Buzz Festival - terugblik en presentaties

Op 11 en 12 oktober vond het internationale bibliobussenfestival (Buzz Festival) plaats. Met een professioneel en publieksluik vierden de Bib Leuven en ZB| Planbureau en Bibliotheek (ZB) van Zeeland de verjaardag van hun bussen (30 en 50 jaar bibliobuswerking).

"Dankzij de bibliobussen komen boeken vol verhalen, ervaringen en kennis tot bij mensen die anders niet naar de bibliotheek kunnen gaan. Dat Leuven 30 jaar bibliobuswerking viert, is niet toevallig. We zijn een stad waar leergierigheid en persoonlijke groei verankerd is in het DNA." aldus onze burgemeester Mohamed Ridouani.

***

In beide steden was er in de namiddag telkens een publieksluik waarbij telkens een 12tal Bibliobussen centraal stonden. Een sfeerverslag hiervan vind je terug op de facebookpagina's van beide steden: Middelburg/Zeeland en de Bib Leuven

***

In de voormiddag was er telkens een professioneel luik. Omwille van het internationale karakter was de voertaal Engels. Er waren deelnemers uit Nederland, België, Portugal, Hongarije en Spanje.

In Middelburg ligt het accent op de aanpak van laaggeletterdheid en de ontwikkeling van technical skills. Het is een kans om de resultaten van het unieke grensoverschrijdende onderzoek naar laaggeletterdheid, uitgevoerd met een aantal Vlaamse partners, te presenteren.

In Leuven zijn er gastsprekers uitgenodigd die ieder vanuit een eigen invalshoek volgend vraagstuk belichten: wat kunnen mobiele bibliotheken nu en in de toekomst bieden in een sterk veranderende, (super)diverse samenleving? Er is aandacht voor leesbevordering, (meer)taligheid en de verbindende rol van een bibliobus.

De presentaties van de twee dagen zijn hieronder terug te vinden.

The programme for Friday October 11th, Middelburg

The programme for Saturday October 12th, Leuven

Dit festival kwam tot stand door een samenwerking van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland, Middelburg en de Bib Leuven