inleverboxen van de filialen. Alle info hierover lees je hier.
 • De uitleendatum wordt ingesteld op een week na de heropening van de bibliotheek. Dit moment wordt later nog gecommuniceerd. 
 • Alle andere afspraken over uitlenen blijven gelden. Je kan ze hier nalezen. 

FAQ

Ik ben geen lid en wil graag materialen uitlenen. 

We bieden onze dienst aan huidige leden aan van wie het lidmaatschap niet is vervallen. We schrijven op dit moment geen nieuwe leden in. Enkel lidmaatschappen die pas vervallen zijn (in 2020) vernieuwen we. Bel hiervoor naar 016 22 65 22.

Ik ben lid maar heb nog geen Mijn Bibliotheek-profiel. Hoe maak ik deze aan?

Ga naar https://leuven.bibliotheek.be/mijn-bibliotheek/lidmaatschappen en klik vervolgens op de link onderaan om een profiel aan te maken. De naam van jouw bibliotheek staat ingevuld, als dat niet zo is geef je "Leuven" in. Geef het nummer van je lidkaart in en het daaraan gekoppelde wachtwoord. Dit is je familienaam in één woord, zonder spaties of hoofdletters. Vul hierna de vereiste gegevens in. Je gebruikersnaam en wachtwoord mag je zelf kiezen. Je krijgt een bevestiging te zien. Klik op de knop om terug te keren naar het aanmeldscherm. Je kunt je nu aanmelden met je zelfgekozen login en wachtwoord.

Ik heb een openstaande boete op mijn kaart staan en kan daardoor geen materialen reserveren via mijn bibliotheek. Wat nu?  

Neem telefonisch contact op (016 22 65 22) en dan bekijken we je reservatie. 

Hoe lang duurt het eer ik mijn pakket krijg? 

We verwerken de reservaties volgens moment van aanvraag. We laten ook een beperkt aantal mensen per dag komen om geen drukte te creëren. De wachttijd zal waarschijnlijk vijf à zes werkdagen bedragen. 

Ik heb al het maximum van 15 materialen op mijn kaart staan, ze zijn nog in mijn bezit. Moet ik die eerst inleveren? Of kan ik geen beroep doen op de afhaaldienst? 

In mei kan je opnieuw een bibpakket (van maximum 5 items) reserveren via de afhaaldienst in de Bib Leuven Tweebronnen. Je kan dus, naast je pakketje van april, een nieuw pakket aanvragen. Hierdoor is het maximumaantal materialen verhoogd tot  in totaal 25 items (standaard maximum 15 items die je ontleend had voor aanvang van de sluiting, maximum 5 items die je ontleende in het bibpakket van de afhaaldienst in april en dan nog mogelijk 5 nieuwe items die je in mei aanvraagt via de afhaaldienst). Inleveren is mogelijk vanaf maandagmiddag 18 mei, maar is niet verplicht. Hier lees je alles over inleveren.

Kan ik meerdere pakketten reserveren en afhalen? 

Per lidkaart kan je maximum 1 pakket (dat bestaat uit maximum 5 items) reserveren. Reserveerde je meerdere pakketten binnen je gezin, dan kan je deze samen ophalen. Neem je een pakket mee voor iemand die zelf niet in de Bib Leuven Tweebronnen geraakt? Neem dan op voorhand met ons contact op via telefoon of mail.

Wanneer moet ik mijn reservaties komen ophalen? 

In de uitnodigingsmail staat wanneer je langs kan komen om je pakket op te halen. Heb je geen mailadres? Dan bellen we jou of sturen we een brief. De afhaaldienst is geopend op werkdagen van 12:00 tot 18:00 uur en op zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur. Je komt je pakket ophalen op de toegewezen dag, bij voorkeur op het voorgestelde moment. De niet opgehaalde bibmaterialen worden terug in de collectie gezet en zijn dan terug beschikbaar voor reservatie.

Kan ik ook terecht in de filialen?

De filialen in Kessel-Lo, Wilsele en Heverlee blijven gesloten. Ook de Bibliobus rijdt niet uit. We bieden de afhaaldienst enkel aan in de Bib Leuven Tweebronnen.

Ik heb nog materiaal op mijn kaart staan dat gaat vervallen. Wat nu? 

We hebben de uiterste uitleendatum automatisch aangepast naar 15 juni 2020. Boetes lopen niet verder op. 

Is IBL (elders lenen) mogelijk?

IBL is momenteel mogelijk binnen onze afhaaldienst.

Ik reserveerde in de maand maart nog materiaal. Kan ik dit ook ophalen? 

Indien deze materialen beschikbaar zijn, worden ze verwerkt en krijg je ook een uitnodigingsmail om ze op te halen. 

Is het veilig om deze materialen mee naar huis te nemen?

Het bibliotheekpersoneel neemt alle voorzorgsmaatregelen de hygiënemaatregelen in acht bij het klaarmaken van de pakketten. Zij dragen handschoenen en respecteren de social distancing.

Ik wil graag een pakket reserveren maar kan het zelf niet komen ophalen. Wat moet ik doen?

Neem contact op met de bib en dan bekijken we hoe we het pakket via Leuven helpt tot bij jouw deur krijgen.

Toen ik mijn item opzocht, stond het nog op "beschikbaar", maar het zit toch niet in mijn pakket. Hoe kan dat? 

We verwerken de reservatie-aanvragen in chronologische volgorde. Hierdoor is het mogelijk dat een andere gebruiker je voor was.  

Kan ik als lid van een andere bib uit het PBS netwerk (Bierbeek, Herent, ...) ook reserveren bij de Bib Leuven? 

Dat is enkel mogelijk als je al geregistreerd bent in de Bib Leuven, en dus via onze website kan inloggen en reserveren.

Geldt de verplaatsing naar de bib voor het ophalen van mijn gereserveerd materiaal als een essentiële verplaatsing? Ook als ik hiervoor niet vanuit Leuven kom?

Volgens de Federale Overheid is een afhaaldienst een essentiële dienstverlening van de bibliotheken. Ze kan de mentale gezondheid van mensen mee ondersteunen en op peil houden. De bibliotheken moeten gegarandeerd openblijven in afhaalfunctie met respect voor social distancing maatregelen. De verplaatsing is dus toegestaan.

Nog andere vragen?  

 • Voor algemene vragen en vragen rond lidmaatschap of boetes: bel 016 22 65 22 of mail naar bibliotheek@leuven.be. 
 • Voor vragen over reservaties :  bel 016 27 45 33 (op werkdagen van 12:00 tot 18:00 uur, niet op zaterdag).