Nieuwsgierig naar wat er deze week gebeurd is? 

WEEK van 2/12/2019

Achter de schermen wordt er flink gestapeld en gesleurd. De ruimtes die een nieuwe vloer krijgen in fase 2 raken stilaan leeg.  Alles staat bij elkaar en is klaar om verhuisd te worden naar de ruimte die al gevloerd is. Spannend!

DSC_0018.JPG
DSC_0021.JPG

Ondertussen betogen Leuvenaars buiten voor 'climate justice'. En wij zijn fier en dankbaar dat we in elk geval al LED-verlichting krijgen. Op die manier dragen we ons steentje bij aan een duurzamer energieverbruik!

WEEK van 25/11/2019

Vloerwerken fase 1

Deze week staat in het thema van de afwerking (van fase 1, welteverstaan :)) . Zo worden de lasnaden van de vloer op de bovenverdieping gedicht. De contactpunten voor elektriciteit en IT worden netjes ingewerkt.

Op de benedenverdieping rollen de werklui ondertussen ook de nieuwe vloer uit.

Opruimen opruimen opruimen

Achter het stofscherm maken bibmedewerkers het nog aan te pakken deel op de twee verdiepingen leeg. Want volgende week is de rechterzijde van de twee verdiepingen (fase1) waarschijnlijk afgewerkt. De vloer krijgt dan een tijdelijke bescherming. Alle niet-gebruikt meubilair en de materialen die nu nog in het afgeschermde deel stonden, verhuizen dan naar de ruimte waar de vloer al afgewerkt is. Zo kunnen de werklui aan fase 2 beginnen. Zeg maar: de tweede helft van elke verdieping aanpakken. 

renovatie4_739x360 (2).png
DSC_0046.JPG

 

WEEK van 18/11/2019

Meer vloerwerken

Deze week is er opnieuw gestaag verder gewerkt. Ook al gaat het in de eerste fase slechts om de helft van de boven- en de benedenverdieping die aangepakt worden, toch spreken we dan al snel van 2000 vierkante meter aan oppervlakte. Een stevig kluifje dus. Een kwestie van uithoudingsvermogen :).

Terwijl op de bovenverdieping de nieuwe vloer wordt aangebracht, zien we op de benedenverdieping de glanzende egalisatielaag verschijnen. Als die mooi uitgedroogd is, kunnen de werklui ook daar starten met het aanbrengen van de nieuwe linoleum. Spannend!

tweebronnen_vloer2cr.jpg

 

En nog een verrassing

Terwijl het interieur van onze publieksruimte wordt onder handen genomen, zijn er ook buiten werklui aan de slag geweest. Hebben jullie onze gevel aan de Rijschoolstraat al gezien? Vanaf nu kunnen jullie meteen ontdekken waar de Bib Leuven huist! Samen met de dienst Monumentenzorg en erfgoed en de technische dienst van de stad zochten we naar een fijne manier om de Bib zichtbaar te maken. Met respect voor de unieke gevel van Henry van de Velde natuurlijk. Wat vinden jullie ervan?

tweebronnen_vlaggen (5).JPG

 

 

 

WEEK van 11/11/2019

Deze week was wat korter, door de feestdag van 11 november. Maar dat wil niet zeggen dat er niet gewerkt is! 

Schilderwerken à gogo

Er wordt nog altijd duchtig geschilderd. Na de muren en de borstwering van de trappen zijn de plafonds deze week aan de beurt. Niet altijd even eenvoudig, in onze semi-industriële ruimte. Denk: super- hoog en met een arsenaal aan verwarmingskokers die onder de plafonds hangen. Zonder stellingen kan je dit karweitje niet klaren. Maar onze schilders draaien er hun hand niet voor om.  

