Nieuwsgierig naar wat er afgelopen week gebeurd is? 

WEEK van 18/05/2020

Start inleveren in de hal van tweebronnen (inleverrobot) en de boxen van de filialen

pendelwerking

3dagen quarantaine van de boeken

gel 

terug zaterdag werk vanaf 23/05, elke NM afhaaldienst en inleveren (VM verwerken)

WEEK van 11/05/2020

Tijdens de afgelopen dagen pakten we tegen de klok de laatste dozen uit die door de verhuisfirma teruggebracht zijn. De allerlaatste boeken die terug op de rekken verschenen waren non-fictie boeken. Ondertussen werd achter de schermen al gewerkt aan de ZiZO-signalisatie, die zelfs al geprint en op de rekken aangebracht werd.

IN het begin van de week sorteerden de collega's de fictiecollectie zodat ook voor deze verdieping kan gestart worden met de signalisatie.

LEU ST werd omgezet in het bibsysteem naar weer beschikbaar in catalogus

Op het einde van de week werkten we verder aan het vlekkenplan voor de eerste verdieping.

De poortjes werden geleverd en we kozen welke kleur van licht er knippert als het alarm afgaat (blauw). In tegenstelling tot de leverancier, wilden wij liever zo weinig mogelijk toeters en bellen. Foute poortjes zonder tellers

bibliotfeest digitaal, 

Do 14 mei ochtend toestemming voor inleveren

bestelling banner en vloerstickers

muurschildering gedicht : invijding van vloer met omgevallen verfpot

IT digipunt

start cata? handschoenen

wegzetten J en M

pakketjes reservaties bijgewerkt

WEEK van 04/05/2020

nieuwe promo actie reservaties: 8-9-4-10 mei boost

 leveringen leveranciers

levering meubels? 

start collectie

gratis 5 materialen extra in mei (vooral F en kinderboeken)

WEEK van 27/04/2020

Vrijdag eerste levering

levering stock meubels en boeken? 

wegzetten muziek 

150 pakketjes per dag, bijna ingehaald van eerste week

WEEK van 20/04/2020

Vrijdag allereerste levering leverancier

levering stock meubels en 

Geen kiosk meer gratis voor niet betalende bibliotheken

WEEK van 13/04/2020

WEEK van 06/04/2020

Start met afhaalpunt op 8/04 in café vdv?

ma en di ong 2000 materialen gereserveerd 

4 mensen 

gratis 5 materialen extra reservatiedienst in april(bij 15) 

WEEK van 30/03/2020

geen leveringen meer leveranciers in tweebronnen

poort en gebouw gesloten

DVS

WEEK van 23/03/2020

Alle afspraken voor activiteiten in april en mei worden herbekeken. Ons digitaal aanbod van kranten, prentenboeken en tijdschriften wordt in de kijker gezet. Wegens een steeds meer om zich heen grijpende besmettingsgevaar, ook via materialen blijft de bib Leuven dicht. Medewerkers zetten zich in bij het Tijdelijk Informatiecentrum van de stad en bij Leuven Helpt, waar net als in de bib, ook een aantal mensen uitvallen door ziekte. 

 

WEEK van 16/03/2020

f0070229-coronavirus_artwork-spl.jpg

Het Corona-virus COVID-19 doorkruist alle plannen!

Donderdagavond 12 maart beslist de stad Leuven dat ons openingsfeest in het weekend van 27-28/03 niet kan doorgaan, net zomin als alle grote evenementen in Leuven. Wij bellen, mailen, contacteren alle partners en leveranciers om bestellingen, uitnodigingen en samenwerkingen uit te stellen en passen de communicaties op al onze kanalen aan. De leeszaal blijft nog open. 

Ruimtes waar veel mensen samenkomen, worden gesloten. Een geluk bij een ongeluk: de bib zit al in een tijdelijke sluitingsperiode tot 28/03. Want tijdens een normale week komen er zo'n 8000 à 10.000 mensen bij ons langs. 

Jammer genoeg moeten we vanaf 17 maart, voor de gezondheid van de collega's die achter de schermen werken, ook al onze activiteiten stopzetten. De bibwerking stopt, ook in de filialen. De leeszaal gaat dicht. Boeken kunnen niet meer ingeleverd worden want er is niemand om ze te verwerken, de laatste levering van gestockeerde boeken wordt geschrapt, de levering van de meubels wordt uitgesteld,enz. 

Alle medewerkers van de stad Leuven werken verplicht thuis. 

WEEK van 09/03/2020

Deze week schakelden we een versnelling hoger. Zaterdag 7 maart tijdens de VIP-rondleidingen lag er nog stof op onze leestafels... deze week zijn ze volledig opgeschuurd en opnieuw behandeld. Die staan al klaar voor de opening. Verder wordt er bijna voortdurend gepoetst - ook het poetspersoneel is blij met de nieuwe vloer, die veel makkelijker te onderhouden is. 

De patio's

Ondertussen zijn er buitenplanten geleverd voor op de patio's. En de Leuven Jazz -muurschildering wordt overschilderd door Leuvense street art kunstenaars (o.a. Stina De Roeck) met het Tweebronnen-gedicht van Charles Ducal, dat eerst op de grote ingangsdeuren van de bib stond.

Terugkeer collectie deel 2

Iedereen vliegt er ondertussen in om rekken te vullen. Op 10 maart is de volgende lading gestockeerde materialen al geleverd. Zowel in de non-fictie als in de muziek-afdeling worden er koortsachtig dozen uitgepakt en rekken gevuld. Omdat de bib nu gesloten is voor publiek, kan bijna iedereen meewerken aan het uitpakken van de materialen. 

