Nieuwsgierig naar wat er deze week gebeurt? 

WEEK van 07/10/2019 :

De kop is eraf: de MiniBib is open!

De eerste drie dagen proefdraaien zijn achter de rug. Op woensdagnamiddag 2 oktober was er een ware toeloop - we zijn erg blij om jullie allen na de twee weken sluiting terug te zien! 

Het is voor iedereen nog wat wennen, maar we voorzien op elke verdieping iemand bij wie je met je vragen terechtkan. Je vindt ook op elke verdieping een plan met de grote afdelingen erop aangeduid. 

minibib_openingpubliek.png
minibib_opening - 768x390 (4).png

Wat gebeurt er intussen in de 'oude' bib? 

Ondertussen zijn de werken in onze vroegere publieksruimte stevig aan de gang. Wij hoorden in elk geval duidelijk hoe op de twee verdiepingen de huidige linoleum verwijderd. (Jullie ook?). De chape eronder wordt hersteld en schoongemaakt. Zelfs op zaterdag wordt er gewerkt. 

Op de benedenverdieping installeert de technische ploeg ondertussen ook de gyprocwanden die de toekomstige inleverruimte zullen afsluiten. Want de grote deuren van de bib zullen verplaatst worden (naar achteren) en de inleverruimte verschuift naar voren. Zodat je in de toekomst op elk moment vanuit de hal je bibmaterialen kan inleveren. En dit onmiddellijk geregistreerd wordt. Ook als de Bib gesloten is!

minibib_groepsfoto - 768x390 (6).png

De meest gestelde vragen (mét antwoord)

  • Waar kan ik mijn bibmaterialen inleveren?

          In de inleverbox links naast de ingang Rijschoolstraat nr. 4. (Box wordt 2x/dag leeggemaakt)

         In de inleverbox in het ingangssas aan de Diestsestraat nr. 49: deze box wordt onmiddellijk leeggemaakt. Omdat onze inleverrrobot ook vervangen wordt,           zijn er geen automatische inleverluiken meer en gebeurt het sorteren en inleveren manueel door de bibmedewerkers. 

  • Waar vind ik de reservaties?

         In het rek tegenover de onthaal- en infobalie bij de ingang Diestsestraat 49. 

  • Waar staat de betaalautomaat?

         Bij de deur van de afdeling 12+-Young Adults (het vroegere Digilab) in de gang niveau Diestsestraat. 

  • Waar kan ik de boeken zelf op mijn kaart zetten en uitlenen?

         In de kinderafdeling (niveau Diestsestraat): 2 zelfuitleenbalies naast de onthaal-&infobalie aan de ingang Diestsestraat, 1 zelfuitleenbalie rechts naast de             deur naar de trap

         In de volwassenenafdeling (bovenverdieping): 2 zelfuitleenbalies aan weerskanten van de onthaal- &infobalie op de bovenverdieping

  • Waar kan ik de dvd-doosjes ontgrendelen? 

         In de kinderafdeling: in het ingangssas aan de Diestsestraat nr. 49, tegenover de inleverbox.

         In de volwassenenafdeling: bij het verlaten van de afdeling, vlakbij de lift in de hal

  • Waar vind ik de 12+ en de Young Adults-materialen?

         Op de verdieping niveau Diestsestraat, in het aparte lokaaltje dat vroeger Digilab was

minibibreisgidsen- 768x390 (3).png
minibib_auditorium_taalpunt - 768x390 (2).png
minibib_kinderbib- 768x390 (5).png

WEEK van 30/09/2019 :

We tellen af naar de opening op woensdag 2 oktober!

Onze verhuis is zo goed als afgerond. Nu begint het 'finetunen': de afwerking!

renovatie_fictie - 768x390 (10).png

Wat doen we deze week?

Deze week kleden we de bib nog meer aan. Zitmeubeltjes, planten, decoratie... het komt er allemaal. De balies worden ingericht, mappen en materiaal krijgen elk hun plekje.

Het reservatierek wordt gevuld en er komen testings met de bibsoftware.

We werken op kruissnelheid aan de signalisatie. De aanduidingen van wat er op de rekken staat, worden allemaal vervangen of aangepast. We willen jullie niet alleen wegwijs maken in de opstelling van de materialen, maar ook in de hele indeling van de tijdelijke 'MiniBib'. Want al bij al heeft ze toch nog de omvang van een doorsnee-bibliotheek in Vlaanderen.