Ook al is het snel donker. En moet er vaak met extra-verlichting worden gewerkt!

tweebronnen_vlaggen (7a).jpg

Een eerste glimp van de vloer

Terwijl op de benedenverdieping de schilders stelling op - en -af klauteren, zijn op de bovenverdieping de werklui aan het uitrollen van de nieuwe vloer begonnen. In de eerste helft van de bovenverdieping althans (fase 1). Zo spannend!

De nieuwe vloer sluit helemaal aan bij het kleurenpalet dat Henry van de Velde koos voor de Leuvense 'Technische School'. Misschien herinner je je nog de beelden uit de film van Thierry Demey van de dansvoorstelling Rosas danst Rosas in het leegstaande Tweebronnen? Daarop zie je nog de oorspronkelijke vloer. Je merkt dat de nieuwe vloer daar helemaal bij aansluit. Dat mag ook wel. Want zeg nu zelf...Tweebronnen is toch een architecturale parel die gekoesterd mag worden ?

tweebronnen (17).JPG
rosas-rosas-danst-rosas-c-rosas-danst-rosas-rosas-danst-rosas-05-c-herman-sorgeloosjpg.jpg
(c) H. Sorgeloos, Rosas danst Rosas

 

WEEK van 4/11/2019

Over muren en vloeren...

Ondertussen schieten alle voorbereidende werken flink op. Zowel de schilderwerken als de vloerwerken van fase 1 lopen vlot. 

Vloer

Bijna de hele vloeroppervlakte van fase 1 kreeg een mooie gladde egalisatielaag. De elektriciteitskastjes in de vloer werden netjes afgewerkt. En er kwamen extra kabelgoten bij, speciaal voor onze nieuwe zelfuitleenbalies.  In de hal staan de rollen met vloerbekleding al klaar... zijn jullie ook zo benieuwd naar hoe de nieuwe vloer er zal uitzien? 

Plafond en muren

Vorige week werden de voorbereidingen getroffen voor de schilderwerken: rookmelders en buizen afplakken, 'hindernissen' voor de schilders werden verwijderd, afschuren en afplakken... Niet altijd de leukste werkjes, maar wel noodzakelijk om het 'echte' werk dan goed te laten verlopen. En deze week vliegt de schildersploeg er stevig in. Muren, zuilen, plinten, trapborstweringen: alles krijgt een fris laagje. En meer dan één ook. Want als stedelijke huiskamer wordt de Bib intensief gebruikt! Zo fijn om elke dag de werken te zien vorderen. 

 

IMG_5062.JPG
IMG_5060.JPG
IMG_5051.JPG

WEEK van 21/10/2019 :

De MiniBib draait op volle toeren

En wat gebeurt er ondertussen in onze oude publieksruimte? 

Elektriciteitswerken in de hoogte en de laagte

Tegelijkertijd met het verwijderen van de vloer, vinden er ook elektriciteitswerken plaats. De kabels en elektriciteitsdozen in de vloer worden gecontroleerd. Maar er wordt ook in de hoogte gewerkt. Want de stad kreeg Vlaamse subsidies voor de vervanging van onze lichtarmaturen door spaarzamere LED-lampen! Het is nauurlijk een stevig karwei om de massa oude armaturen te verwijderen. Omdat alle rekken nu uit de ruimte verwijderd zijn, kunnen de werklui makkelijker hun stellingen plaatsen. En schiet alles veel sneller op! Hopen we toch :). Ondertussen wachten we op de levering van de nieuwe lichtarmaturen. Die -vanzelfsprekend - in het erfgoedkundig verantwoord 'van de Velde-geel' worden gelakt. 

En de vloer? 

De afbraakwerken van de vloer in fase 1 zijn afgerond. Dat wil zeggen dat de rechterhelften van boven- en benedenverdieping helemaal leeg en - relatief - netjes zijn. Ook al herkennen wij in deze koude, verlaten ruimte nog maar moeilijk onze gezellige bib. De versleten oude linoleumlaag is weggeschraapt.  De vloerdozen met de elektrische kabels zijn hersteld of vervangen waar nodig. Gaten en slijtage in de chape zijn bijgewerkt. En de aannemer kan beginnen aan het 'opbouw'-werk. Het oppervlak van de ruwe vloer wordt mooi effen gemaakt met een laag egaline. Helemaal klaar om als ondergrond voor de nieuwe linoleum te dienen! Hebben jullie al een idee welke kleur die zal hebben? Wij verklappen nog niets! 