Een voordeel: omdat er nu zo goed als geen baliedienst is (met uitzondering van de kleine leeszaal in het café), starten, eindigen en pauzeren we nu bijna allemaal tesamen. 

Binnenkort feest!

Ondertussen bereiden we ook het openingsfeest voor, alle affiches, spandoeken, banners zijn klaar. 

 

bibrenovatie_20200311 (a).jpg
bibrenovatie_20200314 (107).JPG
bibrenovatie_20200314 (116).JPG

WEEK van 02/03/2020

Deze week gebeurde er van alles tegelijkertijd. 

Terugkeer van de collectie: deel 1

Zo gelukkig waren we toen de eerste 65 paletten met gestockeerde materialen op 4 maart arriveerden! Er is dus al een klein stukje kindercollectie en een eerste lading audiovisuele materialen terug in huis. Een grote motivator voor ons om een versnelling hoger te schakelen wat betreft het monteren en demonteren van de rekken en bakken waarin deze collectie wordt gepresenteerd!

Rekken en boeken tellen

En gelukkig ondersteunde de technische dienst van de stad ons om al een heel aantal grote en kleine rekken terug op de juiste plaats te krijgen. Het werd paswerk om alles precies volgens plan te positioneren. We willen immers dat de doorgang overal ruim genoeg is, zodat ook rolstoelgebruikers vlot door kunnen.

Ondertussen rekenen we uit of alle boeken een plekje kunnen krijgen op de voorziene plaatsen. Duimen maar!

Laatste week voor sluiting

En ondertussen is dit onze laatste week in de MiniBib. Wat is de tijd gevlogen! Vanaf maandag 9 maart tot zaterdag 28 maart gaat de Bib dicht. We verhuizen ondertussen alle materiaal naar de gerenoveerde bibruimte. Maar we zorgen er ook voor dat onze trouwe krantenlezers nog bij ons terecht kunnen. In het voormalige café van de Velde op de binnenkoer is er tijdelijk een mini-leeszaal ingericht. Met de kranten. En een selectie aan tijdschriften. 

Ook om reservaties op te halen en boeken in te leveren kan je er terecht. 

Onze filialen blijven natuurlijk open zodat je daar zeker je gading vindt wat betreft luister-, kijk-, en leesvoer!

bibrenovatie_20200303 (7).JPG
bibrenovatie_20200303 (29).JPG
Er wacht ons wel wat werk...

WEEK van 24/02/2020

Deadline voor de vloer

Deze week wordt de vloer opgeleverd. Nu pas, vraag je je misschien af? Het uitrollen van de grote vlakken ging vlotjes. Maar de laatste loodjes zijn het zwaarst. Er sneuvelt een elektriciteitskabel. Het brandalarm gaat om de haverklap af door de werken. De lasnaden tussen de uitgerolde stukken linoleum moeten netjes afgewerkt worden. Evenals de entre-portes. Voor je het weet, is er weer een dag voorbij. Maar deze week is het dus het moment van de waarheid. Duimen dat alles prima in orde is!

Nog een balie

Ondertussen wordt de tweede balie op de benedenverdieping opgebouwd. Hiervoor recycleren we het materiaal van onze vroegere onthaalbalie. Zo gaat er niets verloren. Integendeel - we kunnen echt van 'upcycling' spreken. Benieuwd wat jullie ervan gaan vinden!

Inpakken geblazen

Jullie weten het ondertussen al: van 9 tot 28 maart gaan we dicht in de Bib LeuvenTweebronnen. Want dan is het tijd voor de grote herinrichtings- en verhuis-werken. De planning van die hele klus ligt nu ongeveer vast. We gaan ervan uit dat alles vlot verloopt, want onze officiële openingsdatum ligt nu vast: welkom in het vernieuwde Tweebronnen op zaterdag 28 maart!

De verhuis wordt nog een heel huzarenstukje. Want voor je bibmaterialen kan verhuizen moeten er rekken en opbergbakken zijn. En die staan nu voor een klein deel achter de schermen in Leuven, maar er zijn er ook heel wat in gebruik in de fililalen of in de MiniBib. Dus die moeten eerst leeggemaakt worden. Vandaar dat jullie de volgende weken mogelijk al ondervinden dat er hoofdbibcollecties die tijdelijk in de filialen beschikbaar waren, ingepakt worden. 

Blik achter de schermen

Voor wie graag de stand van de werken zelf eens achter de schermen bekijkt: dat kan uitzonderlijk voor 100 Leuvenaars op zaterdag 7 maart. Inschrijven doe je via onze website. De rondleidingen duren ongeveer 40' en er zijn drie mogelijke starturen, nl. om 13:30, 14:30 of 15:30 uur.  Zorg dat je er snel bij bent voor deze unieke kans om de van de Velde-architectuur te bewonderen!

tweebronnen_renovatie_februari2020 (87).JPG
tweebronnen_renovatie_februari2020 (79).JPG

WEEK van 17/02/2020

De centrale balie!

