Uitgesteld: Space Days

Uitstel Space Days

ūüõł¬†Even jullie aandacht, ruimtefans¬†ūüõł

Gezien het hoge aantal besmettingen en de verstrengde coronamaatregelen kunnen we de Space Days van 3 & 4 december niet laten doorgaan zoals voorzien.
Maar uitstel is geen afstel! Om 100% te kunnen genieten van deze indrukwekkende trip naar de ruimte wordt de tweedaagse verplaatst naar de lente van 2022. O.a. Frank De Winne, Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel pinnen binnenkort een nieuwe datum. We houden jullie op de hoogte. 

Tickethouders worden persoonlijk gecontacteerd.

uitstel space days

 

 

Vrijdag 3 december

Het programma op vrijdag 3 december richt zich tot professionals uit de ruimtevaartsector, het onderwijs en laatstejaarsstudenten (BSc, MSc, PhD) in STEM met interesse in ruimtevaart. Bekijk hier het volledige programma.

Ook Frank De Winne is erbij tijdens de Space Days. Vijf gelukkigen mogen hem persoonlijk ontmoeten op vrijdagavond 3 december. Wil jij kans maken op deze meet & greet? Hou dan zeker de Facebookpagina van KNAL! in de gaten. Daar ontdek je spoedig alle informatie om deel te nemen. Ready for take-off?

Frank

Zaterdag 4 december

Op zaterdag 4 december staat de hele bibliotheek in het teken van de ruimtevaart! Verruim je blik met buitenaardse lezingen, steek je handen uit de mouwen tijdens tal van workshops en bewonder indrukwekkende topstukken van ESA. Iedereen welkom! 

3+ VOORLEESSESSIE ALFAPRET

Alfapret

Voorleesvrijwilligers wekken de mooiste verhalen tot leven!

Alfapret staat voor een gezellig uurtje vol spannende, dromerige en verrassende  verhalen. Onze voorlezers kiezen met zorg de mooiste voorleesverhalen uit de ruimte. Neem plaats op onze nieuwe voorleestrap en geniet samen met je kind, petekind, neefje/nichtje, kleinkind,... Kom jij ook meeluisteren?

Za 4 december om 11.00 uur in de kinderafdeling van de Bib Leuven Tweebronnen

3+ OP ONTDEKKING TUSSEN DE STERREN

Mooss

Ontdek de verborgen uithoeken van de ruimte

Voor de big bang was er helemaal niets… Tot er plots bamboestokken, flessendoppen en een heleboel kartonnen dozen op tafel lagen! Kleuters en ouders zijn welkom om samen ruimtevaartuigen, meteorietenregens en sterrenhemels te bouwen onder de deskundige begeleiding van Mooss. Kom samen de verborgen uithoeken van de ruimte ontdekken in deze open knutselactiviteit.

Za 4 december van 14-17.00 uur in de Leeszaal archief, Tweebronnen

4+ VOORLEZEN & WORKSHOP

Franky-Leo Timmers

Franky - voorleessessie & workshop van Leo Timmers

VOLZET - Illustrator en schrijver Leo Timmers leest voor uit zijn boek Franky, een fantasievol verhaal over een jongen die gelooft dat er op verre planeten robots wonen. Aansluitend is er een workshop waar Leo samen met de kinderen een reuzenmobiel maakt met planeten, robots en raketten.

Za 4 december om 14.00 uur (VOLZET) & om 15.30 uur in de kinderafdeling van de Bib Leuven Tweebronnen

6+ HET RUIMTEWEERBUREAU

panic in space

Beleef een ruimteweercrisissituatie van op de eerste rij!

In het ruimteweerbureau bereiden we het ruimteweerbulletin voor, omringd door schermen met gegevens en beelden van de zon. Die geven aan hoe de situatie in de ruimte is en hoe het ruimteweer zich de komende 24 uur zal ontwikkelen. Plots rinkelen de alarmbellen: er ontwikkelt zich een ruimteweerstorm! De operatoren moeten snel alle gegevens controleren zodat zij kunnen inschatten hoe sterk de storm is en hoe en waar hij de aarde zou kunnen treffen.

Za 4 december van 10.30 uur, 13.00 uur, 15.00 uur en om 16.00 uur in de hal Tweebronnen. Duur 30 min.

8+ WORKSHOP

Doe boek voor kleine nerds

Experimenten voor durvers

Kom zelf 4 van de 1001 doe-opdrachten uitvoeren uit de Nerdland Doeboeken voor kleine nerds. Lieven Scheire en Hetty Helsmoortel zijn aanwezig op regelmatige tijdstippen doorheen de dag.

Za 4 december van 10.30-12.30 uur & van 13.30-16.30 uur, benedenverdieping de Bib Leuven Tweebronnen

8+ #HETTYFORSPACE

Hetty Helsmoortel

In gesprek met Hetty Helsmoortel

Wetenschapswatcher Hetty Helsmoortel komt vertellen over haar buitenaardse plannen om astronaut te worden. In welk interimkantoor solliciteer je voor astronaut? Hoe lang duurt een ritje naar de maan? Waarom zou het speciaal zijn als een vrouw naar de maan gaat? Het zijn maar enkele van de vele vragen die Hetty zal beantwoorden. Mede-nerd Lieven Scheire is moderator van dienst. #HettyForSpace!