Verder nog iets?

Ja hoor! Ondertussen worden ook al de voorbereidingen voor de schilderwerken gestart. Planning is alles,toch? 

IMG_20191023_172334518.jpg
IMG_20191023_173347674.jpg

WEEK van 14/10/2019 :

Samen met jullie vinden we stilaan onze draai in de MiniBib...

Onze kranten en tijdschriften blijven ter jullie beschikking op de bovenverdieping bij onze gezellige leestafel. Voortaan dus elke ochtend vanaf 10.00 uur al (enkel op donderdag zijn we vanaf 12.00 uur open). 

En ook de weg naar de speelfilms en de reisgidsen hebben jullie gevonden. Thrillers, detectives, science fiction en anderstalige romans kregen een plekje in het knusse auditorium.  En verder is er nog een uitgelezen keur aan A-tot-Z romans en informatieve boeken beschikbaar natuurlijk. 

Op het niveau Diestsestraat leven kinderen zich uit in hun eigen speelhoek, boordevol licht. 

We voeren een aantal kleine aanpassingen door en verduidelijken nog meer via signalisatie. Er staat nu een derde ontgrendelaar voor films, series en games in de traphal bij de kinderafdeling. De andere twee vinden jullie bij de ingang Diestsestraat en in de traphal bij de volwassenenafdeling. 

kranten.jpg
eboeken.jpg
auditorium.jpg

En de werken ?

Het verwijderen van de oude vloer is een hele karwei. Er wordt flink doorgewerkt, maar een oppervlakte van 4000 vierkante meter onder handen nemen, vergt heel wat tijd.  

Gelukkig is er daarnaast ook al opbouw. Jullie hebben zeker opgemerkt dat de grote bibdeur (onze oude ingang) ondertussen verplaatst is. En de nieuwe inleverruimte krijgt verder vorm. Over enkele maanden prijkt hier onze nieuwe inleverrobot!

IMG_20191010_180451682.jpg

 

IMG_20191010_180817108.jpg

WEEK van 07/10/2019 :

De kop is eraf: de MiniBib is open!

De eerste drie dagen proefdraaien zijn achter de rug. Op woensdagnamiddag 2 oktober was er een ware toeloop - we zijn erg blij om jullie allen na de twee weken sluiting terug te zien! 

Het is voor iedereen nog wat wennen, maar we voorzien op elke verdieping iemand bij wie je met je vragen terechtkan. Je vindt ook op elke verdieping een plan met de grote afdelingen erop aangeduid. 

minibib_openingpubliek.png
minibib_opening - 768x390 (4).png

Wat gebeurt er intussen in de 'oude' bib? 

Ondertussen zijn de werken in onze vroegere publieksruimte stevig aan de gang. Wij hoorden in elk geval duidelijk hoe op de twee verdiepingen de huidige linoleum verwijderd. (Jullie ook?). De chape eronder wordt hersteld en schoongemaakt. Zelfs op zaterdag wordt er gewerkt. 

Op de benedenverdieping installeert de technische ploeg ondertussen ook de gyprocwanden die de toekomstige inleverruimte zullen afsluiten. Want de grote deuren van de bib zullen verplaatst worden (naar achteren) en de inleverruimte verschuift naar voren. Zodat je in de toekomst op elk moment vanuit de hal je bibmaterialen kan inleveren. En dit onmiddellijk geregistreerd wordt. Ook als de Bib gesloten is!

minibib_groepsfoto - 768x390 (6).png

De meest gestelde vragen (mét antwoord)

  • Waar kan ik mijn bibmaterialen inleveren?