Joehoe! Deze week zijn de timmerlui aan de slag. De geur van zagemeel, hout en stof prikkelt onze neuzen. Maar dat nemen we met plezier erbij... Want het betekent dat we weer een stap verder staan in het renovatietraject. Stilaan groeit er een info- en onthaalbalie bij ons welkomstplein. Spannend!

renovatie_halffebr2020_ (74).JPG

WEEK van 10/02/2020

Geluidspanelen, licht en lijnenspel

Sinds deze week hangen er ook geluiddempende panelen boven de plekken waar de balies zullen komen in onze vernieuwde bib. De technische dienst van de stad investeert zo ook in auditief comfort voor jullie en voor ons, de bibmedewerkers. 

renovatie_halffebr2020_ (61).JPG

Ondertussen speelt de eerste lentezon (of is het nog een winterzonnetje?) met het licht in onze prachtige ruimtes. De warme tinten van vloer en muren zorgen ervoor dat ondanks de leegte, de publieksruimte al heel gezellig wordt. En wij kunnen alleen maar meer respect hebben voor Henry van de Velde, die ruimtes steeds van binnenuit ontwierp. Met oog voor de gebruiker. En zo veel aandacht besteedde aan de transparantie van een gebouw. Door een fantastische lichtinval en een doordacht lijnenspel. Genieten jullie even mee? 

renovatiedec (55).JPG
DSC_0251.JPG
renovatie_halffebr2020_ (22).JPG

En willen jullie al een eerste blik werken op onze sorteerrobot: hier komt hij. 

renovatie_halffebr2020_ (39).JPG

WEEK van 03/02/2020

De sorteerrobot!

Deze week wordt de nieuwe sorteerrobot geïnstalleerd. In de nieuwe, speciaal daarvoor gecreëerde ruimte. De robot zal nu vlakbij de hal van Tweebronnen staan. Zelfs als de bib gesloten is, zal je kunnen materialen inleveren via de inleverluiken. En nog een voordeel: wie hier inlevert, weet dat de materialen ook direct als ingeleverd geregistreerd staan in het bibsysteem. De materialen zijn dus onmiddellijk van je kaart! Handig, toch? 

En voor degenen die zich afvragen of onze robot op wieltjes rondrijdt in de bib: neen, zover gaat het nog niet :). De robot is een soort lopende band die de ingeleverde materialen inleest en dan in een bepaalde box laat vallen (bijvoorbeeld: 'thrillers' of 'strips' of 'gereserveerde materialen'). Daarna worden de materialen uit de sorteerboxen per rubriek manueel gesorteerd op karretjes, in de volgorde waarin ze in het rek staan. En dan plaatsen wij de materialen terug in de rekken. Zodat je weer uit een mooi aanbod je keuze kan maken. At your service!

2020_januari (41).JPG
Hier komt de nieuwe sorteerrobot. De twee inleverluiken zijn al klaar!

 

WEEK van 27/01/2020

Vloer uitrollen fase 2 en ... plannen

Ja!  Eindelijk wordt de nieuwe vloer ook op de tweede helft van elke verdieping uitgerold. Op de bovenverdieping zien we het al vooruitgaan, terwijl in de kinderafdeling de egalisatielaag stilaan droogt.

Voor ons is het een beetje uitkijken nu: rechtstreeks van de backoffice naar de publieksruimte in de hal gaan, is niet altijd mogelijk omdat we de werklui voor de voeten lopen. Tijdelijk wordt het dus een frisse neus nemen en een ommetje doen over de binnenkoer. Maar dat hebben we er graag voor over!

Ondertussen beginnen wij al vooruit te denken aan de verhuis in omgekeerde richting. 120.000 gestockeerde materialen moeten tijdig terug hier in Leuven belanden. En liefst op een geordende manier, natuurlijk. Ondertussen zitten er nog hoofdbibcollecties in de filialen. En zijn er de 80.000 materialen in de MiniBib. En de bibboxen. Het vraagt flink wat planning en coördinatiewerk om al die verschillende collecties in de juiste volgorde terug naar de hoofdbib te krijgen. En vooraf moeten de juiste rekken natuurlijk leeggemaakt worden (in de MiniBib) en teruggeplaatst worden (in de gerenoveerde publieksruimte). Kortom: we zijn nog eventjes zoet met scenario's uitdenken en plannen! Maar hoe kijken we uit naar de herinrichting van onze hoofdbib! En jullie?

2020_januari (7).JPG

 

WEEK van 20/01/2020

 

Frisse muren

Je houdt het niet voor mogelijk maar toch zijn er nog altijd ongeschilderde plekjes in onze bib te vinden! Die kregen de afgelopen dagen een kleurtje.

Het was zelfs even opletten geblazen aan de deuren. Kwestie van zonder vlekken door de renovatieruimte te geraken. Geen stelling omver te lopen (met bijbehorende werklui). Of geen verfspoor in de backoffice-ruimte achter te laten. 

Nette vloeren

Onze oren - en die van jullie- kregen het flink te verduren tijdens het opbreken van de laatste restjes oude vloer. Maar dat leed is nu gelukkig geleden. We moeten er nu eenmaal door. 

En de vloerwerken gaan vooruit. Terwijl de jeugdafdeling voorlopig nog lijkt op de verwoeste gewesten, is de egalisatielaag op de verdieping erboven nu netjes afgewerkt. De vloer glanst en schittert alsof Mr Proper is langs geweest. En alle oneffenheden zijn vakkundig weggewerkt. Hoera!

2020_januari (27).JPG
2020_januari (1).JPG
2020_januari (7).JPG
2020_januari (8).JPG

WEEK van 13/01/2020

Le nouveau sorteerrobot est arrivé!