Onze oude inleverrobot wordt weggehaald en krijgt een tweede, rustiger leven bij een andere organisatie. De logistieke ploeg oefent al op het manueel verwerken van de ingeleverde materialen. Dat wordt een uitdaging, maar gelukkig staan er collega's paraat om bij te springen wanneer nodig. Spannend!

Ook Helics, de IT-dienst van de Stad Leuven, werkt mee met onze technische ploeg. Zij installeren de pc's, de beveiligingspoortjes, de betaalautomaat, de ontgrendelaar voor de dvd's...

strips_renovatie- 768x390 (9).png

Wat zal er waar staan?

Misschien kunnen we toch al een tipje van de sluier oplichten: op de gelijkvloerse verdieping (niveau Diestsestraat) kunnen kinderen en jongeren hun hartje ophalen. De bovenverdieping is de plek waar volwassenen hun gading vinden: een keur aan kranten en tijdschriften, reisgidsen, speelfilms en series, romans in alle soorten en maten, en de meest recente muziekcd's.

Meer verklappen we nog niet. Want nog een paar keer slapen en de Bib Leuven Tweebronnen opent opnieuw. Woensdag 2 oktober om 14.00 uur. En dan kan je alles met eigen ogen zien. 

Tot dan? 

debibwerktdoor- 768x390 (7).png

 

WEEK van 23/09/2019 :

De Minibib krijgt vorm (en ziet er al gezellig uit!)

IMG_7741.jpg
De Minibib in opbouw

De Bib LeuvenTweebronnen is ook deze week gesloten voor de verhuis naar de hal in Tweebronnen. Na een eerste intensieve verhuisweek krijgt de Minibib stilaan vorm.

Wat is er al gebeurd?

De rekken op de bovenverdieping en benedenverdieping van de Minibib zijn ondertussen goed gevuld. De balies en zelfscans staan alvast te wachten op de eerste bezoekers van 2 oktober.

Wat doen we deze week?

Deze week werken we de verhuis naar de hal grotendeels af en passen we de signalisatie aan, zodat elke lener optimaal zijn weg kan vinden in de Minibib. Lichten worden afgesteld, zeteltjes en planten gebruiken we op een slimme manier én als gezellige decoratie. De jeugdafdeling ziet er alvast uitnodigend uit.

Om een optimale dienstverlening te garanderen, verhuist ook de logistieke ruimte mee. Hier wordt deze week alles getest, zodat het inleveren, sorteren en terugplaatsen in de rekken ook bij de opening van de Minibib weer vlot verlopen.

Hoe ziet de bib er nu uit?

De lege ruimtes in de bib beklemtonen nu het potentieel en de architecturale schoonheid van het gebouw.

IMG_7744.jpg
De bovenverdieping is bijna leeg

 

WEEK VAN 16/09/2019 :

de Bib LeuvenTweebronnen is tijdelijk gesloten voor verhuis naar de hal in Tweebronnen

20190914_tweebronnengesloten (2).JPG
Tot 2 oktober in Tweebronnen!

ACHTER DE SCHERMEN WERKT DE BIB DOOR 

Verhuis van de rekken en bibmaterialen naar de Minibib

Deze week worden alle rekken genummerd. Daarna maken we de rekken van de bovenverdieping leeg en verhuizen we ze van de huidige publieksruimte naar de hal in Tweebronnen. Hiervoor krijgen we hulp van de dienst Data en facilitair beheer van de stad Leuven.

Op het moment dat de rekken op de juiste plaats terug zijn opgebouwd, kunnen we ze vullen. Daarvoor werken we in teams: iemand maakt in de oude publieksruimte het rek leeg, een tweede persoon transporteert de boeken naar de nieuwe plek, een derde stalt daar de boeken terug uit. Dit gebeurt voor de verschillende afdelingen: romans, films, kinderboeken,...  Zowel in de oude als in de nieuwe publieksruimte is er iemand aanwezig die het geheel van de verplaatsbewegingen coördineert. 

Daarna gebeurt hetzelfde voor de benedenverdieping. 

Verhuis van de collecties naar de filialen

In de filialen ruimen we plaats voor deelcollecties die daar zullen opgesteld worden vanaf 2 oktober. De collecties strips, groteletterboeken, films, Spaanstalige romans, enz. die naar de filialen gaan, pakken we in en vervoeren we naar hun tijdelijke plek in de deelgemeentes. 

Check hier welke collecties er naar welk filiaal verhuizen. En daar beschikbaar zijn vanaf 2 oktober.