          In de inleverbox links naast de ingang Rijschoolstraat nr. 4. (Box wordt 2x/dag leeggemaakt)

         In de inleverbox in het ingangssas aan de Diestsestraat nr. 49: deze box wordt onmiddellijk leeggemaakt. Omdat onze inleverrrobot ook vervangen wordt,           zijn er geen automatische inleverluiken meer en gebeurt het sorteren en inleveren manueel door de bibmedewerkers. 

  • Waar vind ik de reservaties?

         In het rek tegenover de onthaal- en infobalie bij de ingang Diestsestraat 49. 

  • Waar staat de betaalautomaat?

         Bij de deur van de afdeling 12+-Young Adults (het vroegere Digilab) in de gang niveau Diestsestraat. 

  • Waar kan ik de boeken zelf op mijn kaart zetten en uitlenen?

         In de kinderafdeling (niveau Diestsestraat): 2 zelfuitleenbalies naast de onthaal-&infobalie aan de ingang Diestsestraat, 1 zelfuitleenbalie rechts naast de             deur naar de trap

         In de volwassenenafdeling (bovenverdieping): 2 zelfuitleenbalies aan weerskanten van de onthaal- &infobalie op de bovenverdieping

  • Waar kan ik de dvd-doosjes ontgrendelen? 

         In de kinderafdeling: in het ingangssas aan de Diestsestraat nr. 49, tegenover de inleverbox.

         In de volwassenenafdeling: bij het verlaten van de afdeling, vlakbij de lift in de hal

  • Waar vind ik de 12+ en de Young Adults-materialen?

         Op de verdieping niveau Diestsestraat, in het aparte lokaaltje dat vroeger Digilab was

minibibreisgidsen- 768x390 (3).png
minibib_auditorium_taalpunt - 768x390 (2).png
minibib_kinderbib- 768x390 (5).png

WEEK van 30/09/2019 :

We tellen af naar de opening op woensdag 2 oktober!

Onze verhuis is zo goed als afgerond. Nu begint het 'finetunen': de afwerking!

renovatie_fictie - 768x390 (10).png

Wat doen we deze week?

Deze week kleden we de bib nog meer aan. Zitmeubeltjes, planten, decoratie... het komt er allemaal. De balies worden ingericht, mappen en materiaal krijgen elk hun plekje.

Het reservatierek wordt gevuld en er komen testings met de bibsoftware.

We werken op kruissnelheid aan de signalisatie. De aanduidingen van wat er op de rekken staat, worden allemaal vervangen of aangepast. We willen jullie niet alleen wegwijs maken in de opstelling van de materialen, maar ook in de hele indeling van de tijdelijke 'MiniBib'. Want al bij al heeft ze toch nog de omvang van een doorsnee-bibliotheek in Vlaanderen.

Onze oude inleverrobot wordt weggehaald en krijgt een tweede, rustiger leven bij een andere organisatie. De logistieke ploeg oefent al op het manueel verwerken van de ingeleverde materialen. Dat wordt een uitdaging, maar gelukkig staan er collega's paraat om bij te springen wanneer nodig. Spannend!

Ook Helics, de IT-dienst van de Stad Leuven, werkt mee met onze technische ploeg. Zij installeren de pc's, de beveiligingspoortjes, de betaalautomaat, de ontgrendelaar voor de dvd's...

strips_renovatie- 768x390 (9).png

Wat zal er waar staan?

Misschien kunnen we toch al een tipje van de sluier oplichten: op de gelijkvloerse verdieping (niveau Diestsestraat) kunnen kinderen en jongeren hun hartje ophalen. De bovenverdieping is de plek waar volwassenen hun gading vinden: een keur aan kranten en tijdschriften, reisgidsen, speelfilms en series, romans in alle soorten en maten, en de meest recente muziekcd's.