Terwijl aan de ene kant van de bib de oude vloer nog wordt afgeschraapt, en aan de andere kant het niet gebruikte meubilair compact opgestapeld staat te wachten tot de volledige bibruimte weer bruikbaar is, zijn er de afgelopen periode een aantal reusachtige dozen geleverd... Met daarin de onderdelen voor onze nieuwe sorteerrobot! Hoera! Hoe moeilijk is het om nu te wachten tot de volledige vloer er ligt en de dozenuitgepakt kunnen worden! Wie heeft er geen zin om stiekem al eens in een doos te piepen?

Ondertussen werken we al meer dan drie maanden zonder sorteerrobot en zorgen gewone mensenhanden ervoor dat al jullie ingeleverde materialen in de juiste boxen en bij de correcte rubrieken terechtkomen. Gelukkig hebben we in de MiniBib slechts te maken met 1/3de van onze reguliere collectie. Op drukke momenten is het alle zeilen bijzetten om alle materialen snel te verwerken, zodat jullie onmiddellijk nieuwe lectuur mee naar huis kunnen nemen. Maar vele handen maken het werk licht!

bibrenovatie (60a).jpg

 

bibrenovatie (52).JPG

 

WEEK van 06/01/2020

Gogogo

Yep! De werklui zijn weer gestart. De geur van papier en drukwerk vermengt zich met die van ... egalisatieproduct. Dat brengen ze nu aan in de ruimtes van fase twee. Op de andere helft van de twee verdiepingen dus. Waar er nog geen nieuwe vloer ligt. 

Ondertussen draait de Minibib stevig verder en kopen onze collectievormers weer volop nieuwe en actuele materialen voor jullie aan. En zijn wij achter de schermen al druk in de weer met de planning van de verhuis. Want het vergt wel wat organisatie om alle verschillende onderdelen in het geheel in te passen. 

We willen jullie zo snel mogelijk terug verwelkomen in onze vernieuwde publieksruimte. Het is dus stevig doorwerken geblazen. Op dit moment valt de beslissing over de nieuwe zitmeubeltjes. En zitten wij met onze neuzen tussen de stalen: stoffenstaaltjes, houtstaaltjes, metaalstaaltjes,... Van keuzestress gesproken :)!

 

renovatiedec (2).JPG
renovatiedec (7cr).jpg

WEEK van 23/12/2019

De pauzeknop

Tijdens de periode van het bouwverlof liggen de werken even stil.

Begin januari  start alles weer op. 

Ondertussen zijn wij al druk in de weer met de meubels en inrichting van onze vernieuwde Bib!

Fijne Feestdagen!.png

WEEK van 16/12/2019

Tussen alle werken door vraag je je misschien af wat er gebeurd is met alle weggevoerde materialen?

Omdat we graag duurzaam willen werken, is er zo veel mogelijk materiaal gerecupereerd. Of het kreeg een tweede leven. Enkele voorbeeldjes?

-de parketvloer en ondervloer: Saté kwam ze ophalen en ze worden hergebruikt ( bergplaats, vloerrenovatie,...)

-de betaalautomaat: krijgt een tweede leven in de filialen

-hergebruik van de materialen van de balies

-de sorteerrobot wordt door een Leuvense technische school als oefenmateriaal en inspirerend speeltje voor ingenieurs-in-spé gebruikt

Zo fijn om te zien dat we met deze materialen elders iemand blij kunnen maken!

 

IMG_20191113_100750247.jpg
IMG_20191024_135759470.jpg
IMG-20191122-WA0001.jpg

WEEK van 9/12/2019

Als je een ruimte moet opruimen en leegmaken, merk je pas hoeveel erin staat... Dat is ons de afgelopen dagen ook weer duidelijk geworden. Het opruimen van de twee helften van beide verdiepingen neemt flink wat tijd in beslag! 

 

Op de bovenverdieping is de 'oude' helft (met de oude vloer dus)  bijna leeg, en de vloer op de 'nieuwe' helft is netjes afgedekt. Daar beginnen nu stilaan de stapels verhuisde meubels en materialen te groeien. Die waren eerst opgeslagen in het oude deel. Want slechts een deel van onze rekken verhuisde naar de Minibib. 

Op de benedenverdieping is er nog flink wat verhuis-werk aan de winkel. Maar we werken gestaag door!

 

IMG_5383.JPG
IMG_5377.JPG

 

WEEK van 2/12/2019

Achter de schermen wordt er flink gestapeld en gesleurd. De ruimtes die een nieuwe vloer krijgen in fase 2 raken stilaan leeg.  Alles staat bij elkaar en is klaar om verhuisd te worden naar de ruimte die al gevloerd is. Spannend!

DSC_0018.JPG
DSC_0021.JPG

Ondertussen betogen Leuvenaars buiten voor 'climate justice'. En wij zijn fier en dankbaar dat we in elk geval al LED-verlichting krijgen. Op die manier dragen we ons steentje bij aan een duurzamer energieverbruik!

WEEK van 25/11/2019

Vloerwerken fase 1

Deze week staat in het thema van de afwerking (van fase 1, welteverstaan :)) . Zo worden de lasnaden van de vloer op de bovenverdieping gedicht. De contactpunten voor elektriciteit en IT worden netjes ingewerkt.

Op de benedenverdieping rollen de werklui ondertussen ook de nieuwe vloer uit.