Za 4 december om 14.00 uur in het Auditorium van de bib Leuven Tweebronnen

8+ SPACE QUIZ

Space quiz

Space quiz for kids: reis naar de sterren

Angelique Van Ombergen en Stijn Ilsen schreven samen het boek ‚ÄėReis naar de sterren‚Äô. En meer dan dat... ze stelden ook een heuse Space Quiz samen! Ben jij een echte ruimtevaarder in spe? Dan is dit zeker iets voor jou. Doe mee en toon wat een topper jij bent als het over astronauten, raketten en satellieten gaat.

Za 4 december om 11.00 uur & om 13.30 uur, multiruimte de Bib Leuven Tweebronnen

8+ WORKSHOP STAR WARS

Star Wars

Knutselworkshop in Star Wars-thema

VOLZET - Leef je uit tijdens een toffe workshop in een echte kleine X-wing, een van de bekendste ruimteschepen uit Star Wars. Hier maak je je X-Wing Starfighter van Luke Skywalker met behulp van bureaumateriaal.

Za 4 december van 14.30-16.00 uur, fictieafdeling de Bib Leuven Tweebronnen

12+ MINI-HOUSTON

Mini-Houston

Ontdek het dagelijks leven van een ISS-operator

Vanaf februari 2022 wordt er een nieuw experiment ge√Įnstalleerd in het Fluid Science Laboratory aan boord van het Internationaal Ruimtestation. Dat experiment onderzoekt de evolutie van twee met elkaar vermengde vloeistoffen in een gewichtloze omgeving.¬†Maar ook vandaag al besturen operatoren FSL en zijn experimenten op afstand vanuit het Belgisch ruimtevaartcontrolecentrum in Ukkel. Kom eens langs en ontdek het dagelijks leven van een ISS-operator.

Za 4 december van 10-17.00 uur, multiruimte de Bib Leuven Tweebronnen

16+ KEYNOTE LIEVEN SCHEIRE

Lieven Scheire

Keynote over de ruimte

Lieven Scheire wordt gewaardeerd om zijn verfrissende mix van wetenschap en comedy. Hij brengt complexe materie op een toegankelijke manier over én met de nodige dosis humor. Er is niemand die de relativiteitstheorie van Einstein, kwantummechanica of de formule van Drake zo hapklaar kan uitleggen als Lieven Scheire. Tijdens de Space Days komt hij vertellen over zijn fascinatie voor de ruimte.

Za 4 december om 16.30 uur & 19.30 uur in het Auditorium van de Bib Leuven Tweebronnen. Duur 30 min.; ticketprijs: ‚ā¨ 10 (+ kansentarief)

16+ LEUVEN LEEST

Leuven leest

Leuven Leest in de Dome

Hoe kijken dichters naar de ruimte en de sterrenhemel? Kom het te weten in het mobiele planetarium op het binnenplein. Je hoort de dichters Jens Meijen en Lotte Dodion aan het werk met de kosmos op de achtergrond. Een totaalervaring i.s.m. VONK&Zonen.

Za 4 december om 15 uur en om 16 uur, binnenplein van de Bib Leuven Tweebronnen

18+ RUIMTEVAART IN DE KLAS: ESERO

ESERO

Schiet je klas of jongerenvereniging de ruimte in!

ESERO biedt leerkrachten en jongerenbegeleiders hulp en inspiratie om met ruimte(vaart) aan de slag te gaan. Elk jaar organiseert de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA projecten en challenges waar je met je klas of club aan kan deelnemen. We zetten deze projecten en ons aanbod voor jou op een rijtje, zodat je klaar bent voor de lancering!

Za 4 december om 10.30 uur in de Gele zaal, Tweebronnen

18+ RUIMTEVAART IN DE KLAS: ASTROSOUNDS

Astrosounds

Luister naar de sterren met AstroSounds

Wist je dat sterren trillen net zoals muziekinstrumenten en zo hun eigen timbre hebben? Een sterrenluisterende astronome komt je hier alles over vertellen en reikt meteen idee√ęn en lesmateriaal aan zodat je ook zelf met zulke thema's aan de slag kan in je klas, conform de leerplannen en eindtermen. Door mee te luisteren naar de sterren help je de wetenschap vooruit!

Za 4 december om 14.00 uur in de Gele zaal, Tweebronnen

ALLE LEEFTIJDEN - RUIMTETUIGEN

exomars

Ga mee op verkennende missie de ruimte in!

Verspreid over de Bib Leuven Tweebronnen vind je verschillende fascinerende ruimtetuigen. Zo ontdek je onder meer een hoogtechnologisch ruimtelabo dat zonnevlammen en zonnewolken bestudeert, een ruimtesonde die maar liefst 10 jaar op reis was om de komeet Chury te bereiken en een ruimte-instrument gebouwd om Mars te bestuderen. Kom je ook op ontdekking?