Meer verklappen we nog niet. Want nog een paar keer slapen en de Bib Leuven Tweebronnen opent opnieuw. Woensdag 2 oktober om 14.00 uur. En dan kan je alles met eigen ogen zien. 

Tot dan? 

debibwerktdoor- 768x390 (7).png

 

WEEK van 23/09/2019 :

De Minibib krijgt vorm (en ziet er al gezellig uit!)

IMG_7741.jpg
De Minibib in opbouw

De Bib LeuvenTweebronnen is ook deze week gesloten voor de verhuis naar de hal in Tweebronnen. Na een eerste intensieve verhuisweek krijgt de Minibib stilaan vorm.

Wat is er al gebeurd?

De rekken op de bovenverdieping en benedenverdieping van de Minibib zijn ondertussen goed gevuld. De balies en zelfscans staan alvast te wachten op de eerste bezoekers van 2 oktober.

Wat doen we deze week?

Deze week werken we de verhuis naar de hal grotendeels af en passen we de signalisatie aan, zodat elke lener optimaal zijn weg kan vinden in de Minibib. Lichten worden afgesteld, zeteltjes en planten gebruiken we op een slimme manier én als gezellige decoratie. De jeugdafdeling ziet er alvast uitnodigend uit.

Om een optimale dienstverlening te garanderen, verhuist ook de logistieke ruimte mee. Hier wordt deze week alles getest, zodat het inleveren, sorteren en terugplaatsen in de rekken ook bij de opening van de Minibib weer vlot verlopen.

Hoe ziet de bib er nu uit?

De lege ruimtes in de bib beklemtonen nu het potentieel en de architecturale schoonheid van het gebouw.

IMG_7744.jpg
De bovenverdieping is bijna leeg

 

WEEK VAN 16/09/2019 :

de Bib LeuvenTweebronnen is tijdelijk gesloten voor verhuis naar de hal in Tweebronnen

20190914_tweebronnengesloten (2).JPG
Tot 2 oktober in Tweebronnen!

ACHTER DE SCHERMEN WERKT DE BIB DOOR 

Verhuis van de rekken en bibmaterialen naar de Minibib

Deze week worden alle rekken genummerd. Daarna maken we de rekken van de bovenverdieping leeg en verhuizen we ze van de huidige publieksruimte naar de hal in Tweebronnen. Hiervoor krijgen we hulp van de dienst Data en facilitair beheer van de stad Leuven.

Op het moment dat de rekken op de juiste plaats terug zijn opgebouwd, kunnen we ze vullen. Daarvoor werken we in teams: iemand maakt in de oude publieksruimte het rek leeg, een tweede persoon transporteert de boeken naar de nieuwe plek, een derde stalt daar de boeken terug uit. Dit gebeurt voor de verschillende afdelingen: romans, films, kinderboeken,...  Zowel in de oude als in de nieuwe publieksruimte is er iemand aanwezig die het geheel van de verplaatsbewegingen coördineert. 

Daarna gebeurt hetzelfde voor de benedenverdieping. 

Verhuis van de collecties naar de filialen

In de filialen ruimen we plaats voor deelcollecties die daar zullen opgesteld worden vanaf 2 oktober. De collecties strips, groteletterboeken, films, Spaanstalige romans, enz. die naar de filialen gaan, pakken we in en vervoeren we naar hun tijdelijke plek in de deelgemeentes. 

Check hier welke collecties er naar welk filiaal verhuizen. En daar beschikbaar zijn vanaf 2 oktober.

Opbouw balies

De verhuis en opbouw van de onthaalbalie in de hal gaat al van start. Hopen we toch :).

IT

De pc's verdwijnen op de plekken in de huidige publieksruimte. De nodige pc's verhuizen naar de minibib in de hal, de aansluitingen en kabels en contactdozen worden onder de loep genomen door Helics, de IT-dienst van de stad Leuven. 

Verwijderen inleverrobot en leegmaken inleverruimte

Op 24/09 wordt de inleverrobot gedemonteerd.Die krijgt een tweede leven op een andere plek.