Opruimen opruimen opruimen

Achter het stofscherm maken bibmedewerkers het nog aan te pakken deel op de twee verdiepingen leeg. Want volgende week is de rechterzijde van de twee verdiepingen (fase1) waarschijnlijk afgewerkt. De vloer krijgt dan een tijdelijke bescherming. Alle niet-gebruikt meubilair en de materialen die nu nog in het afgeschermde deel stonden, verhuizen dan naar de ruimte waar de vloer al afgewerkt is. Zo kunnen de werklui aan fase 2 beginnen. Zeg maar: de tweede helft van elke verdieping aanpakken. 

renovatie4_739x360 (2).png
DSC_0046.JPG

 

WEEK van 18/11/2019

Meer vloerwerken

Deze week is er opnieuw gestaag verder gewerkt. Ook al gaat het in de eerste fase slechts om de helft van de boven- en de benedenverdieping die aangepakt worden, toch spreken we dan al snel van 2000 vierkante meter aan oppervlakte. Een stevig kluifje dus. Een kwestie van uithoudingsvermogen :).

Terwijl op de bovenverdieping de nieuwe vloer wordt aangebracht, zien we op de benedenverdieping de glanzende egalisatielaag verschijnen. Als die mooi uitgedroogd is, kunnen de werklui ook daar starten met het aanbrengen van de nieuwe linoleum. Spannend!

tweebronnen_vloer2cr.jpg

 

En nog een verrassing

Terwijl het interieur van onze publieksruimte wordt onder handen genomen, zijn er ook buiten werklui aan de slag geweest. Hebben jullie onze gevel aan de Rijschoolstraat al gezien? Vanaf nu kunnen jullie meteen ontdekken waar de Bib Leuven huist! Samen met de dienst Monumentenzorg en erfgoed en de technische dienst van de stad zochten we naar een fijne manier om de Bib zichtbaar te maken. Met respect voor de unieke gevel van Henry van de Velde natuurlijk. Wat vinden jullie ervan?

tweebronnen_vlaggen (5).JPG

WEEK van 11/11/2019

Deze week was wat korter, door de feestdag van 11 november. Maar dat wil niet zeggen dat er niet gewerkt is! 

Schilderwerken à gogo

Er wordt nog altijd duchtig geschilderd. Na de muren en de borstwering van de trappen zijn de plafonds deze week aan de beurt. Niet altijd even eenvoudig, in onze semi-industriële ruimte. Denk: super- hoog en met een arsenaal aan verwarmingskokers die onder de plafonds hangen. Zonder stellingen kan je dit karweitje niet klaren. Maar onze schilders draaien er hun hand niet voor om.  

Ook al is het snel donker. En moet er vaak met extra-verlichting worden gewerkt!

tweebronnen_vlaggen (7a).jpg

Een eerste glimp van de vloer

Terwijl op de benedenverdieping de schilders stelling op - en -af klauteren, zijn op de bovenverdieping de werklui aan het uitrollen van de nieuwe vloer begonnen. In de eerste helft van de bovenverdieping althans (fase 1). Zo spannend!

De nieuwe vloer sluit helemaal aan bij het kleurenpalet dat Henry van de Velde koos voor de Leuvense 'Technische School'. Misschien herinner je je nog de beelden uit de film van Thierry Demey van de dansvoorstelling Rosas danst Rosas in het leegstaande Tweebronnen? Daarop zie je nog de oorspronkelijke vloer. Je merkt dat de nieuwe vloer daar helemaal bij aansluit. Dat mag ook wel. Want zeg nu zelf...Tweebronnen is toch een architecturale parel die gekoesterd mag worden ?

tweebronnen (17).JPG
rosas-rosas-danst-rosas-c-rosas-danst-rosas-rosas-danst-rosas-05-c-herman-sorgeloosjpg.jpg
(c) H. Sorgeloos, Rosas danst Rosas

 

WEEK van 4/11/2019

Over muren en vloeren...

Ondertussen schieten alle voorbereidende werken flink op. Zowel de schilderwerken als de vloerwerken van fase 1 lopen vlot. 

Vloer

Bijna de hele vloeroppervlakte van fase 1 kreeg een mooie gladde egalisatielaag. De elektriciteitskastjes in de vloer werden netjes afgewerkt. En er kwamen extra kabelgoten bij, speciaal voor onze nieuwe zelfuitleenbalies.  In de hal staan de rollen met vloerbekleding al klaar... zijn jullie ook zo benieuwd naar hoe de nieuwe vloer er zal uitzien? 

Plafond en muren

Vorige week werden de voorbereidingen getroffen voor de schilderwerken: rookmelders en buizen afplakken, 'hindernissen' voor de schilders werden verwijderd, afschuren en afplakken... Niet altijd de leukste werkjes, maar wel noodzakelijk om het 'echte' werk dan goed te laten verlopen. En deze week vliegt de schildersploeg er stevig in. Muren, zuilen, plinten, trapborstweringen: alles krijgt een fris laagje. En meer dan één ook. Want als stedelijke huiskamer wordt de Bib intensief gebruikt! Zo fijn om elke dag de werken te zien vorderen. 

 

IMG_5062.JPG
IMG_5060.JPG
IMG_5051.JPG

WEEK van 21/10/2019 :

De MiniBib draait op volle toeren

En wat gebeurt er ondertussen in onze oude publieksruimte? 

Elektriciteitswerken in de hoogte en de laagte

Tegelijkertijd met het verwijderen van de vloer, vinden er ook elektriciteitswerken plaats. De kabels en elektriciteitsdozen in de vloer worden gecontroleerd. Maar er wordt ook in de hoogte gewerkt. Want de stad kreeg Vlaamse subsidies voor de vervanging van onze lichtarmaturen door spaarzamere LED-lampen! Het is nauurlijk een stevig karwei om de massa oude armaturen te verwijderen. Omdat alle rekken nu uit de ruimte verwijderd zijn, kunnen de werklui makkelijker hun stellingen plaatsen. En schiet alles veel sneller op! Hopen we toch :). Ondertussen wachten we op de levering van de nieuwe lichtarmaturen. Die -vanzelfsprekend - in het erfgoedkundig verantwoord 'van de Velde-geel' worden gelakt. 