Opbouw balies

De verhuis en opbouw van de onthaalbalie in de hal gaat al van start. Hopen we toch :).

IT

De pc's verdwijnen op de plekken in de huidige publieksruimte. De nodige pc's verhuizen naar de minibib in de hal, de aansluitingen en kabels en contactdozen worden onder de loep genomen door Helics, de IT-dienst van de stad Leuven. 

Verwijderen inleverrobot en leegmaken inleverruimte

Op 24/09 wordt de inleverrobot gedemonteerd.Die krijgt een tweede leven op een andere plek.

En nog...

Ook de houten vloer wordt opgebroken en krijgt elders een tweede leven. 

Vloerrenovatie in twee fasen

De renovatiewerken aan de vloer zullen in twee fases verlopen: eerst neemt de aannemer de rechterhelft van elke verdieping onder handen. Met een scherm wordt de ruimte in twee gedeeld. 

Tijdens de volgende 2 weken verplaatsen we het meubilair dat niet naar de minibib verhuist en niet gestockeerd is, naar de helft van elke verdieping die nog niet aangepakt wordt. De linkerhelft dus op dit moment. Deze helft van de verdieping wordt afgeschermd van de helft waar de aannemer aan de slag is.

Concreet verplaatsen we dus alle overblijvende meubilair en materiaal op de benedenverdieping naar de kant van de kinderafdeling. Op de bovenverdieping verschuift alles naar de kant van de poëzie en Leuven Leest. 

 

renovatietweebronnen - 768x390 (4).png

WEEK VAN 9/09/2019

Het grootste inpakwerk is achter de rug, deze week ruimen we vooral op en verplaatsen we materiaal dat niet meegaat naar de Minibib. 

Wat staat er op ons TO DO-lijstje?

- het Digilab-lokaal in de gang opruimen en leegmaken

- de rekken die mee verhuizen naar de Minibib nummeren

- de leggers van de rekken aanpassen waar nodig (afdeling informatieve boeken)

- de overbodige zwarte presentatiemeubeltjes op palletten laden

- signalisatieplaatjes wegnemen en opbergen

- infobalies: materiaal opruimen en wegbergen

- bepaalde strips klaarmaken voor verhuis naar de filialen

- de sloten van de lockers vervangen en de lockers klaarmaken voor verhuis

- de leggers van de stiltecellen demonteren

- de foyer, gele zaal en het auditorium leegmaken

- de herbestemming van de robot uitzoeken

- de showtex-gordijnen verwijderen

De verhuisfirma komt voor een derde en laatste maal te stockeren materialen ophalen. 

IMG_20190907_154713670.jpg
meubeltjes op paletten laden

 

WEEK VAN 2/09/2019

Deze week pakken we de te stockeren materialen verder in:

  • cd's
  • bibmaterialen die na uitleen binnengebracht worden

De verhuisfirma leverde een nieuwe voorraad inpakdozen vorige week. We doen dus naarstig verder.

De materialen die overblijven worden verplaatst:

Bovenverdieping 

De materialen worden compacter geplaatst bij de rekken van de rubriek Liefde & Leven en bij de A-tot-Z romans. Op die manier komen de rekken vrij die eind september verhuizen naar de Minibib in de hal. 

Concreet:

1) anderstalige romans staan nu op de rekken 'Liefde&Leven'

2) science fiction staat ook op deze rekken

3) historische romans staan vanaf nu tussen de A-tot-Z romans

4) spanning&actie staat nog op de gewone plaats, net als het Taalpunt

De luisterboeken worden anders opgesteld en klaargemaakt voor verhuis naar de filialen.

Benedenverdieping

1) de boeken van de rubrieken Mens, Psychologie, Natuur, Vrije tijd, Dagelijks leven, Kunst,... verschuiven allemaal naar de voorste rekken die grenzen aan de expo-ruimte. De rekken tegen de patio worden klaar gemaakt voor de verhuis.

2) alle boeken van de rubriek Landen(reisgidsen) worden compacter geplaatst op de rekken tegen de ramen, waar tevoren Geschiedenis stond

3) alle boeken van de rubrieken Bedrijf, Media-cultuur, Samenleving, Overheid-politiek, Geld worden samengeplaatst op één rek achter de non-fictiebalie bij het raam

4) de boeken in de Kinderafdeling worden compacter geplaatst

Meubilair wordt opgeruimd en verplaatst indien nodig.

reuzeboek2.jpg