Podcast Buiten het boekje

Een Leuvense podcast van de Bib over schrijvers, media, kunstenaars en mensen in en rond onze bibliotheek: luister je mee? 

Buiten het Boekje seizoen 4

Hosts Jeremy Van der Haegen en Victor Longin nemen je op sleeptouw door de wondere wereld van de literatuur en de bib van Leuven. Ze focussen op plaatselijke verhalen en richten hun blik op de mensen in en rond de bib: van auteurs, kunstenaars en bibpersoneel tot lezers en toevallige bezoekers.

Je kan alle afleveringen beluisteren via SoundCloud, Apple Podcasts of Spotify.

  • Seizoen 1 verscheen in het najaar van 2019.
  • Seizoen 2 startte op dinsdag 29 september 2020 en telde 10 afleveringen.
  • In het voorjaar van 2021 presenteerden we ons derde seizoen, in het kader van Warm Alarm.
  • In november 2021 staat seizoen 4 van de podcastreeks volledig in het teken van KNAL! Festival - Space Days.

Jouw mening telt. Laat ons weten wat je van de podcast vindt via bibliotheek@leuven.be

 

Seizoen 4 | Space Days

Om je optimaal voor te bereiden op de Space Days op 3 & 4 december 2021, verschijnt hier vanaf dinsdag 9 november wekelijks een interessant thema-interview.

Aflevering 1 | Frank De Winne

In deze aflevering van de Space Days - editie van Buiten het Boekje zochten we niemand minder op dan Frank De Winne. De Winne is ruimtevaarder en was destijds ook de eerste Europese commandant van het ISS. Momenteel werkt hij als hoofd van het European Astronaut Centre in Keulen, waar we naartoe gingen voor een boeiend gesprek.

Hoe kon De Winne de coolste taxivlucht in de ruimte strikken? Welk boek zal hij aan zijn kleindochter voorlezen en welke sporten beoefende hij in het ISS? Kan ruimtevaart duurzamer? En hoe verloopt een dag in het ruimtestation? Je komt het allemaal te weten in deze podcast. Zeker luisteren!

Aflevering 2 | Hetty Helsmoortel

Hetty Helsmoortel is moleculair bioloog, wetenschapwatcher, actrice, auteur, organisator van het wetenschapsfestival Sound of Science, doctor in de gezondheidswetenschappen en last but not least kandidaat astronout bij ESA.

In deze podcast vertelt Hetty over de sollicitatie bij ESA, de Artemismissie naar de maan en de eerste reis naar Mars. Ook haar liefde voor wetenschap én acteren komt aan bod en hoe zij die weet te combineren in de theatershow "Missie 2021". Kom meer te weten over het belang van duidelijke wetenschapscommunicatie en de voor- en nadelen van sociale media hierbij.

Aflevering 3 | Angelique Van Ombergen

Angelique Van Ombergen is Discipline Lead for Life Sciences bij de Europese ruimtevaartorganisatie(ESA).

Ze voert biomedisch onderzoek bij astronauten, engageert zich voor diversiteit binnen de wetenschap en maakt wetenschap toegankelijk aan de hand van blogs, boeken en ruimtekampen. In deze podcast vertelt ze over haar carrière in de wetenschap en hoe ze haar kennis op een creatieve manier kan delen met een breed publiek.

Aflevering 4 | Ward Munters

In deze aflevering praten we met Ward Munters. Hij geeft les over en doet onderzoek naar het internationaal ruimterecht- en beleid.

 

Seizoen 3 | Warm Alarm

In deze reeks voor Warm Alarm interviewen Jeremy en Victor Leuvenaars die begaan zijn met het thema klimaat. 

2021/04/19 | Aflevering 1 | Tine Hens

Op haar zestiende overtuigde Tine Hens (1974) haar halve klas om T-shirts van Greenpeace te kopen om het regenwoud te redden. Ze was een buitenkind, hield en houdt van de schoonheid die ons omringt. Ze studeerde Geschiedenis om de wereld te begrijpen; ze werd journalist om over die wereld te schrijven, onder andere voor De StandaardKnack en MO*. Klimaat en ecologie, maar ook een andere economie werden haar thema’s. 