En de vloer? 

De afbraakwerken van de vloer in fase 1 zijn afgerond. Dat wil zeggen dat de rechterhelften van boven- en benedenverdieping helemaal leeg en - relatief - netjes zijn. Ook al herkennen wij in deze koude, verlaten ruimte nog maar moeilijk onze gezellige bib. De versleten oude linoleumlaag is weggeschraapt.  De vloerdozen met de elektrische kabels zijn hersteld of vervangen waar nodig. Gaten en slijtage in de chape zijn bijgewerkt. En de aannemer kan beginnen aan het 'opbouw'-werk. Het oppervlak van de ruwe vloer wordt mooi effen gemaakt met een laag egaline. Helemaal klaar om als ondergrond voor de nieuwe linoleum te dienen! Hebben jullie al een idee welke kleur die zal hebben? Wij verklappen nog niets! 

Verder nog iets?

Ja hoor! Ondertussen worden ook al de voorbereidingen voor de schilderwerken gestart. Planning is alles,toch? 

IMG_20191023_172334518.jpg
IMG_20191023_173347674.jpg

WEEK van 14/10/2019 :

Samen met jullie vinden we stilaan onze draai in de MiniBib...

Onze kranten en tijdschriften blijven ter jullie beschikking op de bovenverdieping bij onze gezellige leestafel. Voortaan dus elke ochtend vanaf 10.00 uur al (enkel op donderdag zijn we vanaf 12.00 uur open). 

En ook de weg naar de speelfilms en de reisgidsen hebben jullie gevonden. Thrillers, detectives, science fiction en anderstalige romans kregen een plekje in het knusse auditorium.  En verder is er nog een uitgelezen keur aan A-tot-Z romans en informatieve boeken beschikbaar natuurlijk. 

Op het niveau Diestsestraat leven kinderen zich uit in hun eigen speelhoek, boordevol licht. 

We voeren een aantal kleine aanpassingen door en verduidelijken nog meer via signalisatie. Er staat nu een derde ontgrendelaar voor films, series en games in de traphal bij de kinderafdeling. De andere twee vinden jullie bij de ingang Diestsestraat en in de traphal bij de volwassenenafdeling. 

kranten.jpg
eboeken.jpg
auditorium.jpg

En de werken ?

Het verwijderen van de oude vloer is een hele karwei. Er wordt flink doorgewerkt, maar een oppervlakte van 4000 vierkante meter onder handen nemen, vergt heel wat tijd.  

Gelukkig is er daarnaast ook al opbouw. Jullie hebben zeker opgemerkt dat de grote bibdeur (onze oude ingang) ondertussen verplaatst is. En de nieuwe inleverruimte krijgt verder vorm. Over enkele maanden prijkt hier onze nieuwe inleverrobot!

IMG_20191010_180451682.jpg

 

IMG_20191010_180817108.jpg

WEEK van 07/10/2019 :

De kop is eraf: de MiniBib is open!

De eerste drie dagen proefdraaien zijn achter de rug. Op woensdagnamiddag 2 oktober was er een ware toeloop - we zijn erg blij om jullie allen na de twee weken sluiting terug te zien! 

Het is voor iedereen nog wat wennen, maar we voorzien op elke verdieping iemand bij wie je met je vragen terechtkan. Je vindt ook op elke verdieping een plan met de grote afdelingen erop aangeduid. 

minibib_openingpubliek.png
minibib_opening - 768x390 (4).png

Wat gebeurt er intussen in de 'oude' bib? 

Ondertussen zijn de werken in onze vroegere publieksruimte stevig aan de gang. Wij hoorden in elk geval duidelijk hoe op de twee verdiepingen de huidige linoleum verwijderd. (Jullie ook?). De chape eronder wordt hersteld en schoongemaakt. Zelfs op zaterdag wordt er gewerkt. 

Op de benedenverdieping installeert de technische ploeg ondertussen ook de gyprocwanden die de toekomstige inleverruimte zullen afsluiten. Want de grote deuren van de bib zullen verplaatst worden (naar achteren) en de inleverruimte verschuift naar voren. Zodat je in de toekomst op elk moment vanuit de hal je bibmaterialen kan inleveren. En dit onmiddellijk geregistreerd wordt. Ook als de Bib gesloten is!

minibib_groepsfoto - 768x390 (6).png

De meest gestelde vragen (mét antwoord)

  • Waar kan ik mijn bibmaterialen inleveren?

          In de inleverbox links naast de ingang Rijschoolstraat nr. 4. (Box wordt 2x/dag leeggemaakt)

         In de inleverbox in het ingangssas aan de Diestsestraat nr. 49: deze box wordt onmiddellijk leeggemaakt. Omdat onze inleverrrobot ook vervangen wordt,           zijn er geen automatische inleverluiken meer en gebeurt het sorteren en inleveren manueel door de bibmedewerkers. 

  • Waar vind ik de reservaties?

         In het rek tegenover de onthaal- en infobalie bij de ingang Diestsestraat 49. 

  • Waar staat de betaalautomaat?