En nog...

Ook de houten vloer wordt opgebroken en krijgt elders een tweede leven. 

Vloerrenovatie in twee fasen

De renovatiewerken aan de vloer zullen in twee fases verlopen: eerst neemt de aannemer de rechterhelft van elke verdieping onder handen. Met een scherm wordt de ruimte in twee gedeeld. 

Tijdens de volgende 2 weken verplaatsen we het meubilair dat niet naar de minibib verhuist en niet gestockeerd is, naar de helft van elke verdieping die nog niet aangepakt wordt. De linkerhelft dus op dit moment. Deze helft van de verdieping wordt afgeschermd van de helft waar de aannemer aan de slag is.

Concreet verplaatsen we dus alle overblijvende meubilair en materiaal op de benedenverdieping naar de kant van de kinderafdeling. Op de bovenverdieping verschuift alles naar de kant van de poëzie en Leuven Leest. 

 

renovatietweebronnen - 768x390 (4).png

WEEK VAN 9/09/2019

Het grootste inpakwerk is achter de rug, deze week ruimen we vooral op en verplaatsen we materiaal dat niet meegaat naar de Minibib. 

Wat staat er op ons TO DO-lijstje?

- het Digilab-lokaal in de gang opruimen en leegmaken

- de rekken die mee verhuizen naar de Minibib nummeren

- de leggers van de rekken aanpassen waar nodig (afdeling informatieve boeken)

- de overbodige zwarte presentatiemeubeltjes op palletten laden

- signalisatieplaatjes wegnemen en opbergen

- infobalies: materiaal opruimen en wegbergen

- bepaalde strips klaarmaken voor verhuis naar de filialen

- de sloten van de lockers vervangen en de lockers klaarmaken voor verhuis

- de leggers van de stiltecellen demonteren

- de foyer, gele zaal en het auditorium leegmaken

- de herbestemming van de robot uitzoeken

- de showtex-gordijnen verwijderen

De verhuisfirma komt voor een derde en laatste maal te stockeren materialen ophalen. 

IMG_20190907_154713670.jpg
meubeltjes op paletten laden

 

WEEK VAN 2/09/2019

Deze week pakken we de te stockeren materialen verder in:

  • cd's
  • bibmaterialen die na uitleen binnengebracht worden

De verhuisfirma leverde een nieuwe voorraad inpakdozen vorige week. We doen dus naarstig verder.

De materialen die overblijven worden verplaatst:

Bovenverdieping 

De materialen worden compacter geplaatst bij de rekken van de rubriek Liefde & Leven en bij de A-tot-Z romans. Op die manier komen de rekken vrij die eind september verhuizen naar de Minibib in de hal. 

Concreet:

1) anderstalige romans staan nu op de rekken 'Liefde&Leven'

2) science fiction staat ook op deze rekken

3) historische romans staan vanaf nu tussen de A-tot-Z romans

4) spanning&actie staat nog op de gewone plaats, net als het Taalpunt

De luisterboeken worden anders opgesteld en klaargemaakt voor verhuis naar de filialen.

Benedenverdieping

1) de boeken van de rubrieken Mens, Psychologie, Natuur, Vrije tijd, Dagelijks leven, Kunst,... verschuiven allemaal naar de voorste rekken die grenzen aan de expo-ruimte. De rekken tegen de patio worden klaar gemaakt voor de verhuis.

2) alle boeken van de rubriek Landen(reisgidsen) worden compacter geplaatst op de rekken tegen de ramen, waar tevoren Geschiedenis stond

3) alle boeken van de rubrieken Bedrijf, Media-cultuur, Samenleving, Overheid-politiek, Geld worden samengeplaatst op één rek achter de non-fictiebalie bij het raam

4) de boeken in de Kinderafdeling worden compacter geplaatst

Meubilair wordt opgeruimd en verplaatst indien nodig.

reuzeboek2.jpg