In 2015 verscheen haar eerste boek, Het klein verzet, over hoe gewone mensen helden worden. Ondertussen is er een tweede boek, Het is allemaal de schuld van de Chinezen (EPO, 2021) over alle argumenten die we verzinnen om de klimaatcrisis niet aan te pakken en staat er een derde boek in de steigers. Opnieuw over haar twee passies: literatuur en natuur.

2021/04/24 | Aflevering 2 | Katrien Rycken

Als coördinator van Leuven 2030 zet Katrien Rycken zich dagelijks in om de CO₂-uitstoot van Leuven te verminderen en de stad leefbaarder te maken. Zij zet haar schouders onder een ambitieus project dat veel impact zal hebben op onze uitstoot.

2021/04/26 | Aflevering 3 | Marleen Geirnaert

Marleen is vrijwilliger bij De Kapstok. De Kapstok is een tweedehandswinkel in Leuven die gekregen kleding, linnengoed en accessoires een nieuw leven  geeft.

 

Seizoen 2

2020/12/01 | Aflevering 10 | Mohamed Ridouani

Vandaag zitten we samen met niemand minder dan de burgemeester van Leuven: Mohamed Ridouani. We vragen ons af hoe het is om burgemeester te zijn van een bruisende stad als Leuven, hoe de Leuvense strijd tegen COVID-19 verloopt en welke lectuur en kunst hem gevormd heeft als persoon.

2020/11/24 | Aflevering 9 | Fatmata Jalloh

In deze aflevering spreken we met Fatmata Jalloh, de voorzitter van Belgian Youth Diplomacy. Naast haar inzet voor sociale kwesties heeft ze zich ook ontpopt tot een hardnekkige fan van fantasy, anime en manga.

2020/11/17 | Aflevering 8 | Vincent Langouche

In deze aflevering praten we met Vincent Langouche. Hij studeerde film in Brussel en vervolgens fysica in Leuven. Die twee werelden bracht hij enkele jaren geleden samen in de film “Kwantumrevolutie”. Vandaag is hij co-organisator en programmator van het Internationaal Kortfilmfestival in Leuven.

2020/11/10 | Aflevering 7 | Anneka Robeyns

Vandaag praten we met Anneka Robeyns, een jonge opkomende illustrator die Beeldverhaal studeert op het LUCA School of Arts. Naast illustraties maakt zo ook interessante collages. Haar visuele talenten zette ze onder andere in als beeldredacteur bij het Leuvens studentenblad Veto.

2020/11/03 | Aflevering 6 | Patrick Pasture

In deze aflevering voeren we een gesprek met Patrick Pasture, hoogleraar aan de KU Leuven in de onderzoeksgroep Moderniteit en Samenleving. Zijn werk bracht hem al naar Amsterdam, Parijs, Pennsylvania, Californië en Japan. Zijn interesses liggen voornamelijk in de Europese geschiedenis vanuit een globaal perspectief.

2020/10/27 | Aflevering 5 | Luc Vanheerentals

We gaan het vandaag hebben over duurzaamheid en pioniers uit stad Leuven. Dat doen we samen met Luc Vanheerentals, Leuvens freelance-journalist en schrijver. Naast maatschappelijke artikels voor RandKrant schreef hij ‘Fifty Ways to Leave Your Car’, een pleidooi voor duurzame alternatieve vervoersmiddelen, en recent nog ‘De Leuvense Wereldverbeteraars’.

2020/10/20 | Aflevering 4 | SENNEK

Vandaag hebben we Leuvense zangeres Laura Groeseneken te gast, beter bekend als SENNEK. In 2018 vertegenwoordigde ze ons land op het Eurovisie Song Festival in Lissabon. Misschien heb je haar stem ook al eens gehoord in de bioscoop als voice-over artiest.

2020/10/13 | Aflevering 3 | Daniel Demoustier

In deze aflevering praten we met freelance-filmmaker, cameraman en journalist Daniel Demoustier. Hij was student Politieke en Sociale Wetenschappen aan de KUL, waar hij begon met het maken van videoclips. Ondertussen heeft in zijn uitgebreide carrière gewerkt voor zenders en netwerken als BBC, Sky, CNN, MTV, VRT, VTM en NBC.