Vrij 3 december & za 4 december in de Bib Leuven Tweebronnen

ALLE LEEFTIJDEN - MINI-EXPO STAR WARS

teekay

Star Wars & wetenschappen

Ontdek in deze leuke mini-expo allerlei weetjes over het verband tussen Star Wars en de ruimtevaart. The Belgian Star Wars Fanclub (Teekay-421) benadert er topics van Star Wars vanuit de wetenschappen.

Za 4 december van 10-17.00 uur, fictieafdeling de Bib Leuven Tweebronnen

ALLE LEEFTIJDEN - CITIZEN SCIENCE

citizen science

Citizen science projecten i.s.m. KU Leuven

‚ÄėAstroSounds‚Äô¬†is een citizen science project dat het publiek zelf met wetenschappelijke gegevens aan de slag laat gaan. Maak kennis met de wondere wereld van het sterren-luisteren via een participatieve installatie.¬†

Ook¬†‚ÄėPlanet Hunters TESS‚Äô¬†is een citizen science project. Het focust op de vraag of er nog planeten zijn buiten ons zonnestelsel. Zo kunnen we ook beter de evolutie van het sterrenstelsel begrijpen. Die intrigerende vraag kan iedereen van ons mee helpen beantwoorden. Draag je steentje bij en neem deel aan het project tijdens de Space Days. Wie weet ontdek je zelf wel een planeet?

Za 4 december van 10-17.00 uur, hal Tweebronnen

ALLE LEEFTIJDEN - RUIMTEMUZIEK

dome

De ultieme ruimte-ervaring

Heb je ooit al eens de ruimte willen beluisteren? De Leuvense componist van neo-klassieke ambient muziek Adriaan Swerts maakte op maat van de Space Days een unieke compositie. Inspiratie haalt hij uit zijn omgeving, en ook deze keer is dat niet anders. Hij transformeerde ESA-ruimteopnames van radiosignalen en magnetische velden van kometen, zonne-uitbarstingen en planeten tot instrumenten en componeerde uitsluitend met deze geluiden ruimtemuziek om bij weg te dromen. Te beluisteren in de Dome!

Za 4 december van 10-17.00 uur, binnenplein van de Bib Leuven Tweebronnen

ALLE LEEFTIJDEN - OVERIGE ACTIVITEITEN

sfeer

Vlieg als een raket door de Bib

Er staan nog heel wat doorlopende activiteiten gepland op zaterdag 4 december. Laat je betoveren door sprankelende voorleesverhalen of ga voluit in te gekke fotosessies en uitdagende spelen. Kan jij je zenuwen de baas en net zoals Han Solo het astero√Įdenveld doorkruisen zonder schade op te lopen aan de Millennium Falcon? Kortom, vlieg als een raket door de Bib Leuven Tweebronnen en ontdek alles wat je altijd al wilde weten over de wonderlijke ruimte!

Za 4 december van 10-17.00 uur in de Bib Leuven Tweebronnen

ALLE LEEFTIJDEN - PODCAST

Buiten het Boekje seizoen 4

Ontdek de podcast-reeks 'Buiten het boekje'

Om je optimaal voor te bereiden op de Space Days op 3 en 4 december, verschijnt hier vanaf dinsdag 9 november wekelijks een interessant thema-interview.

Praktisch

  • Om de veiligheid te garanderen, moeten alle bezoekers van de Bib Leuven een Covid Safe Ticket tonen op zaterdag 4 december. Daarnaast wordt er aan iedereen vanaf 10 jaar gevraagd om een mondmasker te dragen.
  • De Bib Leuven is toegankelijk voor iedereen. Er zijn voorzieningen voor mensen met een beperking (lift, hellend vlak, aangepaste toiletten, ...). Wie gebruik kan maken van de blauwe parkeerplaatsen, kan terecht in de Rijschoolstraat. Spreek zeker iemand aan van het bibteam als je bijkomende ondersteuning nodig hebt.
  • Respecteer altijd de aangegeven minimumleeftijd. Te jonge kinderen verliezen sneller hun aandacht wat een impact kan hebben op de activiteit.

De Space Days worden georganiseerd in het kader van het KNAL! Stadsfestival. Het KNAL! Stadsfestival van de big bang in Leuven is een 4 maanden durend programma met als rode draad de verwondering over de kosmos. Voor het volledige programma: www.knalfestival.be. 

Met buitengewone dank aan alle partners: KU[N]ST Leuven, Vlaamse RuimtevaartIndustrie (VRI), KU Leuven, European Space Agency (ESA), Esero, Space Pole Ruimte Ukkel, Vlaamse Overheid en de Bib Leuven Tweebronnen.

In het kader van het Impulsprogramma Vlaamse Ruimtevaarteconomie van Vlaams Minister Hilde Crevits.