         Bij de deur van de afdeling 12+-Young Adults (het vroegere Digilab) in de gang niveau Diestsestraat. 

  • Waar kan ik de boeken zelf op mijn kaart zetten en uitlenen?

         In de kinderafdeling (niveau Diestsestraat): 2 zelfuitleenbalies naast de onthaal-&infobalie aan de ingang Diestsestraat, 1 zelfuitleenbalie rechts naast de             deur naar de trap

         In de volwassenenafdeling (bovenverdieping): 2 zelfuitleenbalies aan weerskanten van de onthaal- &infobalie op de bovenverdieping

  • Waar kan ik de dvd-doosjes ontgrendelen? 

         In de kinderafdeling: in het ingangssas aan de Diestsestraat nr. 49, tegenover de inleverbox.

         In de volwassenenafdeling: bij het verlaten van de afdeling, vlakbij de lift in de hal

  • Waar vind ik de 12+ en de Young Adults-materialen?

         Op de verdieping niveau Diestsestraat, in het aparte lokaaltje dat vroeger Digilab was

minibibreisgidsen- 768x390 (3).png
minibib_auditorium_taalpunt - 768x390 (2).png
minibib_kinderbib- 768x390 (5).png

WEEK van 30/09/2019 :

We tellen af naar de opening op woensdag 2 oktober!

Onze verhuis is zo goed als afgerond. Nu begint het 'finetunen': de afwerking!

renovatie_fictie - 768x390 (10).png

Wat doen we deze week?

Deze week kleden we de bib nog meer aan. Zitmeubeltjes, planten, decoratie... het komt er allemaal. De balies worden ingericht, mappen en materiaal krijgen elk hun plekje.

Het reservatierek wordt gevuld en er komen testings met de bibsoftware.

We werken op kruissnelheid aan de signalisatie. De aanduidingen van wat er op de rekken staat, worden allemaal vervangen of aangepast. We willen jullie niet alleen wegwijs maken in de opstelling van de materialen, maar ook in de hele indeling van de tijdelijke 'MiniBib'. Want al bij al heeft ze toch nog de omvang van een doorsnee-bibliotheek in Vlaanderen.

Onze oude inleverrobot wordt weggehaald en krijgt een tweede, rustiger leven bij een andere organisatie. De logistieke ploeg oefent al op het manueel verwerken van de ingeleverde materialen. Dat wordt een uitdaging, maar gelukkig staan er collega's paraat om bij te springen wanneer nodig. Spannend!

Ook Helics, de IT-dienst van de Stad Leuven, werkt mee met onze technische ploeg. Zij installeren de pc's, de beveiligingspoortjes, de betaalautomaat, de ontgrendelaar voor de dvd's...

strips_renovatie- 768x390 (9).png

Wat zal er waar staan?

Misschien kunnen we toch al een tipje van de sluier oplichten: op de gelijkvloerse verdieping (niveau Diestsestraat) kunnen kinderen en jongeren hun hartje ophalen. De bovenverdieping is de plek waar volwassenen hun gading vinden: een keur aan kranten en tijdschriften, reisgidsen, speelfilms en series, romans in alle soorten en maten, en de meest recente muziekcd's.

Meer verklappen we nog niet. Want nog een paar keer slapen en de Bib Leuven Tweebronnen opent opnieuw. Woensdag 2 oktober om 14.00 uur. En dan kan je alles met eigen ogen zien. 

Tot dan? 

debibwerktdoor- 768x390 (7).png

 

WEEK van 23/09/2019 :

De Minibib krijgt vorm (en ziet er al gezellig uit!)

IMG_7741.jpg
De Minibib in opbouw

De Bib LeuvenTweebronnen is ook deze week gesloten voor de verhuis naar de hal in Tweebronnen. Na een eerste intensieve verhuisweek krijgt de Minibib stilaan vorm.

Wat is er al gebeurd?

De rekken op de bovenverdieping en benedenverdieping van de Minibib zijn ondertussen goed gevuld. De balies en zelfscans staan alvast te wachten op de eerste bezoekers van 2 oktober.

Wat doen we deze week?

Deze week werken we de verhuis naar de hal grotendeels af en passen we de signalisatie aan, zodat elke lener optimaal zijn weg kan vinden in de Minibib. Lichten worden afgesteld, zeteltjes en planten gebruiken we op een slimme manier én als gezellige decoratie. De jeugdafdeling ziet er alvast uitnodigend uit.

Om een optimale dienstverlening te garanderen, verhuist ook de logistieke ruimte mee. Hier wordt deze week alles getest, zodat het inleveren, sorteren en terugplaatsen in de rekken ook bij de opening van de Minibib weer vlot verlopen.

Hoe ziet de bib er nu uit?

De lege ruimtes in de bib beklemtonen nu het potentieel en de architecturale schoonheid van het gebouw.

IMG_7744.jpg
De bovenverdieping is bijna leeg

 

WEEK VAN 16/09/2019 :

de Bib LeuvenTweebronnen is tijdelijk gesloten voor verhuis naar de hal in Tweebronnen

20190914_tweebronnengesloten (2).JPG
Tot 2 oktober in Tweebronnen!

ACHTER DE SCHERMEN WERKT DE BIB DOOR 

Verhuis van de rekken en bibmaterialen naar de Minibib

Deze week worden alle rekken genummerd. Daarna maken we de rekken van de bovenverdieping leeg en verhuizen we ze van de huidige publieksruimte naar de hal in Tweebronnen. Hiervoor krijgen we hulp van de dienst Data en facilitair beheer van de stad Leuven.