2020/10/06 | Aflevering 2 | Denise Vandevoort

In deze aflevering ontvangen we Leuvens schepen van cultuur, toerisme, evenementen, deeltijds kunstonderwijs en senioren: Denise Vandevoort. Met haar willen we het hebben over wat het culturele en kunstige leven in Leuven doet bruisen, culturele initiatieven tijdens de coronacrisis en haar favoriete auteurs en boeken.

2020/09/29 | Aflevering 1 | Rinus Van de Velde

In deze aflevering ontvangen we niemand minder dan kunstenaar Rinus Van de Velde. Geboren in Leuven, opgeleid in Antwerpen, … Rinus zit duidelijk een beetje overal. Sinds kort versiert een imposant houtskool kunstwerk van hem de nieuwe inkomsthal van Brussels Airport. De meeste Leuvenaars hebben misschien al een werk van hem opgemerkt in de Bib Leuven Tweebronnen.

 

Seizoen 1

Aflevering 4 | Rudi Vranckx

Rudi Vranckx schreef al 10 boeken, creëert samen met tekenaar Caryl Strzelecki strips en is tussendoor nog eventjes oorlogsjournalist. Geen wonder dat Leuvenaar Rudi Vranckx een heleboel te vertellen heeft! Ontdek hier hoe hij startte met schrijven, op welke manier hij te werk gaat, waar zijn fascinatie voor oorlogsgebieden begon en hoe hij omgaat met het BV zijn. 

Daarnaast kom je ook meer te weten over 'Leuven Leest', de Leuvense leescommunity die alle mensen met een warm hart voor lezen samenbrengt. Bibcollega Hanne Huyse stond mee aan de wieg ervan. En misschien wil jij ook wel mee leestips geven? Of Leuven Leest-ambassadeur worden? Contacteer dan zeker Leuven Leest.

0:00:00 — Intro
0:00:27 — Journalist Rudi Vranckx over zijn boeken en zijn werk als buitenlands journalist.
0:50:06 — Bib medewerkster #1: Hanne over Leuven Leest.

 

Aflevering 3 | Veerle Leysen

Te gast deze keer: Veerle Leysen (62), voormalig leerkracht aan het Lemmensinstituut in Leuven. Liefhebber van woordkunst en zo veel meer. Luister naar de interessante gesprekken over kunstonderwijs, Leuvens theater en muziek maken!

0:00:00 — Intro
0:00:41 — Docente Veerle Leysen Over het Leuvense Lemmensinstituut, lesgeven aan KSO en cultuur in Leuven.
0:40:54 — Bib bezoeker #3: Willem Over klassieke muziek en componeren op jonge leeftijd.

 

Aflevering 2 | Kim Duchateau

Deze keer is Kim Duchateau, tekenaar van de stripreeks 'Esther Verkest' onze gast. Kim is van vele markten thuis. Hij is niet alleen striptekenaar en cartoonist van De Morgen en   De Standaard, hij is ook illustrator, animatiefilmtekenaar, muzikant én schrijver. Dat kan alleen maar boeiend   worden!

 Wat nog meer? We praten over cartoons, animatiefilm, poëzie en op het einde van de aflevering gaan we helemaal buiten het   boekje met FACTS, het jaarlijkse Belgische evenement waar meer dan 45.000 sciencefiction-, strip-, fantasy- en animeliefhebbers elkaar ontmoeten in het magische universum van hun fictiewerelden!

0:00:00 — Intro
0:00:35 — Cartoonist Kim Duchateau over shockeren met cartoons, homagealbums en stripreeks Esther.
0:36:58 — Bib bezoeker #2: Kaat over ‘Waagstukken’ van Charlotte Van den Broeck en het schrijven van poëzie.
0:53:32 — ‘Buiten het Boekje’ over FACTS, de Belgische comic con.

 

Aflevering 1 | Roxanne Wellens

Met gast Roxanne Wellens, 21, schrijfster. Super boeiende gesprekken over verslaving en e-books tot graphic novels en de nieuwe Joker film!

0:00:00 — Intro
0:00:33 — Schrijfster Roxanne Wellens Over het schrijfproces van een boek, verslaving en escapisme.
0:53:19 — Bib bezoeker Niels Over strips en graphic novels, Maleisië en de nieuwe Joker film.