Op het moment dat de rekken op de juiste plaats terug zijn opgebouwd, kunnen we ze vullen. Daarvoor werken we in teams: iemand maakt in de oude publieksruimte het rek leeg, een tweede persoon transporteert de boeken naar de nieuwe plek, een derde stalt daar de boeken terug uit. Dit gebeurt voor de verschillende afdelingen: romans, films, kinderboeken,...  Zowel in de oude als in de nieuwe publieksruimte is er iemand aanwezig die het geheel van de verplaatsbewegingen coördineert. 

Daarna gebeurt hetzelfde voor de benedenverdieping. 

Verhuis van de collecties naar de filialen

In de filialen ruimen we plaats voor deelcollecties die daar zullen opgesteld worden vanaf 2 oktober. De collecties strips, groteletterboeken, films, Spaanstalige romans, enz. die naar de filialen gaan, pakken we in en vervoeren we naar hun tijdelijke plek in de deelgemeentes. 

Check hier welke collecties er naar welk filiaal verhuizen. En daar beschikbaar zijn vanaf 2 oktober.

Opbouw balies

De verhuis en opbouw van de onthaalbalie in de hal gaat al van start. Hopen we toch :).

IT

De pc's verdwijnen op de plekken in de huidige publieksruimte. De nodige pc's verhuizen naar de minibib in de hal, de aansluitingen en kabels en contactdozen worden onder de loep genomen door Helics, de IT-dienst van de stad Leuven. 

Verwijderen inleverrobot en leegmaken inleverruimte

Op 24/09 wordt de inleverrobot gedemonteerd.Die krijgt een tweede leven op een andere plek.

En nog...

Ook de houten vloer wordt opgebroken en krijgt elders een tweede leven. 

Vloerrenovatie in twee fasen

De renovatiewerken aan de vloer zullen in twee fases verlopen: eerst neemt de aannemer de rechterhelft van elke verdieping onder handen. Met een scherm wordt de ruimte in twee gedeeld. 

Tijdens de volgende 2 weken verplaatsen we het meubilair dat niet naar de minibib verhuist en niet gestockeerd is, naar de helft van elke verdieping die nog niet aangepakt wordt. De linkerhelft dus op dit moment. Deze helft van de verdieping wordt afgeschermd van de helft waar de aannemer aan de slag is.

Concreet verplaatsen we dus alle overblijvende meubilair en materiaal op de benedenverdieping naar de kant van de kinderafdeling. Op de bovenverdieping verschuift alles naar de kant van de poëzie en Leuven Leest. 

 

renovatietweebronnen - 768x390 (4).png

WEEK VAN 9/09/2019

Het grootste inpakwerk is achter de rug, deze week ruimen we vooral op en verplaatsen we materiaal dat niet meegaat naar de Minibib. 

Wat staat er op ons TO DO-lijstje?

- het Digilab-lokaal in de gang opruimen en leegmaken

- de rekken die mee verhuizen naar de Minibib nummeren

- de leggers van de rekken aanpassen waar nodig (afdeling informatieve boeken)

- de overbodige zwarte presentatiemeubeltjes op palletten laden

- signalisatieplaatjes wegnemen en opbergen

- infobalies: materiaal opruimen en wegbergen

- bepaalde strips klaarmaken voor verhuis naar de filialen

- de sloten van de lockers vervangen en de lockers klaarmaken voor verhuis

- de leggers van de stiltecellen demonteren

- de foyer, gele zaal en het auditorium leegmaken

- de herbestemming van de robot uitzoeken

- de showtex-gordijnen verwijderen

De verhuisfirma komt voor een derde en laatste maal te stockeren materialen ophalen. 

IMG_20190907_154713670.jpg
meubeltjes op paletten laden

 

WEEK VAN 2/09/2019

Deze week pakken we de te stockeren materialen verder in:

  • cd's
  • bibmaterialen die na uitleen binnengebracht worden

De verhuisfirma leverde een nieuwe voorraad inpakdozen vorige week. We doen dus naarstig verder.

De materialen die overblijven worden verplaatst:

Bovenverdieping 

De materialen worden compacter geplaatst bij de rekken van de rubriek Liefde & Leven en bij de A-tot-Z romans. Op die manier komen de rekken vrij die eind september verhuizen naar de Minibib in de hal. 

Concreet:

1) anderstalige romans staan nu op de rekken 'Liefde&Leven'

2) science fiction staat ook op deze rekken

3) historische romans staan vanaf nu tussen de A-tot-Z romans

4) spanning&actie staat nog op de gewone plaats, net als het Taalpunt

De luisterboeken worden anders opgesteld en klaargemaakt voor verhuis naar de filialen.

Benedenverdieping

1) de boeken van de rubrieken Mens, Psychologie, Natuur, Vrije tijd, Dagelijks leven, Kunst,... verschuiven allemaal naar de voorste rekken die grenzen aan de expo-ruimte. De rekken tegen de patio worden klaar gemaakt voor de verhuis.

2) alle boeken van de rubriek Landen(reisgidsen) worden compacter geplaatst op de rekken tegen de ramen, waar tevoren Geschiedenis stond

3) alle boeken van de rubrieken Bedrijf, Media-cultuur, Samenleving, Overheid-politiek, Geld worden samengeplaatst op één rek achter de non-fictiebalie bij het raam

4) de boeken in de Kinderafdeling worden compacter geplaatst

Meubilair wordt opgeruimd en verplaatst indien nodig.

reuzeboek2.jpg